Hopman Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Witam, w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć stouta porzeczkowego. Zasyp 6kg, blg jakie wyjdzie bo nie wiem o ile podniesie go dodatek owoców. Porzeczki planuję dodać na ostatnie 15-20min gotowania tylko nigdy jeszcze nie robiłem żadnego piwa z owocami i nie wiem ile ich dodać. Waham się między czarną a czerwoną porzeczką i myślałem by dodać jej 3kg. Chcę by była dobrze wyczuwalna. Podzielcie się doświadczeniami i dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Zapomniałem dodać, że planuję uzyskać ok. 20l piwa na etapie przelania na cichą/ butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Do piw kwaśnych w różnych opracowaniach dodaje się ok 5-6 kg na warkę 20-25 l więc ja uderzyłbym w taką ilość. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z owocami ale z tego co piszą mądrzejsi ode mnie to raczej do gotowania nie wrzucaj tylko np na koniec burzliwej. Gotowanie da odczucie kompotu a to trochę słabo brzmi. Inna kwestia to ja bym wybrał czarne porzeczki. Powinny wnieść nieco kwasowości więc ja zacieralbym raczej bardziej na słodko niż na wytrawnie. Jeśli się mylę to proszę o korektę bardziej doświadczonych kolegów. Mam coś takiego w planach za dwa tygodnie i taki reasearch zrobiłem. Mam nadzieję sensowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) Do Fruit Ale czy kwasa jak najbardziej 6kg owoców na 20l, ale w stoucie porzeczka wszystko przykryje w takiej ilości. Dodawałem do RISa ok 600g wiśni (nie pamiętam dokładnie, nie mam notatek pod ręką) na 10l i kwaskowość z owoców jest zaznaczona zdecydowanie, a RIS był mocno słodki. Dodatkowo miałem jakieś 8-9l Stouta wędzonego 10blg z wysłodzin po tym RISie i wrzuciłem do niego ok 300g suszonej śliwki, która bardzo fajnie współgrała z piwem. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. A owoce najlepiej wrzucać na cichą. Edytowane 16 Lipca 2017 przez Ramnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 owoce dajemy po fermentacji, lub na fermentacje. Nigdy do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Dokładniej to ma być stout ze słodem whisky więc chciałem dać dużo bo wiem, że piwo samo w sobie będzie bardzo intensywne w aromacie i smaku jak sądzę też. ideę kompotu rozumiem ale gdybym dał np. owoce pod sam koniec gotowania tylko żeby się zdezynfekowały? Wtedy nie filtrował bym owoców ani chmielin i osadów i wszystko bym dał do przefermentowania? Ewentualnie gdybym piwo do momentu przelania na burzliwą robił standardowo przy zadawaniu drożdży dodałbym przegotowane owoce? Chcę uzyskać taki efekt aby były wyczuwalne wszystkie stoutowe aromaty, aromat whisky i aromat porzeczki mniej więcej na tym samym poziomie. Bardziej skłaniam się ku czerwonej porzeczce dlatego zakładam jej większą ilość. A kwaśności się nie boję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Osady chcesz dawać do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Nie chcę wyjść na ignoranta ale na co to wpłynie poza klarownością, która w ciemnym stoucie nie ma znaczenia? Poza tym w zasypie planuję dodać trochę słodu żytniego więc i tak będzie mętne. Pierwsze warki tak robiłem, że po wystudzeniu brzeczki wszystko wlewałem do fermentora i dawałem drożdży. Fermentowało bez zarzutu i smaczne też było więc nie widzę problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Jak wiesz lepiej to po co zadajesz pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 W sumie to pytam tylko o ilość bo nie wiem czy 2-3kg porzeczki nie zdominuje całkowicie piwa... Dlatego nie wiem czy dać np. 1kg czy więcej czy mniej by uzyskać podobny efekt do tego co napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Jak dasz do gotowania to wyjdzie na jedno jak byś do szklanki z piwem dolał trochę kompotu. Dodaj na koniec burzliwej całe owoce z 2 kg i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się