Hobbysta Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Hej, zamierzam popełnić kolejną warkę w przyszły weekend, którą będzie właśnie FAH na citrze i Amarillo. Jest to przepis z wiki. jeśli co do zasypu nie mam pytań bo nic nie zmieniam (poza większą ilością słodu gdyż według brewness 4kg to za mało by osiągnąć 12BLG ekstraktu), to chce się upewnić, że właściwie zaplanowałem chmielenie. Gotowanie Amarillo 22 g 60 min 11 % Aromat (koniec gotowania) Citra 10 g 15 min 13 % Aromat (koniec gotowania) Citra 12 g 5 min 13 % Na zimno Citra 20 g 4 dni 12 % Są to ilości przeliczone za pomocą wzoru z przepisu pytanie, czy przy tych chmielach jest to właściwa metoda. IBU w brewness wychodzi około 38, czy nie powinno być odrobinę wyższe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Hej, goryczka będzie ok, po moim guście dałbym 25g amarillo na 30 min, zamiast 22 na 60. ale jak ma być FA to na chłodzenie po 10g citry i amarillo polecam dodać. (w 80' jak chłodzisz chłodnicą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Hej, goryczka będzie ok, po moim guście dałbym 25g amarillo na 30 min, zamiast 22 na 60. ale jak ma być FA to na chłodzenie po 10g citry i amarillo polecam dodać. (w 80' jak chłodzisz chłodnicą)Rozumiem, że chmielnie na zimno odpuszczasz? Jak dla FAH ok. 70 g chmielu to nie za mało? Ja bym dorzucił coś ekstra na aromatWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Just now, Zukowiec said: Rozumiem, że chmielnie na zimno odpuszczasz? Jak dla FAH ok. 70 g chmielu to nie za mało? Ja bym dorzucił coś ekstra na aromat Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka nie nie, chmielenie na zimno jak w przepisie wyżej, albo i wiecej. 90g przy lekkim piwie juz wniesie mocne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 nie nie, chmielenie na zimno jak w przepisie wyżej, albo i wiecej. 90g przy lekkim piwie juz wniesie mocne aromaty. Chyba że tak. Ja w sobotę planuje podobną 12 ale na 45 l dodam 400 g chmielu. Dodatkowo dwa razy Chmielnie ma zimnoWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 35 minutes ago, Zukowiec said: Chyba że tak. Ja w sobotę planuje podobną 12 ale na 45 l dodam 400 g chmielu. Dodatkowo dwa razy Chmielnie ma zimno Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka no przy 12 BLG i wmiarę wytrawnym zacieraniu, 400g chmielu w 5 dawkach(gorycz, smak, aromat, chłodzenie i cicha) będzie ładnie dawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 no przy 12 BLG i wmiarę wytrawnym zacieraniu, 400g chmielu w 5 dawkach(gorycz, smak, aromat, chłodzenie i cicha) będzie ładnie dawało.Celuje w smak bardziej słodowy, ale przy takiej ilości chmielu to wiele nie zmieni Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 14 minutes ago, Zukowiec said: Celuje w smak bardziej słodowy, ale przy takiej ilości chmielu to wiele nie zmieni Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka jak nie będzie to ciężki karmel, to chmiel się spokojnie wybije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi