Skocz do zawartości

Browar Owca


Rekomendowane odpowiedzi

...no to mamy kolejny sezon warzenia piw, rok minął od moich początków z piwowarstwem domowym.Piwniczka świeci pustkami, jedynie (aż!) parę RIS'ow zostało czekając na jesienno-zimowe wieczory. Worek 25kg Pale Ale zakupiony... "poloneza  czas zacząć"

Padło na lubiany przeze mnie styl AIPA w delikatniejszej wersji.

Znalazłem mieszankę słodów Sahti ze Strzegomia podobno czuć w nim nutę owoców, prażone orzechy... jako dodatek do AIPA w moim przekonaniu może być ciekawy.

 

Warka nr 18 American IPA (na ok. 20 litrów)  31.10.2018

 

 słód:

Pale Ale 5kg

Monachijski 0,7kg

Sahti 0,3kg

 

chmiel:

Chinook  35g 

Citra 15g

 

dodatkowo chmielenie na zimno:  25 g Cirta i 15g Chinook

 

drożdże:

American West B5

 

Zacieranie:

 67°C 60 min 

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Chinook  25g na 60 min.

Citra 15g na 15 min.

Chinook 10g na 5 min.

 

IBU 54,8 wg. PPPP

Blg 13,5

 

11.11.2018 przelanie na cichą, 5Blg, z chmieleniem na zimno jeszcze czekam.

 

chmielenie na zimno:  dn. 14.11.2018 już zdecydowałem poszło 25 g Cirta i 15g Chinook

 

...no i jest pierwsza INFEKCJA ? 15.11 jeden dzień po dodaniu chmieli na zimno na ok. 1/5 fermentatora dostrzegłem początki infekcji - jakiś tlenowiec sądząc po białym nalocie. Zaryzykowałem i tego dnia zlałem piwo. Zostawiłem jakieś 3,5 litra na dnie by nie zaciągnąć kożucha, niechciany osad w większości został na ściance fermentatora. Zapach jest przyjemny. Zobaczymy co będzie.

Piwo zabutelkowałem w PETach po wodzie bojąc się o granaty z przeznaczeniem do szybkiego spożycia. 

Nic złego ze smakiem nie stało się. Piwo jest cyrtusowo-grejfrutowe, ma piękny czerwonawy kolor. W miarę klarowne. Reasumując piwo uratowane.

 

.

 

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mamy niespodziewane święto więc należy jakoś twórczo wykorzystać ten dzień. Warzymy! Warka jest w zasadzie kopią mojego pierwszego piwa ale z małymi zmianami będącymi wynikiem przypadku i zaniedbań ? podczas zacierania.

 

Warka nr 19 English IPA  (lecz nie do końca) 12.11.2018

 

 słód:

pale ale 2,1kg

monachijski 2kg

caraaroma  0,2kg

carahell 0,2kg

 

chmiel:

Iunga 30g

Fuggle 60g

 

drożdże:

Pure Ale Yeast 7

 

Zacieranie:

 63°C  przerwa 30 min.

67-71°C przerwa 30 min. (niedopatrzenie i niższa temperatura zacierania niż w warce nr 1)

76°C filtracja

 

Wysładzanie bez pomiaru Blg, trochę za dużo wody i końcowe Blg za niskie wyszło

 

Chmielenie:

Iunga 30g na 60 min.

Fuggle 15g na 30 min.

Fuggle 25g na 15 min.

Fuggle 20g na 0 min.

 

IBU 59 wg PPPP, Blg 10 (przy mało do tego stylu - wyjdzie mocno goryczkowe English pale Ale... ale zobaczymy.

 

Jest goryczkowe, słodowość praktycznie niewyczuwalna. Kolor pięknie czerwonawo-miedziany. Takie codzienne, goryczkowe piwo do picia (bitter ale).

 

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 20 Russian Imperial Stout  16.11.2018

 

Drugie zmierzenie się z RIS'em w moim browarze. Pierwszy zachwyca pełnią smaku i aromatu, zostało jedynie 5 butelek ze stycznia... więc warzymy.

