przemo70 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Ja bym zrobił znak zapytania bardziej... Grodzisku niż przy Poznaniu' date=' ponieważ tam ocenia w miarę profesionalne jury, takie jest moje zdanie[/quote']uważasz w w Grodzisku jest mało profesjonalne jury ?? Oczywiście że w Grodzisku jury jest nie profesjonalne. To że ktoś tam kiedyś pracował w byłym browarze nie znaczy że zna się na piwie tam wytwarzanym.Znam kilka osób bardziej kompetentnych i pracujących na stanowiskach bardziej odpowiedzialnych i bardziej związanych z samą produkcją niż nasze jury, oczywiście nic nie ujmując sympatycznym członkom w/w których bardzo lubię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Jeden SensorDwaj Sensorzy a nie Sensorycy Wielu Sensorów... Nie załapałeś. Sensor to nick Piwoznawcy na browar.biz. Aha, ok ale mam wrażenie,że Saks ma na myśli jednak odmianę słowa sensor czy tak??? Bo jeżeli dobrze rozumiem Twoje posty to jesteś w błędzie, adeptem sztuki degustacji,sensoryki jest sensor a wielu adeptów to sensorzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Jeden SensorDwaj Sensorzy a nie Sensorycy Wielu Sensorów... Nie załapałeś. Sensor to nick Piwoznawcy na browar.biz. Aha' date=' ok ale mam wrażenie,że Saks ma na myśli jednak odmianę słowa sensor czy tak??? Bo jeżeli dobrze rozumiem Twoje posty to jesteś w błędzie, adeptem sztuki degustacji,sensoryki jest sensor a wielu adeptów to sensorzy.[/quote'] A ja uważam, że sensor to inaczej czujnik, a osoba zajmująca się sensoryczną oceną to sensoryk. Oczywiście jest to wyraz nowy w języku polskim. Ale IMO wydaje mi się całkiem sensowne odróżnienie osoby od rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja obstaje przy swoim, sensoryk jest dla mnie po prostu nie logiczne, myślę,że Piwoznawcy powinien rozsądzić nasz mały spór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saks Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Mam na myśli, że w komisjach sędziowskich powinni zasiadać sensorycy. Osoby które oprócz wyczucia danej cechy w piwie potrafią ją przypisać danym zabiegom technologicznym lub użytym surowcom, czyli posiadający wiedzę o której traktuje nauka sensoryka. Polecam lekturę poniższego linku: http://pl.beeropedia.org/wiki/entry/degustacja+piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja obstaje przy swoim, sensoryk jest dla mnie po prostu nie logiczne, myślę,że Piwoznawcy powinien rozsądzić nasz mały spór. Uznałbym jego argumentację za wiążącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Mam na myśli, że w komisjach sędziowskich powinni zasiadać sensorycy. Osoby które oprócz wyczucia danej cechy w piwie potrafią ją przypisać danym zabiegom technologicznym lub użytym surowcom, czyli posiadający wiedzę o której traktuje nauka sensoryka. Polecam lekturę poniższego linku: http://pl.beeropedia.org/wiki/entry/degustacja+piwa Tak się składa,że wiem czym zajmuje się sensoryka piwa, jestem po 2 kursach u Piwoznawcy, a z racji miejsca pracy mam sporo do czynienia z degustacją... :rolleyes: W moich postach dyskutuję z Wami nt. samej odmiany słowa sensoryka... a nie czym jest sensoryka albo kim jest sensor, czy też sensorzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 (edytowane) Oczywiście że w Grodzisku jury jest nie profesjonalne. To że ktoś tam kiedyś pracował w byłym browarze nie znaczy że zna się na piwie tam wytwarzanym.Znam kilka osób bardziej kompetentnych i pracujących na stanowiskach bardziej odpowiedzialnych i bardziej związanych z samą produkcją niż nasze jury, oczywiście nic nie ujmując sympatycznym członkom w/w których bardzo lubię A tu się z kolegą nie zgadzam , jeśli mieli by oceniać np piwa angielskie można im zarzucić niewiedzę ( a może nie :rolleyes: ) Ale jeśli Piwo Grodziskie to jestem pewien że przez te kilka (kilkanaście ) lat pracy w Browarze Grodziskim maja odpowiednie kwalifikacje aby oceniać te piwa . Może nie wszyscy pracowali na "odpowiedzialnych" stanowiskach ale wszyscy są pasjonatami tego piwa i żywą encyklopedią wiadomości o tym piwie . Edytowane 19 Kwietnia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Oczywiście że w Grodzisku jury jest nie profesjonalne. To że ktoś tam kiedyś pracował w byłym browarze nie znaczy że zna się na piwie tam wytwarzanym.Znam kilka osób bardziej kompetentnych i pracujących na stanowiskach bardziej odpowiedzialnych i bardziej związanych z samą produkcją niż nasze jury' date=' oczywiście nic nie ujmując sympatycznym członkom w/w których bardzo lubię :)[/quote']A tu się z kolegą nie zgadzam , jeśli mieli by oceniać np piwa angielskie można im zarzucić niewiedzę ( a może nie :rolleyes: ) Ale jeśli Piwo Grodziskie to jestem pewien że przez te kilka (kilkanaście ) lat pracy w Browarze Grodziskim maja odpowiednie kwalifikacje aby oceniać te piwa . Może nie wszyscy pracowali na "odpowiedzialnych" stanowiskach ale wszyscy są pasjonatami tego piwa i żywą encyklopedią wiadomości o tym piwie . Mówisz że jak się przez tyle lat opili Grodzisza to się znają ? Niestety mam na ten temat inne zdanie. Ja też piję dużo piwa ale za znawcę się nie uważam Nie ma co gadać na ten temat bo odchodzimy od głównej dyskusji, przy piwku i live wymienimy spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arzy Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Jeżeli jesteście ciekawi to jutro przed południe postaram się podać 5 pierwszych miejsc w klasyfikacji Domowy Piwowar Roku. . jesteśmy ciekawi Grzęda Bartosz - flood - 11 Turek Piotr - pioturek - 9 Domagalski Jacek - jacer - 9 Chrapek Dorota - dori - 9 Pawlik Robert - ro_y - 9 Edytowane 15 Czerwca 2010 przez arzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jeżeli jesteście ciekawi to jutro przed południe postaram się podać 5 pierwszych miejsc w klasyfikacji Domowy Piwowar Roku. . jesteśmy ciekawi Grzęda Bartosz - flood - 11 Turek Piotr - piotirek - 9 Domagalski Jacek - jacer - 9 Chrapek Dorota - dori - 9 Pawlik Robert - ro_y - 9 Po Żywcu wyniki prawie znane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 łooooo, czterech z taką samą liczbą punktów. Trza się postarać w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Po Żywcu wyniki prawie znane. To bardzo możliwe. Tak wiele kategorii pewnie bardziej zróżnicuje klasyfikację Edytowane 15 Czerwca 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 łooooo, czterech z taką samą liczbą punktów. Trza się postarać w Żywcu Teraz to chyba lobbować u sędziów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Po Żywcu wyniki prawie znane. To bardzo możliwe. Tak wiele kategorii pewnie bardziej zróżnicuje klasyfikację A ja myślę że Piwowara Roku poznamy dopiero w Poznaniu :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 łooooo, czterech z taką samą liczbą punktów. Trza się postarać w Żywcu Wśród tych czterech jest oczywiście kolega o nicku Dori Ale gratulacje dla całej Wielkiej Piątki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Czterech piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Czy ktoś robił podsumowanie po żywieckim konkursie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arzy Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Czy ktoś robił podsumowanie po żywieckim konkursie? Jeszcze nie. Cały czas czekam na potwierdzenie pięciu pierwszych miejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Czy ktoś robił podsumowanie po żywieckim konkursie? Jeszcze nie. Cały czas czekam na potwierdzenie pięciu pierwszych miejsc. I jak - otrzymałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arzy Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Pierwsza piątka: Chrapek Dorota Dziełak Czesław Grzęda Bartosz Smyk Andrzej Szweda Waldemar Rywalizacja jest dość zacięta każdy jeszcze może być na pierwszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Pierwsza piątka:Chrapek Dorota Dziełak Czesław Grzęda Bartosz Smyk Andrzej Szweda Waldemar Rywalizacja jest dość zacięta każdy jeszcze może być na pierwszym miejscu. No każdy to chyba nie. No chyba, że masz na myśli każdego z tej 5-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Pierwsza piątka:Chrapek Dorota Dziełak Czesław Grzęda Bartosz Smyk Andrzej Szweda Waldemar Czy kolejność w pierwszej piątce jest podana alfabetycznie, czy tylko tak wyszło? Jeszcze 8 kategorii w 3 konkursach, więc wszystko jest możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) Jeszcze 8 kategorii w 3 konkursach, więc wszystko jest możliwe To ja nie wiedziałem, że Wy tak na wyścigi. Dojdzie jeszcze do tego, że niektórzy będą warzyć tylko pod kątem konkursów. Edytowane 29 Lipca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) Jeszcze 8 kategorii w 3 konkursach' date=' więc wszystko jest możliwe [/quote']To ja nie wiedziałem, że Wy tak na wyścigi. Dojdzie jeszcze do tego, że niektórzy będą warzyć tylko pod kontem konkursów. Kątem. Już tak jest, że rozkład stylów na konkursach determinuje harmonogramy warzenia niektórych piwowarów. Edytowane 29 Lipca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi