Skocz do zawartości

Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II


blade1231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie odpaliłem drożdże żeby sobie spuchły i mam pytanie do temperatury fermentacji. Dla poszczególnych warek, bo będą dwie robione na nich pierwsza Belgian Pale Ale na gęstwe a drugie docelowe Quad

W jakich temperaturach je fermentować?

Uwagi do receptur tez mile widziane :-)9dd7c0be5ec51c120803fd91977e7fad.jpgda6be7103b4f69592eec1742954b3141.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiliem na blizniaczych drozdzach WLP540 Abbey IV, Blonda, Quada i znowu robie Blonda. 

Za pierwszym razem Blonda kolo 16 blg, zaczynalem od 15 stopni otoczenia i w ciagu mniej wiecej tygodnia doszedlem do 21 lub 22 stopni.

I do konca fermentacja w temperaturze okolo 20-22. Odfermentowanie mialem na poziomie 75-80%. Piwo wyszlo bardzo dobre, mysle ze jesli zalezy Ci na typowych dla belgijskich piw estrach mozesz podniesc temperature na koniec fermentacji jeszcze wyzej nawet do 26-28 stopni. Ja nie mialem warunkow. 

Quada fermentowalem podobnie, narazie sie uklada. 

Drugiego Blonda zaczalem fermentowac w 14 stopniach i koncze w 25, za pare tygodni bede wiedzial czy jest roznica. 

 

Temperatury, ktore podaje to temperatury zewnetrzne.

 Zakladam, ze w piwie bylo jakies 2/3 stopnie wiecej w trakcie burzliwej. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.