Skocz do zawartości

problem z fermentacją burzliwą


hanc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Nawarzyłem sobie pilsnera niemieckiego i dodalem drożdzy wyeast bawarian lager jakies 2,5 tyg. temu. odstawiłem i teraz wygląda tak jak na zdjęciu. Drożdże wlałem od razu bez startera a miałem je jakieś 3 m-ce w lodówce. Czy mogę już przelać to na cichą. Czy to brązowe to jakieś zakażenie? Dzieki z góry za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko. Mi na burzliwej stało niedawno od 28 grudnia do 04 lutego.

Fakt że miało 19 Blg i temp w piwnicy wahała się od 6 do 10 st C, ale tyle to trwało.

Zatem cierpliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi.

Temperatura wahała się między 7 a 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.