knurek Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Witam! Dziś uwarzyłem swoją pierwszą (po brewkicie) warkę- Weissbier. Skorzystałem ze "sprawdzonej " receptury z forum, podanej przez roberto_g. Słody; pszeniczny 2 kg, pilzneński 1,6 kg i karmelowy 0,1 kg, ze Strzegomia. Zacieranie wedle Dori 44C, 20 minut, 63C 45 minut i 72 C 20 minut, na koniec mash out oczywiście. Filtracja i wysładzanie bez problemów a na chmielenie dałem pelet Fuggle 20 gram 60 minut. Drożdże zadane w temp 24 C Safbrew wb-06, nastaw odstawiam w temperature 19 C. BLG brzeczki po gotowaniu wynosiło 14, więc nieco wody dolałem żeby dobić do 18 litrów, co z tego wyjdzie czas pokaże hehe!!! Następna warka to chyba będzie Dunkelweizen na gęstwie. Edytowane 24 Lipca 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Witam. Gratuluję uwarzenia pierwszej warki z zacieraniem. Swoje zapiski możesz prowadzić w dziale : http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/ Powodzenia przy kolejnych warkach. PS. Co za brewkit robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Witam. Gratuluję uwarzenia pierwszej warki z zacieraniem. Swoje zapiski możesz prowadzić w dziale : http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/ Powodzenia przy kolejnych warkach. PS. Co za brewkit robiłeś? Dzięki! Robiłem Gozdawę Golden Ale, właśnie leży na cichej 4 dzień...a teraz lecę spać hej!!! Edytowane 24 Lipca 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Drożdże zadane w temp 24 C Safbrew wb-06, nastaw odstawiam w temperature 19 C Następnym razem, używając WB-06, spróbuj zadać je w niższej temperaturze (12-14C), fermentuj w 16-17C i potem stopniowo ją podnoś nawet do 20C-22C. Możesz też spróbować zadać tych drożdży mniej (underpitching) w celu uzyskania bardziej wyrazistych smaków bananowych (jeśli takowe lubisz w piwach pszenicznych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Robiłem Gozdawę Golden Ale Cudów się nie spodziewaj po brewkitach marki Gozdawa (i przy każdych innych też nie, ale po Gozdawie w szczególności... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Się zrobi jak się klimat ochłodzi, u mnie w domu najzimiejsze pomieszczenie ma 18.5 C a lodowki jeszcze nie skonstruowalem. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Co do Gozdawy to od czegoś musialem zacząć, i to całkiem przypadkowe było. Nie dawałem cukru tylko ekstrakt więc może będzie spoko. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się