roberto_g Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Witajcie w Nowym Roku! Chcę na początek zrobić dwa piwa: - Black IPA - Sweet Stout Plan jest taki aby użyć do obu US-05, czyli zebrać gęstwę po jednym i użyć do drugiego. Mam do Was pytanie: Czy jeśli Black IPA jest planowane na 17 blg i ~6,5% alkoholu to czy gęstwa będzie się nadawała na drugie piwo? A może zebrać po kilku dniach z piany (tak proponowane jest na wiki? Wtedy nie będzie jeszcze zbyt "alkoholowo". Inna opcja to najpierw Sweet Stout, wtedy powinno być lżej alkoholowo i na drugą rundę dopiero mocniejsze Black IPA? Co sądzicie? Pozdrawowienia, Robert Edytowane 1 Stycznia 2018 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zasada jest taka, że z piwa słabszego drożdże idą do mocniejszego. Nie wiem jakie BLG planujesz dla stouta, ale podejrzewam, że będzie mniejsze, więc najpierw stout, następnie IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Na stouta nie mam jeszcze receptury, ale więcej niż 14 blg (nie wliczając laktozy) to pewnie nie będzie. Czyli decyzja podjęta - najpierw stout. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 17blg to nie aż taki mocarx, żeby drożdże się nie nadawały do kolejnych piw. Jednak wiadomo, lepiej najpierw robić lżejsze a dopiero później mocniejsze, więc jeśli masz taką możliwość to tak zrób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się