DanielN Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 30 minut temu, vmario napisał: A tak się zapytam offtopowo: ile drożdży ze startera można utracić na skutek cold crasha i wylania brzeczki starterowej? Zadajesz drożdże w taki sposób czy wlewasz cały starter? Zawsze zadaje cały starter. Drożdże sobie z tym poradzą. W książkach podają różnie odnośnie różnicy temperatur zaszczepiania. Sam staram się nie przekraczać 5 stopni. Spotkałem się z 15F (około 10 stopni C). Drożdże płynne pewnie też to wytrzymają, bo są silniejsze. Drożdże suche mogą, ale nie muszą, znieść to gorzej. Trzeba by było sprawdzić. Nie boję się lać całego startera. Tutaj uwaga. Starter tozciencza brzeczkę, zatem z proporcji trzeba lekko skorygować ekstrakt. Może to mieć znaczenie przy jakiś zagranicznych restrykcyjnych konkursach, gdzie piwa mogą być sprawdzane w laboratoriach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się