Receptura w zasadzie powtórzona do warki nr6, z małymi zmianami (wytłuszczone)

 

 słód:

Pale Ale 7,0kg

Monachijski 1kg

Słód Carafa (R) Special typ II 1100-1200 EBC 0,4kg

 Czekoladowy ciemny 1200-1300EBC 0,4kg

Karmelowy 30 0,25kg

Karmelowy 300 0,25kg

pszenica prażona 1000EBC 0,2kg

 

chmiel:

Iunga 50g

Fuggle 15g

 

drożdże:

 gęstwa po AIPA Bulldog B1 American West

 

Zacieranie: 

 67-68°C   110 min. (wszystkie słody z palonymi)

 

76°C filtracja 

 

Chmielenie: 

gotowanie 90 min.

 

Iunga 50g 60 min.

Fuggle 15g 10 min

wrzuciłem dodatkowo parę wysuszonych gałązek dębowych

 

Po chmieleniu otrzymałem ok. 13,5 litrów przyszłego piwa 25 Blg. Wysładzałem do 15 Blg (dodatkowo otrzymałem z resztek wysładzania ok. 7 litrów brzeczki 11 Blg która posłuży do dalszych eksperymentów ?

 

Zacząłem o godz. 18.00 a skończyłem ok. 2.00 w nocy (łącznie z odważałem i śrutowałem słodu). Filtracja przebiegała płynnie.

 

16.12.2018 po 4 tygodniach przelanie na cichą. Blg 12,2. Smak zacny. Dodałem gałązek dębowych  które wcześniej moczyły się w Grappie, anyżówce oraz w eksperymencie z pozostałości po RIS'ie.

Czekamy, czekamy...

9.01.2019 Butelkowanie. Dodałem glukozy 72g (5,75g/l) Blg 12 po dodaniu glukozy. Małe butelki 0,33l napełnione. Przeznaczenie do bieżącego, zimowego spożycia. Może pod koniec sezonu uwarzę RISa na przyszłą zimę? Dobrze by było.

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 21 Irish Red Ale 29.12.2018

Ostatnia warka w  2018 roku. 

 

 słód:

pale ale 3,5kg

monachijski 1kg

karmelowy 30 0,3kg

caraaroma  50g

carafa (R) special typ II 1100-1200 EBC  50g (wsypane przy podgrzewaniu na filtrację do 76°C)

(nie miałem jęczmienia palonego)

 

chmiel:

East Kent Golding 30g

Fuggle 10g

 

drożdże:

US 05

 

Zacieranie:

72°C wsad

67°C  60 min.

76°C filtracja

 

Chmielenie:

80 minut gotowania by trochę podnieść Blg

EKG 30g na 60 min.

Fuggle10g na 15 min.

 

 

IBU 23,8 wg PPPP,  Blg 12,2  otrzymałem 19l piwa.

 

14.01.2018 Przelanie na cichą, 3,6Blg

25.01.2018 Rozlanie do butelek, 3,2 Blg. Minął tydzień od butelkowanie jakoś nie chce się nagazować (glukoza 6g/litr), temp. ok. 17°C. Trochę za długo przetrzymałem na burzliwej, zmyliła mnie czapa drożdży na wierzchu a US-05 tak mają (choć we wcześniejszych warkach inaczej pracowały) i może drożdże są mocno osłabione. 1 noc w piwnicy 3°C, teraz przeniesione ponownie do domu, butelki będą miały jakieś 20°C.

Kolor jest ładny a to przecież najważniejsze w tym stylu ?

Czekamy...

 

Warka nr 22 APA Sahti  23.06.2019

 

Piwo średnie, lekka infekcja. Do zapomnienia.

 

 

Warka nr 23 Letnie Ale  23.06.2019

Takie piwo na lato, głównie polskie chmiele, bazą słód pilzneński.

 

Warka nr 24 Bigos Ale  11.11.2019

Bigos Ale ponieważ zrobiony z tego co akurat jest w magazynie browaru. Czyścimy magazyn przed nowym sezonem (głównie chodzi o słody).  Wsypałem wszystko co mam oprócz słodów palonych, te pewnie się tak nie starzeją (jak sądzę).

Dzisiaj mielenie, jutro warzenie.

