czara6 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Mam drożdże płynne Wyeast 3056. Czy mogę je zadać bez robienia startera czyli np. po 5 godzinach od rozgniecenia pożywki? ps. paczka trochę już spęczniała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Opakowanie musi być całkowicie napęczniałe jak balon. Do nie mocnego piwa, górnej fermentacji można nie robić startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Jeśli paczka nie będzie skoksowana na maksa to fermentacja nie ruszy czy porostu dłużej trzeba będzie na nią czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Może ruszyć dopiero po paru dniach, a przy okazji ruszą też jakieś dzikie drożdże lub bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Zadałem te drożdże, najwyżej jak nie ruszą do jutra to zadam inne. dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Zadałem te drożdże, najwyżej jak nie ruszą do jutra to zadam inne.dzięki za podpowiedź. a jak ruszą dzikie ? Edytowane 23 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 to będę miał nauczkę na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 co chcesz dać jak nie ruszą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Mam tylko safale us-05 a tamte płynne zadałem po 7 godzinach i paczka była spuchnięta tak około 40 %. Na temat tej warki pisze w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t2831-Czary-browarek.html Edytowane 23 Marca 2010 przez czara6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A ile masz tego piwa ? Podejrzewam, że nie bedzie problemu. Skoro zaczęły pęcznieć to znak że pracują. A to juz dobry znak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 mało mi tego wyszło bo tylko 17,5 L 10°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 mało mi tego wyszło bo tylko 17,5 L 10°Blg No to sądzę, że nie będzie problemu. Dbaj tylko, żeby nie miało kontaktu z powietrzem i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się