blade1231 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam, Właśnie odpaliłem drożdże żeby sobie spuchły i mam pytanie do temperatury fermentacji. Dla poszczególnych warek, bo będą dwie robione na nich pierwsza Belgian Pale Ale na gęstwe a drugie docelowe Quad W jakich temperaturach je fermentować? Uwagi do receptur tez mile widziane :-) Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Robiliem na blizniaczych drozdzach WLP540 Abbey IV, Blonda, Quada i znowu robie Blonda. Za pierwszym razem Blonda kolo 16 blg, zaczynalem od 15 stopni otoczenia i w ciagu mniej wiecej tygodnia doszedlem do 21 lub 22 stopni. I do konca fermentacja w temperaturze okolo 20-22. Odfermentowanie mialem na poziomie 75-80%. Piwo wyszlo bardzo dobre, mysle ze jesli zalezy Ci na typowych dla belgijskich piw estrach mozesz podniesc temperature na koniec fermentacji jeszcze wyzej nawet do 26-28 stopni. Ja nie mialem warunkow. Quada fermentowalem podobnie, narazie sie uklada. Drugiego Blonda zaczalem fermentowac w 14 stopniach i koncze w 25, za pare tygodni bede wiedzial czy jest roznica. Temperatury, ktore podaje to temperatury zewnetrzne. Zakladam, ze w piwie bylo jakies 2/3 stopnie wiecej w trakcie burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Quada to wiadomo na co najmniej pół roku wrzucę do piwnicy o niech leży. Ale Bonda to jak długo leżakowałeś żeby był dobry ? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się