ultima Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Dzien dobry. Zaczynam zabawe w warzenie piwa i mam juz zamowione produkty. Na pierwsza warke wybralem Ale z brewkita, wraz z ekstraktem slodowym. Dokladnie bedzie to Coopers Oryginal - RealAle 1.7kg + Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg. Moje pytanie dotyczy temperatury fermentacji, ktora mam zamiar przeprowadzic w piwnicy. Wczoraj zmierzylem temp. panujaca w piwnicy termometrem elektronicznym i otrzymalem dokladny wynik 14.9. Czy taka temperatura nie jest za niska na gorna fermentacje? Z gory dziekuje za odpowiedzi i sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Trochę niska , jakie to drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 W tej temperaturze drożdże mogą przestać pracować, lub pracować powoli, trochę loteria. W trakcie fermentacji zwiększa się temperatura piwa, owiń fermentator aby uniknąć straty ciepła, może pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Drozdze w zestawie z Brewkitem, tyle w zasadzie wiem Zakladajac, ze temperatura fermentacji jest wyzsza o + - 2 stopnie byloby cos w okolicy 17, to jednak bedzie za malo na gorna? A owiniecie kocem o ile moze zwiekszyc temp wewnatrz? A przy okazji jeszcze spytam czy sa drozdze gornej fernmentacji, ktore "lubia" takie temp. z pogranicza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Owinięcie kocem nie zwiększy tamperatury, spowoduje że ciepło wytworzone w wyniku fermentacji nie będzie szybko tracone. Jeżeli uzyskasz 17 stopni, fermentacja powinna się udać. Temperatury z "pogranicza" żadne drożdże nie lubią, niektóre co najwyżej tolerują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 możesz spróbować tymi http://www.homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-safale-s04-p-11.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Dzieki za podpowiedzi. Mysle ze poczekam moze jeszcze z tydzien, az skoncza sie mrozy i jak temp. powietrza podskoczy to moze i w mojej piwnicy sie podniesie o jakis stopien albo dwa, a wtedy chyba nie bedzie problemu. Gdyby jednak okazalo sie ze drozdze nie wystartuja, to czy byloby mozliwe ruszyc fermentacje przez dodanie do warki kolejnych drozdzy, np. tych ktore podal anteks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) lepiej może podnieść temp. o kilka stopni niż faszerować kolejną porcją drożdży. w sklepach akwarystycznych są dostępne przewody grzewcze do terrariów może to byłoby rozwiązaniem owiniesz fermentator kablem i temp wzrośnie myślę że w tym wypadku wypadku wystarczyłby przewód 15-25W i ten koc Edytowane 12 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jest to jakies rozwiazanie, ale wymaga troche gimnastyki. Dysponuje zwykla piwnica blokowa i nie bardzo mam mozliwosc doprowadzenia do niej pradu niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 O czym Wy piszecie??!! Oczywiście,że pójdą... Optimum zawiera się w przedziale 15 - 24 °C , więc przy 14,9 °C pójdą spokojnie, no może z niewielkim lagiem. Zrób rehydratacje i jak masz czas to starter a wtedy nie mają już innego wyjscia. Poniżej dwa przykłady drożdży górnej fermentacji, rzekł bym dość typowych... http://www.piwo.org/forum/t1117-Fermentis-Safale-US-05.html http://www.piwo.org/forum/t1171-Fermentis-Safbrew-S-33.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Skoro tak, to zaryzykuje i postawie fermentor w piwnicy, zwlaszcza ze robi sie cieplej, wiec moze i piwnica sie nieco nagrzeje. Na wszelki wypadek domowilem drozdze podane przez anteksa, bylo nie bylo na pewno beda lepsze niz te dolaczone do puszki. W weekend mam zamiar zaczac dzialalnosc i zdam relacje czy drozdze ruszyly, czy nie. Dzieki wszystkim za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Witam ponownie. Piwko nastawione. Wczoraj o 23 zadalem drozdze przy temp warki 21 stopni i na ten moment jest piana na jakies 2cm i zaczelo sie bulgotanie w rurce. Fermentor postawilem na razie w domu i temp na termometrze cieklokrystalicznym pokazuje 21 na niebiesko i 22 na brazowo. Mam zamiar wieczorem zniesc fermentor do piwnicy, w ktorej temp. nieco podeszla do gory i pare dni temu wynosila juz 15,3, czyli juz w miare sensownie na gorna fermentacje. Mam jednak pytanie odnosnie wskazan termometra. Co oznacza kolor broazowy, a co niebieski? Bo jesli przy obecnych temp. 21-22 nie ma to w zasadzie roznicy, to jak wyniose w zimniejsza piwnice, moze miec znaczenie. Tak wiec ktora wartosc brac pod uwage, zaznaczona na brazowo, czy na niebiesko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Witam ponownie. Piwko nastawione. Wczoraj o 23 zadalem drozdze przy temp warki 21 stopni i na ten moment jest piana na jakies 2cm i zaczelo sie bulgotanie w rurce. Fermentor postawilem na razie w domu i temp na termometrze cieklokrystalicznym pokazuje 21 na niebiesko i 22 na brazowo. Mam zamiar wieczorem zniesc fermentor do piwnicy, w ktorej temp. nieco podeszla do gory i pare dni temu wynosila juz 15,3, czyli juz w miare sensownie na gorna fermentacje. Mam jednak pytanie odnosnie wskazan termometra. Co oznacza kolor broazowy, a co niebieski? Bo jesli przy obecnych temp. 21-22 nie ma to w zasadzie roznicy, to jak wyniose w zimniejsza piwnice, moze miec znaczenie. Tak wiec ktora wartosc brac pod uwage, zaznaczona na brazowo, czy na niebiesko ? Temperatura na termometrze ciekłokrystalicznym jest tylko orientacyjna. U mnie czasem "świecą" się 3 sąsiednie pola, więc na fermentorze kładę normalny termometr, taki do wina, i ustalam średnią. :beer: ps.: zacznij używać polskie litery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się