Hoperator Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Ogólne wrażenie: Dunkelweizen z większym udziałem żyta niż pszenicy, z większą treściwością i lekkim chmieleniem na aromat. Aromat: Lekki do umiarkowanego przyprawowy żytni aromat przemieszany z lekkimi do umiarkowanych aromatami drożdży „weizenowych” (przyprawowy goździk i owocowe estry, szczególnie bananowe lub cytrusowe). Lekko przyprawowe, kwiatowe lub ziołowe chmiele są akceptowalne. Wygląd: Barwa lekko miedziano-pomarańczowa do bardzo ciemno-czerwonej lub miedziano-brązowej. Pokaźna kremowa piana o barwie od złamanej bieli do beżu, względnie gęsta i trwała (często gruba i zbita). Wygląd mętny, mglisty. Smak: Zbożowy, umiarkowanie niski do umiarkowanie mocnego przyprawowy żytni smak, często posiadający apetyczny smak przypominający żytni chleb lub pumpernikiel. Średnia do średnio-niskiej goryczka pozwalająca wyczuć początkową słodową słodkość (czasem z nutą karmelu) zanim zostanie zdominowana przez cechy typowe dla drożdży i żyta. Niski do umiarkowanego charakter drożdży „weizenowych” (banany, goździki), chociaż balans może być różny. Średnio wytrawny, zbożowy finisz z lekko goryczkowym (pochodzącym z żyta) posmakiem. Lekko do umiarkowanie przyprawowy, ziołowy lub kwiatowy smak chmielowy jest akceptowalny i może utrzymywać się w posmaku. Odczucie w ustach: Treściwość średnia do średnio-pełnej. Wysokie nasycenie. Umiarkowanie kremowe. Komentarze: Żyto jest pozbawionym łuski zbożem i jest trudne w zacieraniu, często dającym gumowatą teksturę zacieru skłonną do zlepiania się. Żyto charakteryzuje się najbardziej zdecydowanym smakiem ze wszystkich zbóż. Jest niewłaściwe dodawanie kminku do roggenbiera (jak robią to niektórzy amerykańscy browarnicy); żytni charakter tradycyjnie pochodzi tylko ze słodu żytniego. Historia: Niemieckie piwo żytnie oryginalnie warzone jest w Regensburg w Bawarii. Nigdy nie było szczególnie popularnym stylem, ale obecnie całkiem zanika. Charakterystyczne składniki: Słodowane żyto typowo stanowi w zasypie 50% lub więcej (niektóre wersje mają w zasypie 60-65% żyta). Pozostałą część zasypu może stanowić słód jasny, monachijski, pszeniczny, crystal i/lub pozbawione łuski słody ciemne dla dodania koloru. Drożdże „weizenowe” wprowadzają charakterystyczne estry bananowe oraz goździkowe fenole. Użyte w niewielkiej ilości chmiele typu Saaz wyczuwalne w goryczce, smaku i aromacie. Niższe temperatury fermentacji zaakcentują goździkowy charakter przez stłumienie wytwarzania estrów. Tradycyjnie stosowane zacieranie dekokcyjne (tak jak w weissbierze). Porównanie stylu: Bardziej wyrazisty wariant dunkelweizena warzony z wykorzystaniem słodowanego żyta zamiast słodowanej pszenicy. Amerykańskie piwa żytnie nie mają charakteru pochodzącego z „weizenowych” drożdży i są mocniej chmielone. Parametry: Gęstość początkowa: 11,4 - 13,8 Blg Gęstość końcowa: 2,6 - 3,6 Blg Zawartość alkoholu: 4,5 - 6% obj. Barwa: 27,5 - 37,5 EBC Goryczka: 10 - 20 IBUs Komercyjne przykłady: Thurn Und Taxis Roggen, Browar Pinta Apetyt na Życie, Jan Olbracht Piotrek z Bagien Roggenbier, Browar Stu Mostów WRCLW Roggenbier, Browar Gościszewo Sołtys, PiwoWarownia Rogi Boruty. Overall Impression: A dunkelweizen made with rye rather than wheat, but with a greater body and light finishing hops. Aroma: Light to moderate spicy rye aroma intermingled with light to moderate weizen yeast aromatics (spicy clove and fruity esters, either banana or citrus). Light spicy, floral, or herbal hops are acceptable. Appearance: Light coppery-orange to very dark reddish or coppery-brown color. Large creamy off-white to tan head, quite dense and persistent (often thick and rocky). Cloudy, hazy appearance. Flavor: Grainy, moderately-low to moderately-strong spicy rye flavor, often having a hearty flavor reminiscent of rye or pumpernickel bread. Medium to medium-low bitterness allows an initial malt sweetness (sometimes with a bit of caramel) to be tasted before yeast and rye character takes over. Low to moderate weizen yeast character (banana, clove), although the balance can vary. Medium-dry, grainy finish with a lightly bitter (from rye) aftertaste. Low to moderate spicy, herbal, or floral hop flavor acceptable, and can persist into aftertaste. Mouthfeel: Medium to medium-full body. High carbonation. Moderately creamy. Comments: Rye is a huskless grain and is difficult to mash, often resulting in a gummy mash texture that is prone to sticking. Rye has been characterized as having the most assertive flavor of all cereal grains. It is inappropriate to add caraway seeds to a roggenbier (as some American brewers do); the rye character is traditionally from the rye grain only. History: A specialty German rye beer originally brewed in Regensburg, Bavaria. Never a widely popular style, it has all but disappeared in modern times. Characteristic Ingredients: Malted rye typically constitutes 50% or greater of the grist (some versions have 60-65% rye). Remainder of grist can include pale malt, Munich malt, wheat malt, crystal malt and/or small amounts of debittered dark malts for color adjustment. Weizen yeast provides distinctive banana esters and clove phenols. Light usage of Saazer-type hops in bitterness, flavor and aroma. Lower fermentation temperatures accentuate the clove character by suppressing ester formation. Decoction mash traditionally used (as with weissbiers). Style Comparison: A more distinctive variant of a dunkelweizen using malted rye instead of malted wheat. American Rye Beers will not have the weizen yeast character, and likely more hops. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się