Po zacieraniu  Blg wyszło bardzo niskie - 6 Blg (stare słody, sporo zakwaszającego...?)... no to do bigosu dodałem resztkę glukozy ok. 220g, jakieś 0,6kg ekstraktu słodowego jasnego - jakoś skarmelizował w opakowaniu. Zrobiła się z niego twarda, beżowa bryła. Przed chmieleniem rozpuszczałem ją w gorącej  brzeczce co trwało dobre 30 minut... ale udało się. Takim oto sposobem Blg zostało poprawione. Bigos nie piwo ? zobaczymy. 

 

 

 słód:

pale ale 2,4kg

carahell 0,9kg

karmelowy 300 0,6kg

zakwaszający 0,35kg

karmelowy 30 0,3kg

melanoidynowy 60-80EBC 0,3 kg

caraaroma  0,25kg

 

chmiel:

Lubelski 25g

Cascade 16g

Fuggle 15g

 

drożdże:

US 05

 

Zacieranie:

67°C  60 min.

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Fuggle 15g na 60 min.

Lubelski 25g na 20 min.

Cascade 16g na 10min.

 

 

IBU 23,6 wg PPPP,  Blg 15  otrzymałem 20l piwa.

 

 

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Warka nr 25 Russian Imperial Stout nr 3 24.11.2019

 

To już 3 RIS w mojej przygodzie z piwowarstwem domowym. RISa warto warzyć rankiem, wymaga sporo czasu.

Z ubiegłorocznych zapasów zostały zaledwie 2 małe butelki (w dniu pisania 1 ? piwo znakomite, czas mu służy). Więc do dzieła. Stara, sprawdzona receptura z pewnymi zmianami.

 

 słód:

Pale Ale 7,0kg

Monachijski 1kg

Słód Carafa (R) Special typ II 1100-1200 EBC 0,4kg

 Czekoladowy ciemny 1200-1300EBC 0,4kg

Karmelowy 600 0,4kg

pszenica prażona 1000EBC 0,15kg

 

chmiel:

Iunga 50g

Lubelski 15g

 

drożdże:

 gęstwa po Bigos Ale US-05

 

Zacieranie: (sporo mieszania)

woda ok 22 l (19 +3 etapami wraz z dosypywaniem słodu) 

 

 67-68°C   110 min. (wszystkie słody z palonymi wrzuconymi po jakiś 15 minutach)

 

76°C filtracja 

 

Chmielenie: 

Iunga 50g 70 min.

Lubelski 15g 0 min.

 

Z powodu niedzielnego, rodzinnego spaceru (brak czasu) z gotowania przed chmieleniem zrezygnowałem, natomiast chłodzenie przeprowadzone zostało w sposób naturalny z pominięciem chłodnicy, tzn. gar wystawiłem na zewnątrz domu - temp. ok. 4°C, chłodny, wilgotny, mglisty dzień do tego wietrzny (rzadko spotykane zjawisko mgła i dość silny wiatr - na Jurze zdarza się jesienią).

 

IBU 99,6 wg PPPP,  Blg 25  

 

Fermentacja: (ruszyła po zaledwie paru godzinach, nad ranem sporo piany)

temp. 18-19°C

 

18.11.2019 przelanie na cichą, Blg 7. Smak bardzo obiecujący, można pić bez nagazowania ?

 

Odlałem 300ml RISa do sporządzenia nalewki (będzie "risówka")

dodatkowe składniki: rum 55% ok. 500ml, cukier wanilinowy 2 szt., goździki 2 szt., cynamon -kawałek laski, imbir 2 plasterki 3mm, cukier 150g

zalane do słoja... i czekamy (muszę wynieść do piwniczki bo nie dojrzeje)

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 26 Hefe-Weizen  07.12.2019

 

Kopia pszenicznego z wcześniejszego przepisu ale na drożdżach płynnych FM41 Gwoździe i Banany. Dodatkowo wydłużenie zacierania w 63°C do 45 minut - by piwo wyszło bardziej wytrawne oraz zmiany w zacieraniu - słód zakwaszający dodany osobno przy temperaturze 63°C

 

 słód:

pszeniczny 1,9kg

pilzneński 1,6kg

zakwaszający  0,05kg

melanoidynowy 0,2kg

 

chmiel:

Lubelski 30g

 

drożdże:

FM41 Gwoździe i Banany

 

Zacieranie

zasyp 47°C 

44-45°C  przerwa 15 min.

