vieviur.b Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Hej wszystkim, Ostatnio troche pospieszyłem się z przelaniem z fermentacji burzliwej na cichą. Standardowo na burzliwej zostawaim do 10dni, tym razem piwko na burzliwej stało tylko 5dni, na cichej stało 7dni. Piwko jakie robiłem to odtworzona receptura browaru Brokreacja The Dealer (LINK tutaj). Zmieniłem tylko cukier biały na glukozę 120g. Po 2 tyg w butelkach piwo wyklarowało się natomiast na dole powstał dość duży osad (drożdżowy?) - oczywiście po otwarciu butelki robi się 'wulkan' :-( Po odgazowaniu piwa metoda z monetą i otworzeniu kapsla na szyjce butelki zostaje osad a piwo po zlaniu do szkła jest mętne. Podejrzewam, że jest to związane ze zbyt krótko trwało fermentacją burzliwą jak również zbyt krótką fermentacją cichą. Natomiast chciałbym to piwko w jakiś sposób uratować i tutaj pojawia się pytanie do Was drodzy koledzy - Czy macie jakiś sprawdzony sposób, którym mogę posłużyć się w warunkach domowych? Myślałem nad delikatnym odgazowaniu piwa metodą z monetą i ponownym zakapslowaniu nie wiem czy to cokolwiek pomoże. Licze na waszą pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Mało informacji. Jaki ekstrakt? Jakie Blg końcowe? Po jakiego grzyba przylewałeś na "cichą" ? Zbierałeś gęstwę? Jakie drożdże? Jaka temp. fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vieviur.b Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Mało informacji. Jaki ekstrakt? Jakie Blg końcowe? Po jakiego grzyba przylewałeś na "cichą" ? Zbierałeś gęstwę? Jakie drożdże? Jaka temp. fermentacji? na szybko z tego co pamiętam - 12 BLG - cicha - chmielenie na zimno - tak gęstwa zebrana - temp około 18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 ile cukru do fermentacji sypnąłeś w przeliczeniu na litr? Dobrze oddzieliłeś resztki chmielu przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vieviur.b Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 ile cukru do fermentacji sypnąłeś w przeliczeniu na litr? Dobrze oddzieliłeś resztki chmielu przed rozlewem? Glukoza 120g na 700ml - roztwór z burzliwej na cichą przelew przy pomocy pończochy to samo przy zlewie z cichej na roztwór glukozowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Glukoza 120g na 700ml - roztwór Ile na litr warki!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Glukoza 120g na 700ml - roztwórIle na litr warki!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 nie dogadamy się. Po co przelewałeś z burzliwej przez pończochę? Teraz i tak po ptakach. Może jedynie odgazować jak do tej pory plus ewentualnie schlodzenie. To ze robi się mętne nic nie szkodzi. Osad na dnie to prawdopodobnie drozdze...można je wypic. Na przyszłość rób pomiary Blg i daj piwu odfermentować do końca. Pozdrawiam i ściskam mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Może źle przefiltrowany chmiel z cichej fermentacji? W mojej amerykańskiej pszenicy źle odfiltrowany chmiel skutkował szybkim wychodzeniem piwa z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak się robią granaty to najlepiej wylej zanim komuś oko wybije, a następnym razem dopilnuj fermentacji. Zamiast "przelewania na cichą" lepiej upewnij się że piwo dofermentowało przed butelkowaniem. BTW, nie napisałeś jakie Blg końcowe i w jakim odstępie czasu mierzone. Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się