Skocz do zawartości

Browar domowy Cath


Rekomendowane odpowiedzi

Saison w 41 butelkach od 25.08 z 150g cukru.

Warka nr. 6 niestety do kibla, przy butelkowaniu smakowała b. dobrze, jak dobry weizen, po tygodniu w butelkach miała mocno siarkowodowory zapach, ale była pijalna, teraz już jest niepijalna, prawie skrzynka do wylania.

Mój pierwszy kwas. Najgorsze jest to że nie wiem dlaczego kwas, butelki płukane piro, fermentor i rurki też, syrop cukrowy przegotowany, więc nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd.

Po stracie weizena, nadrabiając dziurę w piwnicy, wczoraj uwarzyłem witbiera wg. przepisu Codera:

 

Warka nr. 8 - "Henryk Biały" 07.09.2010

 

Witbier

 

Słody:

- 2,2kg pilzneński

- 0,7kg pszeniczny

- 0,09kg biscuit

- 0,5kg płatki owsiane

- 2,0kg płatki pszenne

 

Na początek skleikowałem płatki, później płatki do fermentora i zacząłem zacierać.

 

Zacieranie:

- 50C - 60 minut /tylko słody w 6l wody/

- 68C->60C - 90 minut /dolanie kleiku/

- 72C - 15 minut

- 78C i filtracja

 

Chmielenie (90 min):

- Cascade 14g (6.1% a.k.) i 250g cukru stołowego w 1min /troche mniej chmielu niż w recepturze Codera, bo ten cascade ma więcej a.k./

- Hallertau Hersbrucker 15g (3.1% a.k.) w 75min /zmiana z braku lubelskiego/

- 7g kolendry i 10g curacao + łyżka mąki w 80min

- 8g kolendry i 10g curacao w 87min

 

Świeżą pomarańcze zamieniłem na curacao.

 

wyszło 25l w gęstości 12°Blg, drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier

Edytowane przez Cartmann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.