moki Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) W tym temacie będę zapisywał moje notatki (poza zapisem analogowym w zeszycie). Zacząłem moją przygodę z piwem od piw ciemnych na różnych wyjazdach, później youtube, kanał Kopyra, forum piwo.org od jesieni 2016 i w końcu musiałem sam coś uwarzyć. Warzę w małym mieszkaniu w bloku, więc warunki lokalowe mam raczej trudne (choćby składowanie butelek). Postanowiłem, że od razu zacznę od warzenia z zacieraniem. Lubię ciemne piwa, więc pierwszy FES:25.02.2017#1 FES: "Pierwsze śliwki..."15,7 Blg (planowane było 17,0)IBU 45 Zasyp:Pale Ale Strzegom 4,63 kg (57%)Jęczmienny wędzony brzozą Strzegom 2,03 kg (25%)Carafa II Special Weyermann 0,41 kg (5%)Płatki owsiane błyskawiczne Strzegom 0,81 kg (10%)Pszenica prażona Strzegom 0,24 kg (3%)Zacieranie:64 st C 30'68 st C 30'wygrzew Chmielenie:60' Sybilla PL 60g10' Sybilla 40g + 150g śliwek suszonychchłodzenie prysznic+szmata około 1hFermentacja: Safale s-04 2 saszetki.temp. 25stC-14stC25.02-06.03.2017 burzliwa06.03.2017-18.03.2017 cicha + 100g śliwki suszonej namoczonej w wódce żytniej na zimnoBlg Końcowe 5,2 BlgABV około 5,5%Refermentacja:109g sacharozycukier + woda 1299gButelkownie: 18.03.201756 butelek: 39 szt. 0,5L; 11 szt. 0,4L; 6 szt 0,3L.Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Degustacja piwa #1: Ciemne, mała piana, szybko znika, w aromacie kawa, czekolada oraz śliwka (wędzona?). W smaku paloność czekolada, trochę śliwki, goryczka. Po 4 tygodniach leżakowania wyszła wędzonka w aromacie. 18.04.2017#2 American FES: "Szyszka w czekoladzie"18,0 Blg IBU 30 Zasyp:Pale Ale Strzegom 5,66 kg (65%)Pilzneński Strzegom 0,87 kg (10%)Carafa II Special Weyermann 0,35 kg (4%)Płatki owsiane błyskawiczne Strzegom 0,87 kg (10%)Pszenica prażona Strzegom 0,35 kg (4%)Karmelowy 30 Strzegom 0,17kg (2%) Karmelowy 300 Strzegom 0,17kg (2%) Pszenica niesłodowana Strzegom 0,26 (3%) Zacieranie:67 st C 30'72 st C 30'wygrzew Chmielenie:60' Marynka PL 23g10' Sybilla PL 10g + 100g kakao 1% tłuszczu1' Summit US 7g chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 36 st w 10 minutFermentacja: Safale s-04 1 saszetka + 4 łyżki gęstwy z poprzedniej warki.18.04.2017 - 28.04.2017 burzliwa28.04.0217 cicha Na zimno chmielenie:Summit US 30gCascade US 20gBlg po burzliwej 6 BlgPierwsza degustacja: piwo ostre, goryczkowe, zbyt mało słodkie jak na plan, by piwo było bardziej dla lubej, może dodam laktozę/ksylitol przed butelkowaniem. Blg Końcowe 5,5 BlgABV około 6,6%Refermentacja: 21L111g sacharozycukier + woda 111gButelkownie: 07.05.201745 butelek: 35 szt. 0,5L; 3 szt. 0,4L; 7 szt 0,3L.Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1Po 5 dniach degustacja: mydło! Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) 14.05.2017#3 Sosnowe American East Coast IPA : "Leśny ludek"18,0 Blg IBU 45 59 (po korekcie objętości) Zasyp:Pale Ale Strzegom 7,0 kg (85%)Pilzneński Strzegom 0,22 kg (3%) Karmelowy 30 Strzegom 0,22kg (3%) Crystal Fawcett 0,15kg (2%) Pszeniczny Strzegom 0,52 (7%) Zacieranie:67-66 st C 60'wygrzew do 80stC Chmielenie:Gotowanie 70'60' Marynka PL 8g20' Casacde US 10g15' Citra US 30g15' Casacde US 17g15' SOSNOWE PĘDY 150g1' SOSNOWE PĘDY 50g0' Simcoe US 22gchłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st w 18 minutFermentacja: Safale US-05 1 saszetka Obserwacje: piwo miało mieć docelowo 15,0 blg, ale sypnąłem nieco więcej słodu oraz wydajność wyszła według PPPP 76% (a zakładałem 70%) Łącznie mam mniej piwa o większym Blg, może rozcieńczę przed butelkowaniem. Przelanie na cichą - 23.05.2017 Blg ok. 5,2Degustacja z cylindra: mango! papaja! żywica gdzieś w tle! W smaku piwo słodkie, dość wyklejejące, ale gdzieś tam na języku goryczka się pojawia. Sosny nie czuć wcale według mnie jeszcze. Degustacja z butli: piwo fajne, mogłem zacierać na bardziej wytrawnie. W smaku sosna chyba tylko z autosugestii, bardzo owocowo, trochę karmelu. Gdzieś na końcu pojawia się alkohol. Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) 15.06.2017 #4 Milk Stout "Kinky Katie" 13,5 Blg IBU 20 Zasyp: Pale Ale Zero Strzegom 4,33kg (74%) Karmelowy 30 Strzegom 0,5kg (8,6%) Karmelowy 300 Strzegom 0,3kg (5,19%) Pszeniczny Strzegom 0,2kg (3,59%) Pszenica prażona Strzegom 0,2 kg (3,5%) Carafa II Special Weyermann 0,28 kg (4,8%) Jęczmień prażony 0,03kg (0,05%) Zacieranie: 64 st C 45' 72 st C 15' wygrzew do 82stC 29L 11 Blg Chmielenie: Gotowanie 60' 60' Warrior US 7g 15' Sybilla PL 19g 10' 600g laktoza 10' 100g kakao odtłuszczone (1% tłuszczu) 26L 13,5Blg chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st wFermentacja: Safale US-05 1 saszetka 05.07.17 butelkowanie 54 butelki abv. 4% Blg końcowe 6,0 Degustacja z butli: piwo fajne, palone, słodkawe, czekoladowo-kawowe, goryczka wyczuwalna ale nie nachalna. Do powtórzenia na pewno. Edytowane 14 Marca 2018 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) 27.07.2017 #5 Hefeweizen "Konik Siwusek" 11 Blg planowane - wyszło 11,2Blg IBU 22 Zasyp: Pale Ale Zero Strzegom 1,62kg (30%) Karmelowy 30 Strzegom 0,12kg Pszeniczny Strzegom 3,24kg (57%) Pszenica niesłodowana Strzegom 0,25 kg Jęczmień niesłodowany 0,5kg Zacieranie: 63 st C 30' 72 st C 30' wygrzew do 82stC 36,5L 9Blg: Chmielenie Gotowanie 80' 60' Warrior US 7g 60' Lubelski PL7g 15 Summit US 7g 29L 11,2 Blg chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 stFermentacja: Safale WB-06 Blg 1,0 15.08.17 refermentacja 213,82 g sacharozy łączna masa wody+ cukier 2,576 kg abv. 5,4% Degustacja z butli: goździk, banan, wytrawne, nagazowane mocno zbożowe, goryczka słaba, ale wyczuwalna. Fajne piwo, ale słabo się starzeje. Edytowane 14 Marca 2018 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) 19.08.2017 #6 Polskie