hanc Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Witam! Nawarzyłem sobie pilsnera niemieckiego i dodalem drożdzy wyeast bawarian lager jakies 2,5 tyg. temu. odstawiłem i teraz wygląda tak jak na zdjęciu. Drożdże wlałem od razu bez startera a miałem je jakieś 3 m-ce w lodówce. Czy mogę już przelać to na cichą. Czy to brązowe to jakieś zakażenie? Dzieki z góry za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 zmierzyć Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Spoko. Mi na burzliwej stało niedawno od 28 grudnia do 04 lutego. Fakt że miało 19 Blg i temp w piwnicy wahała się od 6 do 10 st C, ale tyle to trwało. Zatem cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanc Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi. Temperatura wahała się między 7 a 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Zmierz blg u mnie w takiej temp fermentuje 2-3 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się