Zukowiec Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Czołem, po raz pierwszy zastanawiam się na sklarowaniu młodego piwa żelatyną na cichą. Piwa wychodzą 9-cio złotowe , ale drażni mnie zapach i osad drożdżowy( nie jest mocny bo dekantuje na każdym etapie i przelewam przez gazę jałową). Czy jak dodam 1 g żelatyny na 10 l młodego piwa to nie wpłynie to negatywnie na refermentacje w butelkach? Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Nie wpłynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Chyba, że znacie lepsze i tanie sposoby na pozbycie się drożdży, ale tak by refermentacja przebiegła bez zakłóceń Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Jak powiedział cemik1 nie wpłynie..... i potwierdzam, jeśli tanio i dobrze to żelatyna jest chyba najlepszym rozwiązaniem, nigdy nie miałem problemy z refermentacją czy jak niektórzy się obawiali zapachy żelatyny w jasnym piwie. Zawsze możesz użyć dostępnych środków klarujących. Kiedyś używałem i pamiętam, że działają bardzo podobnie do żelatyny tylko trochę szybciej (nazwy nie pamiętam) ,a żeluś zawsze jest pod ręką :). Jakie to piwo? Tylko żelatynę rozpuść... Edytowane 11 Maja 2018 przez Carlito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Na moj rozum to po pozbyciu sie drozdzy ciezko bedzie o refermentacje... Zelatyna sklaruje Ci piwo, wytraci syfy, ale podczas refermentacji i tak drozdze sie beda bzykac i w efekcie bedziesz mial osad na dnie flaszki. Tego nie unikniesz. Sama refermentacja moze (ale nie musi) dluzej potrwac, ale powinno byc dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 10 godzin temu, Zukowiec napisał: Chyba, że znacie lepsze i tanie sposoby na pozbycie się drożdży, ale tak by refermentacja przebiegła bez zakłóceń Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka cold crash albo żelatyna. w obu przypadkach nie ma problemu z refermentacją, po prostu trwa dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Na moj rozum to po pozbyciu sie drozdzy ciezko bedzie o refermentacje... Zelatyna sklaruje Ci piwo, wytraci syfy, ale podczas refermentacji i tak drozdze sie beda bzykac i w efekcie bedziesz mial osad na dnie flaszki. Tego nie unikniesz. Sama refermentacja moze (ale nie musi) dluzej potrwac, ale powinno byc dobrze.Tu polecam sięgnąć do biotechnologii. Komórki drożdżowe są anionami(ładunek ujemny), a żelatyna jest kationem(ładunek dodatni) która przyciąga je do siebie. Jak chcesz pozbyć się całego syfu filtrujesz przez gazę, a jak chcesz pozbyć się drożdży gaza ci tu nie pomoże, stąd moje pytanie o skuteczność żelatyny. Rozumiesz? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 To sprobuje prosciej: zelatyna zredukuje Ci ilosc drozdzy, ale za pomoca zelatyny sie drozdzy z piwa raczej calkowicie nie pozbedziesz. Ergo: refermentacje da sie przeprowadzic, potrwa dluzej, piwo powinno byc klarowniejsze, ale osad drozdzowy na dnie flaszki i tak bedziesz mial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Jak chcesz mieć bez drożdży w butelce to tylko keg i beergun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się