TomX Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dziś 21,5 litra ciemnego weizena #9 poszło do butelek. Tylko tyle bo po drodze odnotowaliśmy szereg strat - najpierw sporo nam z fermentora wykipiało, ciut zostało w gęstwie no i nie dokręcony kranik kosztował nas z pół butelki Do refermentacji dodaliśmy 150g cukru. Zielone piwo smakuje dość dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Dziś przez cały dzień walczyliśmy (dosłownie) z warką #10 - Weizenbock 17°Blg. Mamy pierwszy mały jubileusz w browarku! Zasyp: Pszeniczny jasny 2,78 kg Monachijski 2,6 kg Carawheat 0,2 kg Caramunich III 0,2 kg Karmelowy Ciemny 0,2 kg Zakwaszający 40g 44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała) 44°C - wszystko, dalsze 10' 63°C - 40' * Dekokt ~5 litrów gęstego: -72°C - 25' -100°C - 15' i połączone z zacierem głównym 68°C - sam zacier główny przez 15' 72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30' Coś powoli nam się zacier scukrzał, a filtracja zamiast 40 minut jak zwykle zabrała nam 4 godziny.... makabra Warzenie: 70' 22g szyszek Marynki od początku. Otrzymaliśmy 21 litrów pięknie miedzianej brzeczki 17°Blg, zadane solidną porcją gęstwy WLP300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Tego samego dnia kiedy warzyliśmy warkę #8 chcieliśmy uwarzyć jeszcze jedno piwo. Ześrutowaliśmy słody, ale po zakończeniu bojów z jasna pszenicą odechciało nam się dalszej roboty. Zasyp leżał sobie spokojnie w woreczku czekając na swoją kolej - czyli na dziś. Niestety nie pamiętam już dokładnie co tam sypnęliśmy do śrutownika i w jakich ilościach, ale chyba było to jakoś tak: Warka #11 Kölsch v.2.0 Pilzneński ~3,4 kg Pszeniczny ~0,7 kg Zakwaszający ~50g 55°C - zasyp 63°C - 35 min. 73°C - 30 min Gotowanie 60 min. 40g szyszek Lubelskiego od początku 15g granulatu Hellertauer Mittelfrüh na 10 min. przed końcem 5g granulaty Hellertauer Mittelfrüh na 1 min. przed końcem 26 litrów brzeczki 11,5°Blg zadane starterem z przeterminowanej fiolki WLP029. W przeciwieństwie do wczorajszego weizenbocka (który już pięknie fermentuje) dzisiejsze warzenie to był cud, miód i orzeszki Skrobia scukrzyła się szybciutko, filtracja szła tak dobrze że nie nadążaliśmy z grzaniem wody do wysładzania, dotknęła nas klęska urodzaju - zamiast planowanych 11 dostaliśmy 13°Blg więc część brzeczki odłożyliśmy "na startery" a resztę rozcieńczyliśmy wodą do pożądanej gęstości. 6,5 godzin od zapalenia gazu pod kotłem to wysprzątania kuchni - u nas jeden z lepszych wyników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wczoraj wieczorem do butelek trafiły warki #10 i #11. Weizenbock z 17 zszedł do 3°Blg, w zapachu mega bananowy, 20 litrów trafiło do butelek 0,33l z 140g cukru. Smaku jakims cudem zapomnielismy spróbować Kölsch v.2.0 odfermentował z 11,5 do 3,5°Blg - trochę słabo, ale mimo to całe 25l poszło do butelek z 150g cukru. W smaku bardzo dobry, choć obawiam się, czy nie za słabo nachmielony. Drożdże tak ładnie zbiły sie na dnie, że zrezygnowalismy z robienia cichej. I to by było na tyle z działalności Czarnego Browaru - zaczynają się studia, piwowarzy rozjeżdżają się za wiedzą na wszystkie strony świata - okazji do wspólnego warzenia będzie mało. Jak coś się urodzi to tu napiszę, ale najprawdopodobniej każdy z nas założy swój samodzielny browarek tam gdzie się ulokował - zobaczymy. Póki co mamy jeszcze sporo piwa do wypicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 I tak się stało - Czarny Browar istnieje i warzy w Chorzowie, ale już beze mnie. Teraz działam na własny rachunek w browarze "Idée fixe". Gdyby kogoś to interesowało, to opisywać moje dalsze poczynania będę tutaj: http://www.piwo.org/forum/t4182-%22Idee-fixe%22--moj-wlasny-browarek-.html Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się