Gaspode Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Do tej pory używałem tylko drożdży suchych, więc aby się dalej rozwijać postanowiłem zabrać się za drożdże płynne i smoked stout. W planie jest wykonanie startera, warki rozpędowej dla drożdży, dania głównego i czegoś lekkiego z pozostałości po wysładzaniu. Wybór drożdży do stouta padł na WYEAST 1084 Irish Ale. Teraz przydałaby się opinia na temat wymyślonych przeze mnie receptur. Mam nadzieję, że ma to „ręce i nogi”. #1 Chciałem uwarzyć coś lekkiego z niską goryczką, ale intensywnym aromacie chmielowym. Fajnie jakby udało mi się zrobić coś à la Amber Ale. Wielkość warki: 22 litrów Czas gotowania: 60 minut Gęstość początkowa: 12 Plato Alkohol: 4,9% Goryczka: 26 IBU Barwa: 30 EBC Słody 67% Licht Munich – 3,5 kg 15% Caraamber – 0,8 kg 15% Pszenica – 0,8 kg 2% Carafa I – 0,1 kg Łącznie – 5,2 kg Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale Chmiele Tutaj potrzebuję najwięcej porad. Aromat w kierunku kwiatów i jakiś owoców. Myślałem nad dodaniem jaśminu na wzór Jasmine TeaPA z Radugi. Dało by się to jakoś sensownie połączyć? 15 g Centennial – 60 min 10 g Cascade – 30 min 10 g Willamette – 5 min 10g Aurora – 5 min 10g Cascade – 5 min Plus niektóre z nich na cichą. Zacieranie 65 °C – 45 minut Fermentacja w 17-18 °C. #2 Gęstwę zebraną z pierwszej warki dodam do drugiej. Chciałbym, żeby piwo było intensywnie wędzone i pełne. Takie do sączenia wieczorem. Wielkość warki: 18 litrów Czas gotowania: 70 minut Gęstość początkowa: 22 Plato Goryczka: 32 IBU Barwa: 77 EBC Słody 68% Viking wędzony – 6 kg (Co polecacie? Olcha, buk?) 11% Weyerman Pilsner – 1 kg 10% Płatki owsiane – 1 kg 5% Caraaroma – 0,4 kg 3% Carafa I – 0,3 kg 2% Brewferm chocolate 0,15 kg Drożdże Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale Chmiele 30 g Marynka – 60 min 10 g Marynka – 10 min Zacieranie 64 °C – 45 min 72 °C – 20 min Fermentacja w 16 °C #3 Co mógłbym zrobić z resztą po wysładzaniu? Skoro będzie kiełbasa w płynie, to może kompot z suszu? Dodać do gotowania trochę suszonych śliwek, jabłek i przyprawowych chmieli? Zapewne też inne drożdże. T-58 nadadzą się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Przypominam się. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Gaspode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się