wra1th Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Witam, ostatnio w jednym sklepie jest promocja na zestaw pszeniczny z ekstraktów. Zestaw ten zawiera: 1x ekstrakt jasny niechmielony 1,7kg 1x ekstrakt pszeniczny niechmielony 1,7kg producent nie jest podany ale zakładam że na 90% jest to bruntal. Mianowicie chodzi mi o skład tych ekstraktów, jasny to 100% pilzneńskiego a pszeniczny 40% pilzneńskiego i 60% pszenicy. Tak więc po zmiksowaniu wszystkiego pszenica będzie stanowiła ledwo 1/4 całości, pytanie moje brzmi czy to nie za mało i czy z takiego zestawu ma prawo powstać w miarę dobre piwo pszeniczne? Warzyłem już kiedyś pszeniczne z ekstraktów, przy czym wtedy używałem tylko ekstraktu pszenicznego i piwo w smaku wyszło ok, było zbyt klarowne jak na pszenicę ale to jakoś przeżyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Rzeczywiście. Może być mało. Ja do pszenicy zawsze biorę 2x ekstrakt pszeniczny Bruntala. Z drugiej strony ktoś na forum wypowiadał się, że nawet przy 100% 'zasypu' jęczmiennego, stosując drożdże dedykowane do pszeniczniaków, wyprodukował piwo w smaku bardziej przypominające piwo pszeniczne... Tak czy siak ja bym się nie zdecydował i kupił 2x ekstrakt pszeniczny (przy założeniu 60/40 pszenicy do jęczmienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zrobiłem kiedyś pszeniczniaka z dwóch puszek ekstraktu pszenicznego WES. Drożdże Mauribrew Weiss. Wyszło ok, oczywiście na tyle na ile moze byc Ok na sucharach. Zamawiając puszki zastanawiałem się nad konfiguracją: czy pszenica+jasny czy dwie pszenice. Byłem zadowolony z wyboru. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wra1th Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 No właśnie też mi się wydawało że mało tej pszenicy Ale wymyśliłem coś innego, generalnie ten zestaw z drożdżami i chmielem wychodzi taniej niż 2 opakowania ekstraktu osobno, więc zrobię 10l pszenicznego a z jasnego 10l innego piwka chmiel i drożdże jakieś w lodówce się znajdą. Chyba że ktoś robił podobne piwko z ekstraktów to chętnie poczytam co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Za większość profilu smakowego weizena (bo chyba to w domyśle ma być "pszeniczne") odpowiadaja drożdże, fermentacja generalnie, a nie sama pszenica. ;] Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się