c64club Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Ponieważ ekstrakty mają bardzo różną lepkość, wczoraj czytając wątek o nich wpadłem na pomysł żeby sprawdzić jak bardzo poszczególni producenci przywiązują wagę do definicji wodnego roztworu cukrów. Pomiar szybki, prosty i orientacyjny. Słoik na wagę, 50g badanego ekstraktu, 150g wody, ustalamy 20°C, pakujemy w to cukromierz i notujemy wynik. Bruntal Light 19,5°Blg (no i spróbuj to rozmieszać w 20°C...) Gozdawa Amber 18°Blg (rzadki, 20s trzęsienia słoikiem i rozbełtane) Gozdawa Jasne 17,5°Blg Gozdawy już nie kupię. Cena większa, zawartość zdecydowanie mniej odparowana. Jeśli ktoś ma w domu "syrop" albo "konserwę" spoza listy, proponuję zmierzyć i zamieścić w wątku. Edytowane 4 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się