Ordi93 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) To i ja się pochwalę Warki: 1# "Prawdziwe Pszeniczne" 20L 12°BLG (11.01.2017r. warzenie, 21.01.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite 2# "Pale Ale" 20L 12°BLG (04.03.2017r. warzenie, 21.03.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite 3# "Żytnie" 20L 12°BLG (13.05.2017 warzenie. 30.05.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite 4# "Prawdziwe Pszeniczne" 20L 12°BLG (04.07.2017r. warzenie, 24.07.2017r. rozlew) - receptura oraz zestaw ze sklepu TwójBrowar.pl ---------- Wypite 5# "Porter bałtycki Deer Bear" 20L 21°BLG -->> Link do postu <<-- 6# "Made in Poland IPA " 20L 14°BLG - -->> Link do postu <<-- ---------- Wypite 7# "Polskie Jasne " 20L 12°BLG -->>Link do postu<<-- Zaplecze techniczne: 1x fermentor biały z kranikiem 3x fermentor biały bez kranika Garnek zacierno-warzelny ze stali nierdzewnej o grubym dnie Automatyczny gar do pasteryzacji Severin EA3653 - używany w celu podgrzewania wody do wysładzania Kapslownica Greta Filtrator z oplotu Aerometr Termometr piwowarski Łyga piwowarska plastikowa Dzbanek plastikowy z podziałką 2L Sterylizator do butelek Spin Suszarka na 45 butelek Lodówka z sterownikiem STC-1000 kilka węży silikonowych 13x10 Taboret gazowy 5,5kW Hop Spider 35,5x15,3cm 300 mikronów- stal nierdzewna Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Warka 5# "Porter Bałtycki Deer Bear" 20L - ze sklepu twojbrowar.pl Słody: Monachijski 4.5kg Pilzneński 2,2kg Caramunich II 0,3kg Specjal B 0,15kg Carafa II 0,35kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,3kg Chmiele: Marynka 40g Lubelski 40g Dodatki: Cukier Muscovado dark 300g Drożdże: 3x Fermentis Saflager W-30/70 -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zacieranie: 63°C przez 40min + wszystkie słody prócz Carafa II, 24L wody 72°C przez 15min 72°C przez 15min +dosypanie Carafa II 78°C przez 3min Wysładzanie: Wysładzanie 16L wody o temp 78°C Gotowanie: 30min gotowania 40g Marynka 75min gotowania 40g Lubelski 75min gotowania 300g cukier Muscovado -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Filtrowałem w zwykłym fermentorze z kranem i sraczwężykiem, Fermentor 33L i przy wrzuceniu zacieru do niego było jakieś 5 cm od krawędzi więc starczył. Gotowałem pierwszy raz w nowym garze 50L z nierdzewki z grubym dnem, oraz pierwszy raz na taborecie gazowym. Stwierdzam że za dużo odparowało mi brzeczki przy gotowaniu, ale chociaż BLG wyszło idealne. Chłodziłem w wannie z zimną wodą. W 4h temperatura zeszła do 18°C. Przez noc stało w lodówce i o 8.00 rano było już 8°C. Zadałem drożdże wcześniej uwodnione w 1L wody o temp 8°C do dobrze napowietrzonej brzeczki. Po chłodzeniu wyszło 21 BLG w 18L brzeczki (mierzone w 20°C). edit 09.11.2017r: Koniec burzliwej (4 tygodnie, temp zwiększana o 1°C co tydzień, start w 9°C, ostatni tydzień w 12°C) Przelanie na cichą (tydzień w 11°C, dwa tygodnie w 5°C) edit 01.12.2017r.: Piwko zeszło do 5°BLG. Po przeliczeniu ma 8.9 volta. W smaku wyczuwalny alkohol ale potem bomba czekoladowa a na końcu posmak kawowy.Dodałem 80g glukozy. Wyszło 18 butelek 0,5L. Pierwszy raz używalem butelek typu vichy ze sklepu twojbrowar.pl i niestety jedna szyja pękła przy kapslowaniu więc zostaje 17 butelek :(. Ale przepusciłem zawartość ze środka przez gaze, ale niestety to popsuło smak bo gaza jest wyczuwalna. Teraz tylko uzbroić sie w cierpliwość i czekać aż się nagazuje. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Warka 6# "MADE IN POLAND IPA" 20L - ze sklepu twojbrowar.pl Słody: Pale Ale 4,2kg Pszeniczny 0,4kg Karmelowy 30EBC 0,25kg Chmiele: Iunga 20g Puławski 30g Oktawia 30g Cascade PL 50g Cascade PL 50g (na cichą) Chinook PL 30g (na cichą) Drożdże: 1x Fermentis Safale US-05 -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zacieranie: 67°C przez 90min, 15L wody 78°C przez 5min Wysładzanie: Wysładzanie 15L wody o temp 80°C Gotowanie: 60 minut Od początku Iunga 25g 45min gotowania 30g Puławski 50min gotowania 50g Cascade 50min gotowania 30g Oktawia -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pierwszy raz mi wypiało przy gotowaniu. Chłodzone w wannie. Po chłodzeniu wyszło 13°BLG w 20L brzeczki (mierzone w 20°C). edit 21.11.2017r.: przelanie na cichą, i dodanie 50g Cascade PL i 30g Chinook PL. W smaku piwo wyśmienite, goryczka duża ale bez przesady, zapewne się powiększy z dodaniem tego chmielu. edit 30.11.2017r.: Piwko zeszło do 2°BLG. Po przeliczeniu ma 5,9 volta. Rozlane do butelek. Chmiel na zimno przepuszczone przez podwójną warstwe pończoch które wcześniej zostały wygotowane. Jest mętne, ale brak chmielin (chmielone granulatem). Wyszło 31 butelek po 0,5L i 5 butelek po 0,33L. edit 02.01.2018r.: Piana gęsta, drobnopęcheżykowa. Smak i aromat mnie osobiście powalają. Piwko udane Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Warka 7# "POLSKIE JASNE" 20L - ze sklepu twojbrowar.pl Słody: Pilzneński 3,7kg Karmelowy 0,3kg Chmiele: Lubelski 40g Marynka 25g Drożdże: 1x BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zacieranie: 63°C przez 20min, 15L wody 72°C przez 40min 78°C przez 10min Wysładzanie: Wysładzanie 15L wody o temp 80°C Gotowanie: 70 minut 60min gotowania 25g Marynka 20min gotowania 20g Lubelski 10min gotowania 20g Lubelski -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wyszło 12°BLG w 19L brzeczki. Chłodzone w wannie. Pierwsze użycie nowego taboretu gazowego5,5kW - Podnoszenie temp. podczas zacierania i gotowanie szło bardzo sprawnie. Fermentacja burzliwa w 13°C 08.02.2018r. Przelanie na cichą. 13°C 24.02.2018r. Rozlew do butelek z dodatkiem 120 gram glukozy. Po butelkowaniu 24h w temp. pokojowej, później w 14°C. 06.03.2018r. Piwko dobre, zwyczajne. Nagazowanie średnie (mogło być większe). W smaku dominuje słodowość. Ma więcej goryczki niż lagery koncernowe. Edytowane 9 Marca 2018 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 30.01.2018r dotarł do mnie hop spider od chińczyka ;] wymiary 35,5x15,3cm, 300 mikronów- stal nierdzewna Paczka płynęła jakieś 1,5 miesiąca i troszke karton był pogięty przez co ucierpiały ścianki boczne, ale raczej wszystko będzie dobrze. Hop spider w garze Tadar 50L Porównanie Hop spidera z butelką 0,5l typu vichy Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 12.04.2018r. Warka 8# "Amerykańska Pszenica" 20L - ze sklepu twojbrowar.pl Słody: Pszeniczny 2,5kg Pilzneński 1,5kg Prażona pszenica 0,3kg Chmiele: Centennial 40g Citra 25g Chinook 7g Drożdże: 1x Fermentis US-05 -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zacieranie: 69°C przez 60min, 13L wody 78°C przez 10min Wysładzanie: Wysładzanie 17L wody o temp 78°C Gotowanie: 60 minut 60min gotowania Chinook 7g 10min gotowania Centennial 20g 5min gotowania Centennial 20g 5min gotowania Citra 25g -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wyszło 11°BLG w 19L brzeczki. Chłodzone w wannie. Pierwsze użycie nowego Hop Spidera. Pył z cmielin jednak przedostał się do brzeczki, ale myślę że spełnił swoje zadanie. Najgorsze tylko czyszczenie chmielin w środku Hop Spidera. Fermentacja burzliwa w 18°C-19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się