marcinos Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Witam. Chciałbym zrobić SH na Sorachi Ace. Wstępnie zrobiłbym tak : Pale Ale - 6kg Monachijski - 0,8kg Pszeniczny - 0,5kg Zacieranie przez 60min 64C-66C Sorachi Ace 60min - 15g Sorachi Ace 15 min - 5g Sorachi Ace 5min - 35g Drożdże US-05 Sorachi Ace 100g - 5 dni na zimno Czy receptura jest ok czy raczej coś zmienić ? Proszę o porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 W ile litrową warkę celujesz? Bo jak na APA i standardowe 25 l to raczej prawilna IPA wyjdzie. No oprócz chmielenia bo wg mnie goryczka będzie cieniutka nawet jak na APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Właśnie o to chmielenie mi chodzi. Jak twoim zdaniem chmielić żeby goryczka była jak dla apy ale też z fajnym aromatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 A zasyp ustalilem na ok 26l warkę 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) A zasyp ustalilem na ok 26l warkę 12blg Ja robiłem APA tak http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/i koniec końców wyszła IPA. Twój zasyp jest trochę bogatszy więc na moje oko to 15 blg wyjdzie nawet przy słabszej wydajności. Co do chmielenia to ostatnio do lekkiego piwa 10 blg dałem Sorachi 30 g na godzinę i goryczka jest fajna niezalegająca i średnio wysoka. Co do chmielenia to ja bym dał: 60' - 20 g 30' - 30 g 5' - 20 g No i na zimno z 60-70 g na 3-4 dni. Wychodzi wtedy ok 45-55 IBU w zależności od metody obliczania. Oczywiście zakładam ze 15 blg wyjdzie Ci spokojnie po gotowaniu. Ilość chmielu podobna ale przy Twoim schemacie wychodzi ok 35 IBU. No i na smak trochę mało jak dla mnie. Ale wiadomo Twoje piwo i Twoje preferencje co do smaku i goryczki. Myślę że przy chmieleniu na zimno (w lekkim piwie) jednym chmielem też nie zrobi większej różnicy czy dasz go 50 g czy 100 g (ale w tej kwestii się mną nie sugeruj, bo wiedzy nie mam a testów u siebie takich nie robiłem). Ten monachijski na pewno ciała trochę podbije, więc goryczka też będzie skontrowana (jeśli się mylę proszę niech ktoś mnie poprawi). Reasumując ja w swojej AIPA, do której link wkleiłem za tydzień przy powtórce na pewno dorzucę z 20 g na 30 min i zamienię Magnum na CTZ bo w dwóch piwach z chmielem Magnum miałem taką dziwną goryczkę, która mi osobiście nie do końca pasuje. Choć to może być duża wina nieprzypilnowania fermentacji jak należy. Tak czy inaczej dobrego piwa Ci życzę (i sobie też ;P) Edytowane 24 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Dzięki wielkie za sugestię. Na pewno skorzystam z tej porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Dzięki wielkie za sugestię. Na pewno skorzystam z tej porady Daj znać jaki ekstrakt wyszedł brzeczki nastawnej, bo ja obstawiam że z tego zasypu będzie ok 16 Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się