63°C przerwa 45 min. 

73°C przerwa 20 min.

76°C filtracja

 

 

Chmielenie:

lubelski 15g na 60 min.

lubelski 15g na 20 min.

 

11,5 Blg po chmieleniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 27 Dunkelweizen  20.12.2019

 

Jako, że jestem szczęśliwym posiadaczem gęstwy FM41 po poprzednim pszenicznym ponownie padło na dość lubiany styl. W związku z brakami magazynowymi (bark słodu monachijskiego) receptura została zmodyfikowana dodałem czegoś nietypowego - słód Pale Ale, jakoś mi pasuje mimo wszystko do dunkelweizena ten słód... ale czas pokaże.

 

 słód:

pszeniczny 3,1kg

pale ale 0,5kg

pilzneński 1kg

karmelowy 600 0,2kg

carapils  0,1kg

czekoladowy 0,1kg

melanoidynowy 0,1kg

pszenica prażona 0,05kg

 

chmiel:

lubelski 40g

 

drożdże:

gęstwa FM41 Gwoździe i Banany

 

Zacieranie: 

zasyp 46°C (ok.15 litrów)

 44°C 15 min.

63°C 40 min. 

73°C 20 min.

74°C 10 min. dodałem  słody palone

76°C filtracja

 

Chmielenie:

lubelski 25g na 60 min. 

lubelski 15g na 15 min.
 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 28 Hefe-Weizen  01.01.2020

 

...no i kolejny rok minął...kolejny hefe-weizen ...bo ostatni bardzo dobry a gęstwy fm41 szkoda by było nie wykorzystać.

Receptura praktycznie bez zmian (2 kg pszenicznego zamiast 1,9 ) no i zapomniałem o słodzie zakwaszającym, dodałem go  osoobno wcześniej zacierając te 50g ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 29 American Hefe-Weizen  11.01.2020

 

Kolejna warka na gęstwie FM41, eksperyment z amerykańskimi chmielami ma dać ciekawe pszeniczne piwo. Niewiele można znaleźć w sieci informacji na temat amerykańskich drożdżo-pszeniczniaków więc czekam na rezultat końcowy. Połączenie bananów z cytrusami w osnowie goździka...zobaczymy.

Po zadaniu gęstwy ok. 26°C fermentator wystawiłem na zewnątrz na jakieś 1,5 godz. temperatura ok. 5°C. Czy szok temperaturowy wpłynie na smak? 

 

 

 słód:

pszeniczny 2,5kg

pilzneński 2kg

zakwaszający  0,05kg

 

chmiel:

Cascade 25g

Amarillo 10g

 

drożdże:

FM41 gęstwa Gwoździe i Banany

 

Zacieranie

44-45°C   20 min.

64-65°C  40 min. 

72-73°C przerwa 20 min.

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Cascade 15g  60 min.

Cascade 10g 5 min.

Amarillo 10g 0min.

 

12 Blg po chmieleniu, IBU 14,4 wg PPPP

 

Piwo dość ciekawe w smaku, taki przyjemny drożdżo- pszeniczniak z wyczuwalnym amerykańskim chmielem. Warto takie piwo warzyć. Smakuje nawet po paru miesiącach (a to nie jest oczywiste przy piwach pszenicznych)

Edytowane przez grzehu.jura
opis piwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 30 American IPA 14.02.2020

 

 słód:

Pale Ale 5kg

Monachijski 0,7kg

Carapils 0,3kg

 

chmiel:

Chinook  30g

Cascade 60g

Amarillo 20g

 

drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 66-68°C 60 min (nie mam izolowanego garnka stąd wahanie temp.)

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Chinook 30g na 60 min.

Cascade 20g na 20min.

Cascade 15g na 0 min.

 

Chmielenie na zimno:

Amarillo 20g

Cascade 25g

 

IBU wg PPPP 54,8, 15 Blg

 

26.02 przelanie na cichą + chmielenie na zimno

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 31 New England IPA 15.03.2020

 

Takiego piwa w Browarze Owca jeszcze nie warzono. Nowy styl, zobaczymy co z tego wyniknie. Może być ciekawe piwo.

