goldi_WRO Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Prośba o ocenę Witbiera https://brewness.com/pl/recipe/american-wit-30l/view Pierwszy etap 5min 100°C to kleikowanie pszenicy. Zastanawiam się nad rozmieszczeniem chmielu w czasie. Chciałbym uzyskać delikatne piwo z mocno pomarańczowym aromatem i smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Pszenicę możesz kleikowac w zacierze. Goryczke bym zrobił na innym chmielu i cały cascade dał na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 40g kolendry to bym nie polecał. Nawet jak bardzo lubisz jej smak i aromat to bym obciął połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 ostatnio warzyłem Witka i przy 16g/20l kolendra jest wyczuwalna w smaku - nie dominuje, ale następnym razem zdecydowanie zmniejszę jej ilość. przy 40g obawiam się że może wyjść mocno niepijalne. no i Cascade na goryczkę - nie lepiej coś tańszego tam wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Dzięki za podpowiedz, na pewno zmniejszę kolendrę. Co do Cascade na goryczkę do daję ją tylko dlatego że będę miał jej 50g i chciałbym zużyć całość na warkę. Zmieniłem stosunek tak żeby tylko 10g szło na 60min i 40g na 10min. Daje to według kalkulatora łagodne 16IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się