BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Chcę uwarzyć piwo na bazie drożdży BE-134 , szukam opinii na ich temat, plan jest taki zeby uwarzyć coś w kierunku AIPA juz wczesniej stosowalem drożdże od FERMENTIS-u i mam raczej dobre wspomnienia na roznych piwach - jednak szukam opinii na temat tych BE-134 Edytowane 23 Września 2017 przez BC BROWAR DOMOWY literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 To drożdze do sasion-na. Klasycznego amerykańca na nich nie uwarzysz. Jeśli chcesz sprawdzić drożdze uwarz Sasion. Jako, że to mój ulubiony styl też po nie sięgnę. One ci przykryją większość aromatów chmielowych. Jeśli oczywiście są zbliżone do płynnych drożdży do sasion dostępnych na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Spoko dzieki za odpowiedz, uwarzyłem 42 litry z tym ze na dwa fermentory jeden jako podstawa na S-33 drugi a co tam dalem te BE-134 zobaczymy co wyjdzie, ewentualne wyniki podczepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dnia 24.09.2017 o 00:29, BC BROWAR DOMOWY napisał: Spoko dzieki za odpowiedz, uwarzyłem 42 litry z tym ze na dwa fermentory jeden jako podstawa na S-33 drugi a co tam dalem te BE-134 zobaczymy co wyjdzie, ewentualne wyniki podczepie I jak? Możesz coś więcej napisać o BE-134? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Tak mogę - opisze krótko różnica między S-33 a BE-134 była taka, że po S-33 piwo było bardziej jakby proste/ułożone (takie jakie miało być z założenia) a po BE-134 takie bardziej lekkie smakowo (aromaty były bardziej pstrokate, z resztą o tym nawet mówi charakterystyka drożdży), przy takim samym poziomie odczuwalnej goryczy obydwu piw. Piwa były pijalne i dobre ale jak wcześniej kolega też napisał BE-134 dedykowane są do czegoś innego no i wiadomo trzeba też dobrać odpowiednie chmiele i słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) BE-134 to typowe saisony, fermentowałem wysoko bo 24-26C, początkowo sporo weizenowych bananów, z czasem się układa, dochodzi też pieprz. Ogólnie całość bardzo wytrawna i fajna. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się