wojtuś Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Browar:-Elektryczna kadź zacierno-filtracyjna KEG DIN 50L z mieszadłem i fałszywym dnem. (sprawek)-Gar 36L z kranem do gotowania wody do wysładzania i warzenia.-Śrutownik walcowy (Patryk77)-Chłodnica zanurzeniowa (kuba74) Edytowane 15 Czerwca 2017 przez wojtuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuś Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) #13 Mosaic APA 13 Brix #14 Galaxy APA 14 BrixZacieranie:-8.4kg Pale Ale Bestmalz-0.5kg Carabelge Weyermann-0.3kg Pszeniczny Bestmalz63°C - 35' 72°C - 35' 78°C - wygrzew #13 Mosaic APAChmielenie Mosaic (12%):-12g 60'-12g 30'-25g 15'-50g 0'Fermentacja:-schłodzone do 16 stopni-Drożdże Fermentis US-05Wyszło 23l- 13 Brix - 37 butelek 0,5l (czerwony kapsel) i 10 butelek 0,33l-Warzone 15.05.2017r.-Butelkowane 10.06.2017r. +132g cukruKomentarz:#14 Galaxy APAChmielenie Galaxy(14,4%):-12g 60'-12g 30'-25g 15' + 5g mech irlandzki-50g 0'Fermentacja:-schłodzone do 16 stopni-Drożdże Fermentis US-05Wyszło 23l 14 Brix - 37 butelek 0,5l (biały kapsel) i 10 butelek 0,33l-Warzone 15.05.2017r. -Butelkowane 12.06.2017r. + 135g cukruKomenatrz:Ciekawostka:Zaczęło się od zmarnowanych drożdży WLP001 - miały iść do jednego wiadra, ale zatrułem słoik Szlag jasny trafił zawór w garnku na wodę (to też 36l kadź warzelna) do wysładzania i sobie ciurkało. Zacząłem gotować w 5l garnuszku. Nim podgrzałem kolejną porcję musiałem stopować filtracje. Łapiąc 5l garnek stojący na palniku poparzyłem sobie palce.Filtracja trwała chyba trzy godziny. Podgrzałem do 78 stopni i wyciągnąłem mieszadło. Filtrat co parę litrów przestawał lecieć, Dolewałem wody, mieszałem, czekałem aż się ułoży złoże, lecz leciało mętne. W jakim byłem szoku jak wywaliłem z kadzi młóto i zobaczyłem wielką dziurę w fałszywym dnie, w której siedzi mieszadło Jakoś poszło... ustawiłem gar warzelny (36l) na palniku gazowym i siup wlałem 27l brzeczki i poszedłem zapalić, Wracam a tu się leje. Zawór zamknięty, a z niego leci! Szybka ewakuacja. Umyłem kadź zacierną i w niej warzyłem (a mogłem po prostu zmienić tylko zawór...). Prosty wniosek - więcej myśleć, a mniej pić warząc. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez wojtuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 shit happens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się