Adrian28 Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Witam. Tydzień temu zabutelkowałem American Light z zestawu z Twój Browar. http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2616-american-light-ale-6blg.html. Od siebie dorzuciłem 200 gram płatków żytnich i 200 gram słodu owsianego. Ostatecznie ekstrakt końcowy wyszedł 7,2 blg. Chmielenie wyglądało następująco 40 gram cascade na 45 minut. Mosaic 30 gram i Centennial 40 gram zostawione na 20 minut po schłodzeniu brzeczki do 80 stopni. Fermentowane danstar notthingam. Tydzień temu przy butelkowaniu bardzo fajny aromat chmielowy i zrównoważona goryczka. No i wczoraj sprawdzałem nagazowanie i to co było tydzień temu zmieniło się w mocną łodygową goryczkę, jest też coś dziwnego w smaku i aromacie, aczkolwiek nie powiedziałbym, że jest to infekcja. Zniknął też aromat chmielowy. Mam na koncie 25 warek, proces warzenia ogarnięty, dbam o czystość, więc co się mogło stać, że po tygodniu w butelce tak bardzo zmieniło się to piwo na minus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) 1 hour ago, Adrian28 said: więc co się mogło stać, że po tygodniu w butelce tak bardzo zmieniło się to piwo na minus? Przy refermentacji chmiel sie chowa. Tak mocno chmielone piwo musi sie ukladac. Jesli jednak do butelek dostaly sie chmieliny, to za wiele nie zdzialasz, lodyga przykryje aromaty chmielowe. Sprawdź, czy osad nie zawiera chmielin. Ważna też jest temperatura refermentacji. Najlepiej 15-16C przy DN. Inaczej piwo może dłużej się układać. Edytowane 24 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Po tygodniu w butelkach to wszystko wyczujesz. Z tym co próbowałeś przy rozlewie a co teraz masz dochodzi jeszcze odczucie co2. Chmielu nie czujesz bo jest przykryty zapachami fermentacji. Większość niechcianych zapachów i smaków powinna się z czasem zredukować . Cierpliwości. Edytowane 24 Maja 2018 przez aks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się