MalyPL Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Do gotowania polecam SimpleBoilLogic. "Sam" gotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Napisz coś więcej jak ten plugin wykorzystać i jak skonfigurować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Hej Pabllo_Lodz super ze sie podpiołeś będzie jedno zbiorcze miejsce o raspberry Odnośnie kontrolowania mocy Na fejsbukowaj grupie raspberry PI piszą: "The power percentage works on GPIO PWM, controlling the duty cycle. Power will do nothing for SimpleGPIO or relay board" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Mod wybiera się w kettle (kociołek z google ) Grzałka musi być jako mod_PWM. Ramp Power Up % - to moc z jaką grzałka będzie podgrzewać do uzyskania temperatury ustawionej w step config (100 st). Po dojściu do temperatury grzałka zmienia ustawienie na 70% mocy która ustawiona jest w Boil Power % W tym samym czasie zaczyna się odliczanie czasu 60 min. Ustawienie mocy trzeba dobrać sobie indywidualnie, ja miałem 80 a jak za mało mi odparowało to nawet 90. Hop 1, 2, 3 to czasy po których zostaniemy poinformowani sygnałem dźwiękowym o zrobieniu czegoś - tu w domyśle wrzucenie chmielu. Edytowane 13 Listopada 2017 przez MalyPL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Projekt na finiszu... poznajcie "Hellmuta" sterowanie: grzałka mieszadło oświetlenie oraz podłaczone trzy termomemtry. stelaż stal ocynkowana 2mm okablowanie przygotowane juz pod ewentualna rozbudowę. Termometry (po prawej) podpiete złaczmi XLR na zdjeciu brakuje jeszcze zasilacza całość (blaty tymczasowe) brakuje jeszcze kółek i zestawu szuflad pod kadzią warzelną oraz zbiornika wody do wysładzania i paru drobiazgów Edytowane 24 Listopada 2017 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ty tak na poważnie zamknąłeś SSR w szczelnej obudowie? Wyprowadź radiator na zewnątrz, albo daj dobrą wentylację w tym pudełku. Chyba, że on tylko do zasilania pompy lub oświetlenia, to przepraszam, że się wtrąciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Mam radiatory na zewnątrz, ale przy mocy do 2000W one wcale się nie grzeją. Craftbeerypi, działa chyba na zasadzie załącz wyłącz i tak ogranicza moc. Podczas testów na żarówce, to ta żarówka mrugała w zależności ile mocy ograniczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 21:35, PiwoLab napisał: Ty tak na poważnie zamknąłeś SSR w szczelnej obudowie? Wyprowadź radiator na zewnątrz, albo daj dobrą wentylację w tym pudełku. Chyba, że on tylko do zasilania pompy lub oświetlenia, to przepraszam, że się wtrąciłem. Wentylacja jest od tylnej ścianki pudełka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 No to mnie uspokoiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Makar_ Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 W dniu 13.11.2017 o 10:18, MalyPL napisał: W ustawieniach grzałek daj mod_PWM i częstotliwość pracy na 60.Tak jak napisał adamski_68 musisz mieć podłączone obciążenie. Przy pomiarze u mnie tak jak u Ciebie pokazywało połowę wartości napięcia, ale ale to jest chyba uśrednienie przez miernik. Zacząłem od 6% mocy na "sucho" i grzałki lekko zaczęły się rozgrzewać. Ja zrobiłem sterowanie dwóch grzałek przez jeden ssr bo tak naprawdę nie potrzebna jest zabawa osobno każdą z nich. Mógłby ktoś rozwinąć dlaczego częstotliwość przełączania ustawić na 60Hz? Wydawało mi się, że powinno być ustawione na 50Hz, zgodnie z częstotliwością prądu zmiennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 W dniu 3.03.2019 o 21:30, _Makar_ napisał: Mógłby ktoś rozwinąć dlaczego częstotliwość przełączania ustawić na 60Hz? Wydawało mi się, że powinno być ustawione na 50Hz, zgodnie z częstotliwością prądu zmiennego. W sumie logicznie myśląc to masz rację. Nie wiem gdzie to wyczytałem żeby dać 60. Może łatwiej było mi minutę podzielić chociaż nie wiem po co. Przy następnym warzeniu zmienię na 50 zobaczę czy coś się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi