Sabo Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 w ubiegły piątek zacierałem piwo Brown Ale, i dziś jak zwykle spuściłem dosłownie 100 ml na spróbowanie ( piwa z brew kitów na tym etapie były wypijalne ) zaś to jest tak jakby...jakby coś tam gęsto pływało, jakby ktoś dorzucił do niego mąki, nie ma takiej wodnistej struktury, czy to normalne? To moje pierwsze zatarte piwo, więc się zastanawiam ( dodam ze dziś już prawie wogle przestało pracować ) a jak to póżniej odcedzić? Żeby końcowe piwo było w miarę klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To drożdże Zmierzyć Blg, i przelać na cichą. Sklaruje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Jak zleje na cichą, i postoi tak tydzień to wszystko osiądzie? bo teraz wydaje mi się bardzo gęste, a jak robiłem z brew kitu, to leciało już w miare klarowne Nie chodzi mi że jakieś glutki tam pływają tylko jest takie jakby ziarniste ( nie wiem jak to opisać ) Edytowane 8 Marca 2010 przez Sabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Osiądzie, nie bój. Ile ma Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Rozumiem że pobierałeś kranikiem, pewnie zaciąga osad z dna. Pobierz próbkę normalnie z wiadra, nie przez kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 przy takich operacjach bądźcie ostrożni łatwo o zakażenie ja nigdy nie przelewam na cichą i jest ok jest tylko trochę więcej osadu na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 narazie blg nie mogę zmierzyć bo mi menzurka pękła, ale już idzie przesyłka z browamatora, i pewno w czw będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 a po co ci menzurka? zdezynfekuj spławik i wsadź wprost do piwa. przy takich operacjach bądźcie ostrożni łatwo o zakażenie ja nigdy nie przelewam na cichą i jest ok jest tylko trochę więcej osadu na dnie Już nie przesadzaj, piwo po fermentacji jest mniej narażone na zakażenie niż na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja mam jakieś opory przed otwieraniem fermentora, skoro jest szczelnie zamknięty, to otwieram zawsze po 7 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja mam wciśnięty z jednej strony i sobie zerkam raz dziennie, co się tam dzieje. A w otworze na rurke nic nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunik Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Przelej na cichą a jeśli będzie dalej kiepsko spróbuj klarowania żelatyną. Mój ostatni lager za nic w świecie nie chciał się sklarować, widać było nawet "zawieszone" drobinki chmielu. Żelatyna pięknie wszystko posadziła na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 niby po fermentacji jest mniejsze ryzyko zakażenia dlatego ze drożdże przerobiły cukry i powstał jakiś procent alkoholu a alkohol jak wiemy zabija bakterie... co do rurki fermentacyjnej też nie stosuje (na razie) często zaglądam co się dzieje w fermentatorze ale jak pojawią sie muszki owocówki to trzeba będzie zastosować rurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Jak się pojawią muszki to się nie warzy. Muszki to dopiero późnym latem gdy będą owoce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się