seler Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Dwie warki 18°Blg na Wyeast 1214 Belgian Abbey w tydzień na burzliwej odfermentowało do 3 i 2°Blg. Postały kolejne 5 dni na cichej i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać...? Przecież belgijskie powinno fermentować tygodniami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Kto tak mówi, że tygodniami? Jak się sklarowało to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Już po raz któryś to pisze ale mój Triple po 5 dniach zszedł z 19 na 3,5 . Po kilku dniach na cichej był całkowicie klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Tempo fermentacji jest zależne wyłącznie od drożdży i temperatury w której robią to najszybciej. Widocznie te Abbeye są szybkie, no i dobrze masz szybciej wolny fermentator na nowe piwo:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Kto tak mówi, że tygodniami? Gdzieś w paru postach było, zdaje się że Coder pisał że dwa tygodnie na burzliwej i dwa na cichej stało... Czyli jedziem z butelkami A tak na marginesie, jak długo mogą stać drożdże propagatora po aktywacji w nierozpieczętowanej saszetce? W piątek chcę robić pszeniczne i dzisiaj przyszły drożdże a ponieważ poprzednie startowały trzy dni to już dzisiaj rozgniotłem pożywkę i po dwóch godzinach saszetka napęczniała (drożdże były z lutego '10) nie chcę robić startera bo piwko będzie miało 12°Blg , wytrzymają do piątku czy jednak zrobić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Ja bym potrzymał jeszcze na cichej, przeniósł w chłodniejsze miejsce i niech sobie stoi jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Dwie warki 18°Blg na Wyeast 1214 Belgian Abbey w tydzień na burzliwej odfermentowało do 3 i 2°Blg.Postały kolejne 5 dni na cichej i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać...? Przecież belgijskie powinno fermentować tygodniami... Kilka lat temu robiłem piwo na tych drożdżach, też mocno odfermentowało, te drożdże chyba tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 A tak na marginesie, jak długo mogą stać drożdże propagatora po aktywacji w nierozpieczętowanej saszetce? Tygodniami. Włóż saszetkę do lodówki wyjmij kilka h przez zadaniem żeby się ugrzały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Właśnie robię piwo na tych drożdżach. Z 13 Blg zeszło do 3 Blg w ciągu 24h. Drugie piwo zeszło z 20 Blg do 7 w ciagu 36 godzin, więc widać , że są bardzo szybkie. Zobaczę teraz jak mocno odfermentują piwo 20 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 ale czy taka szybka fermentacja nie ma wpływu na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 A w jakiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Fermentacja przebiegała w temp. 18-20 C. Producent podaje 14-24, więc jest to temperatura w średnim zakresie fermentacji tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się