Wędzone Ale "Oscypek z ogniska"10,5 Blg (planowane) wyszło 10,2 BlgIBU 29 Zasyp: Pale Ale Strzegom 0,71 kg (15%) Wędzony brzozą Strzegom 2,85 kg (60%) Wędzony bukiem Strzegom 0,33 kg (7%) Karmelowy 300 Strzegom 0,035kg (2%) Karmelowy Fawcett 0,14kg (3%) Pszeniczny Strzegom 0,24kg (5%) Pszenica niesłodowana Strzegom 0,25 kg Jęczmień niesłodowany 0,24kg (5%) Czekoladowy 1200 Strzegom 0,14 (3%) Zacieranie: 66 st C 30' 72 st C 30' wygrzew 80 31,5L 9,2 Blg Chmielenie: 60' Marynka PL 13g 60' Tomahawk US 7g 15' Lubelski PL 10g 5' Sybilla PL 10g 27,5L 10,2BlgFermentacja: Safale US-05 1 saszetka Blg Końcowe 2,0 Blg ABV około 4,3%Refermentacja: 27,5L 120,37g sacharozy cukier + woda 1797gButelkownie: 02.09.2017 56 butelek Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1 Degustacja: piwo bardzo fajne, miła szlachetna wędzonka, zbożowość, dość pełne, fajna goryczka. Lekkie i fajne piwo. Edytowane 14 Marca 2018 przez moki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 28.10.2017 #7 Milk Stout z wiśnią <<"W" na torcie>> 14,0 Blg planowane wyszło 15,3 kg IBU 36 Zasyp: Pale Ale Zero Strzegom 4,69kg (74%) Karmelowy 30 Strzegom 0,32kg (5%) Pszeniczny Strzegom 0,44kg (7%) Pszenica prażona Strzegom 0,13 kg (2%) Jęczmień prażony Strzegom 0,19kg (7%) Karmelowy Fawcett 0,25kg (4%) Czekoladowy 1200 Strzegom 0,32 (5%) Zacieranie: 64 st C 20' 72 st C 40' wygrzew do 82stC 29,4L 12,2 Blg Chmielenie: Gotowanie 60' 60' Tomahawk US 8g 15' Marynka PL 30g 15' Laktoza 400g 5' Sybilla PL 25g 24L 15,3Blg chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st 07.11.17 - przelanie na cichą i dodanie 2kg wiśni mrożonychFermentacja: Safale US-05 1 saszetka 05.07.17 butelkowanie 46 butelek abv. 4,8% Blg końcowe 6,2 Refermentacja: 101,39g sacharozy 1370 g - woda + cukier Degustacja z butli: piwo palone, gorzkie, czekoladowo-kawowe, goryczka wyczuwalna ale nie nachalna. Słabo czuć wiśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 10.02.2018#8 West Coast American India Pale Ale 15,0 Blg IBU 66 Zasyp: Pale Ale Strzegom 7,0 kg (93%) Pszeniczny Strzegom 0,53 (7%) Zacieranie: 65 st C 60' wygrzew do 82stC 34L 12,0 Blg Chmielenie: Gotowanie 60 60' Tomahawk US 15g 15' Casacde US 20g 15' Simcoe US 20g 5' Casacde US 20g 5' Simcoe US 20g 0' Casacde US 10g 0' Simcoe US 10g 0' Mosaic US 30g 26L 15,0 Blg chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st Smakuje jak "modern drinking" Na zimno 01.03.18: Simcoe 20g Cascade 20g Mosaic 20gFermentacja: Safale US-05 1 saszetka Rozlew 04.03.2018 24L 4,0 Blg Odsączenie chmielin jałową gazą Refermentacja: 141 sacharozy z wodą - łącznie 1539g 48 Butelek Degustacja: świetne piwo, chmielowe, rześkie, wytrawne, orzeźwiające, goryczkowe (ale nie męczące), Do powtórzenia na świeżym chmielu i z większą ilością na zimno (np. po 50g każdego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się