grzans Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Witam, przymierzam się do warzenia dry stout według receptury: Dry Stout (czarnuch) - Kamil Soluch. Robię podwójną warkę i chciałbym coś poeksperymentować - dodać ziarna kawy lub jakiś inny dodatek. Co możecie polecić żeby dodać do takiego stout'a? W jaki sposób i kiedy dodać ziarna kawy? I co można dodać do drugiej części warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 50 minut temu, grzans napisał: Witam, przymierzam się do warzenia dry stout według receptury: Dry Stout (czarnuch) - Kamil Soluch. Robię podwójną warkę i chciałbym coś poeksperymentować - dodać ziarna kawy lub jakiś inny dodatek. Co możecie polecić żeby dodać do takiego stout'a? W jaki sposób i kiedy dodać ziarna kawy? I co można dodać do drugiej części warki? więc tak, napiszę Ci szczerze. piwo z tego przepisu jest jedynym które powtórzyłem (i to kilkukrotnie), z drobnymi modyfikacjami odnośnie chmielu/drożdży. polecam je każdemu początkującemu piwowarowi, bo uważam że jest to ideał dry stouta i jedno z najlepszych piw jakie piłem w życiu (nie, nie przesadzam). czegokolwiek byś nie dodał - piwo nie będzie już lepsze, może być tylko gorsze jeżeli coś schrzanisz. jeżeli chcesz dodać kawę- masz tu cały rozbudowany wątek na forum, dodatkowo pytanie o ten składnik pojawia się codziennie na forum, mniej więcej co 5-6 godzin. pogooglaj za cold brew. swoją drogą chyba nigdy nie piłem dobrego stouta z kawą, może poza Coffeelicious. z dodatków odradzam wanilię - jak dasz za dużo to będzie smakowało jakbyś pił olejek do ciasta (jeden browar rzemieślniczy wypuścił takiego gniota). zostają Ci płatki kokosowe (z drugiej ręki wiem że są łatwe w obsłudze), płatki z beczki po jakimś szlachetnym trunku, owoce, suszone owoce, bycze jądra, laktoza. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 14 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: więc tak, napiszę Ci szczerze. piwo z tego przepisu jest jedynym które powtórzyłem (i to kilkukrotnie), z drobnymi modyfikacjami odnośnie chmielu/drożdży. polecam je każdemu początkującemu piwowarowi, bo uważam że jest to ideał dry stouta i jedno z najlepszych piw jakie piłem w życiu (nie, nie przesadzam). czegokolwiek byś nie dodał - piwo nie będzie już lepsze, może być tylko gorsze jeżeli coś schrzanisz. jeżeli chcesz dodać kawę- masz tu cały rozbudowany wątek na forum, dodatkowo pytanie o ten składnik pojawia się codziennie na forum, mniej więcej co 5-6 godzin. pogooglaj za cold brew. swoją drogą chyba nigdy nie piłem dobrego stouta z kawą, może poza Coffeelicious. z dodatków odradzam wanilię - jak dasz za dużo to będzie smakowało jakbyś pił olejek do ciasta (jeden browar rzemieślniczy wypuścił takiego gniota). zostają Ci płatki kokosowe (z drugiej ręki wiem że są łatwe w obsłudze), płatki z beczki po jakimś szlachetnym trunku, owoce, suszone owoce, bycze jądra, laktoza. Dzięki za odpowiedź, wiem że są różne szkoły dodawania kawy ale nie wiem która jest najłatwiejsza. Chyba więc podaruję sobie kawę na rzecz jakiś płatków dębowych z jakiejś beczki a połowę zostawię bez żadnych dodatków. Niestety drożdże S-04 będę używał ale mam nadzieję, że też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 super pomysł z płatkami, tylko co parę dni próbuj czy piwo nie zamieniło się w parkiet w płynie S4 świetne drożdże do tego stylu, pilnuj temperatury fermentacji i będziesz pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 A masz jakieś doświadczenie na jaki czas dać płatki na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 więc tak, napiszę Ci szczerze. piwo z tego przepisu jest jedynym które powtórzyłem (i to kilkukrotnie), z drobnymi modyfikacjami odnośnie chmielu/drożdży. polecam je każdemu początkującemu piwowarowi, bo uważam że jest to ideał dry stouta [...]Na jakich drożdżach go robiłeś oprócz tych z oryginalnej receptury? Próbowałeś też sucharów?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Mi już od jakiegoś czasu chodzi po głowie stout z kandyzowaną skórką pomarańczy a drugi z malinami w jakiejś formie. Nie robiłem i nie piłem jak dotychczas ale w niedlugiej przyszłości uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się