Koronawirus atakuje. W Polsce zagrożenie epidemiczne, z domu lepiej nie wychodzić, to można praktycznie spożytkować niedzielny ranek (taki przeciągnięty ranek 8.00-13.00)

 

 słód:

Pale Ale 3,7 kg

pszeniczny  1,3 kg

płatki owsiane 0,5kg

 

chmiel:

Mosaic 60g

Cascade 15g

Equanot 50g

Citra 40g

+ suszona skórka pomarańczy 30g

 

drożdże:

gęstwa US-05

 

Zacieranie:

płatki owsiane  wsypałem do letniej wody, doprowadziłem do zagotowania i w tej temperaturze kleikowanie ok. 10min. i do gara z pozostałym słodem

 66-68°C 70 min

72°C 10 min

76°C filtracja

 

Chmielenie (praktycznie bez chmielu ?

Cascade 15g 60min.

skórki suszonej pomarańczy 30g 15min.

Mosaic 60g 0 min. 

 

Chmielenie na zimno:

Equanot  50g,  2 dnia fermentacji (planowane)

Citra 40g na cichą (planowane)

 

12 Blg, 17 litrów po "chmieleniu"

Fermentacja ruszyła ładnie, chociaż gęstwa miała jakieś 3 tygodnie (zapach przyjemny z poprzedniej warki)

Piwo bardzo dobre, pijalne, aromatyczne (soczkowate). Będę powtarzał, wejdzie do repertuaru.

 

Edytowane przez grzehu.jura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejna warka o nieskomplikowanym składzie. Takie piwo do wypicia w cieplejsze dni. Z doświadczenia wiem, że takie piwa mogą być przyjemne do picia.

 

Warka nr 32 Pale Ale "Prostota" 1.05.2020

 

 słód:

Pale Ale 5 kg

 

chmiel:

Iunga 20g 

Citra 10g

 

drożdże:

 US-05 (7,5g, reszta poszła na starter do innej warki)

 

Zacieranie:

 63°C 30 min 

72°C 30 min

 

Chmielenie:

Iunga 20g na 60 min.

Citra 10g na 10 min.

 

IBU 35,2 wg PPPP , 12 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świąteczny majowy dzień, pogoda sprzyja warzeniu. Mały eksperyment z podziałem drożdży (z konieczności podzieliłem jedyną saszetkę, którą miałem na 2 warki, i zrobiłem starter na mieszadle z 1,3l  brzeczki warki nr 32 + 4g drożdzy)

Z chmielenia chce uzyskać świeżość i owocowość typową dla odmian amerykańskich, gorycz z polskiego chmielu (taki niepodległościowy akcent w piwie ?

 

Warka nr 33 Polsko-Amerykańska Kooperacja Ale  3.05.2020

 

 słód:

Pale Ale 5kg

Monachijski 0,7kg

Carapils 0,3kg

 

chmiel:

Iunga  27g

Equanot 15g

Mosaic 10g

 

drożdże:

US-05 (starter powstały z 4g drożdży)

 

Zacieranie:

 66-68°C 60 min 

 

Chmielenie:

Iunga 27g na 60 min.

Equanot 15g 20 min

 

Chmielenie na zimno:

Mosaic 10g (planowane)

 

IBU wg PPPP 53,4, 10,4 Blg (po chmieleniu 23 litry)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Oj coś zaniedbuję wpisy. Kilka warek nie zostało opisanych, był RIS, jakieś jasne, kilka piw APA. Hafe-Weizen... więc koniec z numerowaniem warek. Będę starał się opisywać jeśli receptury będę wyraźnie zmienione do wcześniejszych i jakieś nowości...

Mamy kolejną majówkę pandemiczną, pogoda dzisiaj sprzyja warzeniu a niewychodzeniu z domu...

 

 American Hefe-Weizen wariant 2  02.05,2021

 

Warka na dość starej gestwie po Hafe-Weizenie (jakieś 4 tygodnie?) Stara gęstwa z lodówki miała zapach i smak piwa znad osadu...dość neutralny. Dla pewności ześrutowałem trochę słodu pilzneńskiego i zrobiłem mikro zacieranie by rozmnożyć drożdże na mieszadle magnetycznym.

