Cartmann Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Saison w 41 butelkach od 25.08 z 150g cukru. Warka nr. 6 niestety do kibla, przy butelkowaniu smakowała b. dobrze, jak dobry weizen, po tygodniu w butelkach miała mocno siarkowodowory zapach, ale była pijalna, teraz już jest niepijalna, prawie skrzynka do wylania. Mój pierwszy kwas. Najgorsze jest to że nie wiem dlaczego kwas, butelki płukane piro, fermentor i rurki też, syrop cukrowy przegotowany, więc nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd. Po stracie weizena, nadrabiając dziurę w piwnicy, wczoraj uwarzyłem witbiera wg. przepisu Codera: Warka nr. 8 - "Henryk Biały" 07.09.2010 Witbier Słody: - 2,2kg pilzneński - 0,7kg pszeniczny - 0,09kg biscuit - 0,5kg płatki owsiane - 2,0kg płatki pszenne Na początek skleikowałem płatki, później płatki do fermentora i zacząłem zacierać. Zacieranie: - 50C - 60 minut /tylko słody w 6l wody/ - 68C->60C - 90 minut /dolanie kleiku/ - 72C - 15 minut - 78C i filtracja Chmielenie (90 min): - Cascade 14g (6.1% a.k.) i 250g cukru stołowego w 1min /troche mniej chmielu niż w recepturze Codera, bo ten cascade ma więcej a.k./ - Hallertau Hersbrucker 15g (3.1% a.k.) w 75min /zmiana z braku lubelskiego/ - 7g kolendry i 10g curacao + łyżka mąki w 80min - 8g kolendry i 10g curacao w 87min Świeżą pomarańcze zamieniłem na curacao. wyszło 25l w gęstości 12°Blg, drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier Edytowane 8 Września 2010 przez Cartmann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Henryk biały odfermentował do 2.5°Blg, wyszło 47 but. 0.5l, po 2 tygodniach gdzieś uciekły cytrusy, które było czuć po tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się