tomitomi13 Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Witam, Na etapie warzenia zapomniałem skleikować płatki owsiane i teraz zastanawiam się czy ma sens dodanie skleikowanych (tzn skleikuję, przefiltruję, wywar zagotuję, przestudzę i doleję) na fermentację cichą w momencie przelewania z burzliwej. Zależy mi na polepszeniu piany w stoucie - takiej jak na Guinnessie zapewne nie osiągnę ale chciałbym się jakoś zbliżyć. STOUT był na 12BLG ale wyszedł 12,5BLG. Mam 21 litrów więc jest możliwość "dolania" jeszcze 0,5l by było finalnie 12BLG wg receptury. Zestaw z Ekstraktów BA, w załączniku przepis. Pytanie: 1/ Czy to ma w ogóle sens? Z góry dziękuję! Edytowane 25 Września 2017 przez tomitomi13 doprecyzowanie kwestii zwiazanych z dodaniem płatków na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Absolutnie to nie ma sensu. Po pierwsze to niesłodowane składniki dodajesz do zacierania razem ze słodem żeby enzymy przerobiły skrobię również z tych płatków. Po drugie takie dodanie jak proponujesz to najwyżej podniesie mętność piwa i nic poza tym (może jeszcze smak popsuje). Jak warzysz piwo z ekstraktów to zapomnij o niesłodowanych dodatkach. A jak już partial mash to tylko wraz ze słodem podstawowym i to musisz zatrzeć tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l. Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 16 minut temu, Młynek napisał: Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l. Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji. Ale kolega pyta o płatki owsiane, których nie ma w przepisie. Ty piszesz o palonym jęczmieniu... Płatki trzeba zatrzeć jak ktoś już wyżej napisał a palonego jęczmienia nie tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Ok, zle zrozumialem. Odpowiedz: nie ma to sensu. tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 48 minut temu, Młynek napisał: Ja moczyłem w podgrzewanej wodzie, 5l, jęczmień w siateczce, jakieś 15-20 m pewnie. Potem wyjąłem i rozpuściłem ekstrakty. Nachmieliłem to co miałem w garnku, odfiltrowałem chmiel i schłodziłem dodając lodowatej wody butelkowej to 20l. Przy S-04 fermentowałbym bardziej w 18 niż w 20 - jak to napisane w instrukcji. Zrobiłem dokładnie tak samo. Wyliczyłem temp. i 12 litrów schłodzonej wody dało mi 18 st. Teraz fermentuje w 18,5st. C. I tak zamierzam zostawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 53 minuty temu, Arkis napisał: Absolutnie to nie ma sensu. Po pierwsze to niesłodowane składniki dodajesz do zacierania razem ze słodem żeby enzymy przerobiły skrobię również z tych płatków. Po drugie takie dodanie jak proponujesz to najwyżej podniesie mętność piwa i nic poza tym (może jeszcze smak popsuje). Jak warzysz piwo z ekstraktów to zapomnij o niesłodowanych dodatkach. A jak już partial mash to tylko wraz ze słodem podstawowym i to musisz zatrzeć Ok, to ma sens... tzn ma sens to, że co chcę zrobić przy przelewaniu na cichą nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Temat uważam za zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się