Zacieranie uprościłem pominąłem przerwę ferulową w temp. 44°C (zobaczymy co z tego wyniknie...na pewno to ułatwia)

 

 

 słód:

pszeniczny 2,5kg

pilzneński 2kg

zakwaszający  0,05kg

 

chmiel:

Chinook 30g

 

drożdże:

gęstwa WB-06 (patrz opis powyżej)

 

Zacieranie

63°C  45 min. 

72-73°C przerwa 20 min.

 

Chmielenie:

Chinook 15g  60 min.

Chinook 15g  0 min.

 

 Blg po chmieleniu, IBU 23,5 wg PPPP

 

Filtracja przebiegała bardzo powoli, chyba pierwszy raz tak długo. Chyba za bardzo zmieliłem słód...albo oplot już jest zużyty ? Trzeba sprawdzić następnym razem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Russian Imperial Stout  14.11.2021

To już chyba piąty RIS w moim browarze. Filtracja przebiegała dość wolno, BLG przed chmieleniem 23, obiecująco.

 

 słód:

Pale Ale 7,0kg

Monachijski ciemny  1kg

Czekoladowy ciemny 800-1100EBC 0,4kg

Jęczmień prażony900-1200EBC 0,4kg

Karmelowy czerwony 40-60EBC 0,3kg

 

 

chmiel:

Iunga 50g

Challenger 16g

 

drożdże:

 gęstwa po drożdzach Coopers (zobaczymy, piwo wcześniejsze z tymi drożdżami jest mętne choć fermentacja przebiegała normalnie)

 

Zacieranie: 

 68°C   120 min. (wszystkie słody z palonymi) + przedłużenie o spacer jakieś 40 minut (stygnięcie)

 

76°C filtracja 

 

Chmielenie: 

gotowanie 90 min.

 

Iunga 50g 60 min.

Challenger 16g 60 min.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

 Staś American IPA 23.10.2022

 

Tak jakoś ten czas płynie, że nie wiadomo jak i kiedy dzieci dorośleją. Kolejny miłośnik dobrych piw wyrósł w naszej rodzinie stając się pełnoletnim.

Stąd pomysł na kooperacyjne, ojcowsko-synowskie piwo w stylu AIPA. W myśl zasady, że każde dziecko powinno wiedzieć jak warzy się piwa, powstało takie oto piwo.

 

 słód:

Pale Ale 5kg

Monachijski 0,5kg

Karmelowy 0,5kg

 

chmiel:

Chinook  30g + 5g

Cascade 20g +20g + 10g

Strata 10g+ 20g

 

drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 66-68°C 60 min

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Chinook 30g na 60 min.

Cascade 20g na 20min.

Strata 10g na 10 min,

Cascade 20g na 0 min.

 

Chmielenie na zimno (10 dnia fermentacji po zlaniu na cichą):

Strata 20g

Cascade 10g

Chinook 5g

 

IBU 56,1 (wg PPPP) 16 BLG na starcie

 

7.11.2022 butelkowanie (dodałem 6g/litr cukru do refermentacji) BLG 7,5 choć nie mam pewności, że wskazanie refraktometru nie zakłóca alkohol zawarty w piwie (?) Trzeba będzie sprawdzić przy następnej warce.

 

No i piwo wyszło przednie.

 

 

Edytowane przez grzehu.jura
literówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

Piwo Grodziskie 04.02.2023

 

Piwo Grodziskie "polski szampan" chodziło mi po głowie już od dawna. Jakoś nuty wędzone w piwnie nie do końca do mnie przemawiają... ale (podobno to co przed "ale" nie ma znaczenia ;-). Jest właśnie "ale" Grodziskie to przecież niesamowita historia i tradycja. Jedyny polski styl. Samo to zobowiązuje do prób. Czekam z niecierpliwością na rezultat (a po kilkudziesięciu warkach nie jest to  oczywiste).

 

 słód:

pszeniczny wędzony dębem 3kg

pilzneński 0,5kg

 

chmiel:

Tomyski 45g

 

drożdże:

Fermentis s-33

 

Zacieranie

67°C  70 min. 

76°C filtracja

 

Chmielenie:

Tomyski 30g  60 min.

Tomyski  15g 10 min.

 

Fermentacja, schłodzenie do 16°C, temp. fermentacji ok. 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.