Skocz do zawartości

Hafeweizen w beczce


TheDorsz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

 

Nie o to mi chodzi ze żaden browar nie nalał. Tylko sama kwestia osiadania drożdzy na dnie. W butelce nie ma problemu bo naleje sobie drożdzy więcej albo mniej ale z beczki już tak się nie da.  A co do beczki 50 litrów to pod brzeg fittingu. Tabliczka znamionowa mówi że 45l i wydaje się to rozsądne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie do beczkowania hafeweizena?? Czy drożdże nie osiada na dnie i nie będą przypadkiem zaciągane przy rozlewie ? Czy może trzeba beczkę mieszać przed rozlewem ? Poza tym czy refermentowac go w beczce czy juz tylko co2 z butli ? Posiadam beczkę kwasoodporną 50l (45l użytkowo)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślisz że żaden browar nie nalał pszenicy w beczkę?

Dlaczego tylko 45l użytkowe?

 

Nie o to mi chodzi ze żaden browar nie nalał. Tylko sama kwestia osiadania drożdzy na dnie. W butelce nie ma problemu bo naleje sobie drożdzy więcej albo mniej ale z beczki już tak się nie da.  A co do beczki 50 litrów to pod brzeg fittingu. Tabliczka znamionowa mówi że 45l i wydaje się to rozsądne. 

 

Browarom i piwowarom domowym lejącym w beczki jakoś to nie przeszkadza. Co to za beczka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.