maniek1966 Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Witam Od niedawna jestem posiadaczem kegeratora, mam problem z pienieniem się piwa po nalaniu do szklanki. Jak zapodam nowy Keg jest przez jakiś czas ok, po jakim czasie wychodzi coraz więcej piany. Proszę o rade. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 27 minut temu, maniek1966 napisał: Witam Od niedawna jestem posiadaczem kegeratora, mam problem z pienieniem się piwa po nalaniu do szklanki. Jak zapodam nowy Keg jest przez jakiś czas ok, po jakim czasie wychodzi coraz więcej piany. Proszę o rade. Pozdrawiam Obstawiam, że masz źle dobrane ciśnienie. Proszę zerknij, np. tutaj: http://www.kegerators.com/articles/carbonation-table-pressure-chart.php i kliknij w obrazek. Na osi pionowej masz temperaturę (musisz sobie przeliczyć z F na °C) na poziomej ciśnienie w PSI (najczęściej manometry na reduktorach mają dwie skale, jak Twój ma jedną to też musisz przeliczyć, zapewne na Bar'y albo ATM). Robisz tak. Odczytujesz temperaturę w lodówce. Załóżmy 12°C (~54F). Przesuwasz się do nagazowania jakie chcesz osiągnąć, powiedzmy ~2 VOL. Daje Ci to około 15PSI (~1bara). Jeżeli masz już przegazowane piwo w kegu to delikatnie unosisz zawór bezpieczeństwa, aby uwolnić CO2. Trząchasz kegiem, czekasz aż się lekko ustoi i ponownie upuszczasz gazu. Jak zrobisz to za szybko to Ci piana pójdzie zaworkiem. Sprawdzasz co jakiś czas, do momentu, aż przestanie pienić z kranu. maniek1966 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1966 Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Witam Dzięki za poradę tylko nie mogę się połapać w zegarach mam 2 ( w załączeniu zdjęcie). W lodówce mam temperaturę 8 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Ten z czerwonym polem jest to ciśnienie w butli. Jak będzie blisko czerwonego to zacznie spadać na łeb na szyję. Ten manometr, gdzie masz 6 bar na tarczy, to ciśnienie na wyjściu z reduktora, właśnie tam ustawiasz ciśnienie regulujac docisk membrany za pomocą śruby. Jakie to ma być ciśnienie to odczytujesz z tabeli co Ci podałem trochę wyżej. Przy takiej temperaturze z tego co pamiętam dla większości stylu będzie to blisko 1 bara. Po nagazowaniu piwa do odpowiedniej wartości możesz ustawić na wyszynk (nawet tak będzie łatwiej) mniejsze ciśnienie i delikatnie upuścić delikatnie gaz przez zaworek. Te podejście ma wadę. Jak długo będzie stalo w kręgu, to wysycenie spada, ale to nie problem, bo zawsze można dobić raz na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się