ado77 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Cześć wszystkim. To mój pierwszy post i chciałbym Was prosić o pomoc w ułożeniu przepisu na Imperialny Coffee Milk Stout. Jako, że lubię piwa mocne, treściwe, złożone w smaku, chciałbym przy Waszej pomocy uwarzyć coś wyjątkowego. Może rzucam się z motyką na słońce, w końcu to moje pierwsze '' poważne" piwo, ale zawsze stawiam sobie trudne wyzwania. Prosto z USA przypłynęła do mnie puszka kawy leżakowanej w burbonie, całe 284 gr. Nie można jej zmarnować na coś pospolitego, zwykłego. Pomóżcie mi proszę w uwarzeniu czegoś wyjątkowego. Gdzieś tam w sieci znalazłem recepturę, która wydaję mi się godnie sprostać moim założeniom, proszę o jej weryfikację i ewentualne poprawki. 6 kg Pale Ale 1,5 kg czekoladowy 400 0,25 kg Carapils 0,25 kg carahell 0,25 kg brown 0,25 kg carafa I 0,1 jęczmień palony 0,7 kg laktoza Płatki owsiane, jęczmienne - które, ile ? Receptura na 20 L brzeczki nastawnej. Ile kawy dodać i w jakiej formie. Dodać całe ziarna na cichą, czy cold brew ? Chmiel 80 gr Chinook na goryczkę. Co o tym myślicie ? Co zmodyfikować w recepturze, co do niej dodać ( może walinę, tonkę ? ) Pomóżcie proszę, Dla osób aktywnych w ułożeniu receptury przewiduję gratisową butelkę degustacyjną. Niech moc piwa będzie z wami. AD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Z kawą Ci nie pomogę ale dałbym więcej jęczmienia palonego skoro to ma być stout. Tak z 0,3kg. Co do płatków to dałbym owsiane błyskawiczne tak min. 0,5kg. Nie żal Ci chinooka na goryczkę? Dałbym coś tańszego typowo goryczkowego, np. jakąś Iungę. Liczyłeś IBU? Coś dużo tego chmielu na goryczkę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ja dodawałem kawę w całych ziarnach na cichą, kawę uprzednio wrzuciłem do piekarnika na jakieś 150°C na 5 minut, w celu dezynfekcji. Dodatkowo do samego rozlewu dodałem kawę zaparzoną w kawiarce. Cold brew bałbym się dodać do piwa. Na 12 litrów dodałem 50 gram kawy, z czego 20 gram poszło w całych ziarnach na cichą. Wyszło świetne, ludzie po dziś dzień pytają kiedy powtórzę to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ado77 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Tak sobie teraz czytam co napisałem. Pytanie czy coś jeszcze dodać ( wanilia, tonka ) jest bez sensu. Te dodatki przecież mogą zabić aromaty tej mojej amerykańskiej kawy. Chmiel rzeczywiście można zmienić na Iungę. Policzyłem i brewness przy 60 gr daje wynik 53 IBU. Brewtarget z Marynką daje 55 IBU ( nie w nim Iungi, a nie mam jego parametrów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się