MINIAK Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Tutaj jesteś w błędzie Jedna jest spożywcza, druga na piwo - do spożycia, nie fermentacji Więc zostaną. Gorzej, że fermentora/fermentorów tych nie postawie na jakimś podwyższeniu. Rozumiem, że bez tego cieżko korzystać z tych zaworów na dole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 No tu niestety mogli bardziej się postarać przy projekcie. Krótkie te nóżki i niestety konieczne jest podwyższenie, żeby po przedłużeniu jakąś rurką pobrać próbkę piwa. Gęstwę jako tako jeszcze można odebrać do słoika, ale ten kranik na piwo jest wyjątkowo nisko, dosłownie 2 cm nad podłożem. Ewentualnie, przed rozlewem możesz gdzieś przenosić fermentor na podwyższenie, ale ani to wygodne, ani bezpieczne dla kręgosłupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Wuuu napisał: No tu niestety mogli bardziej się postarać przy projekcie. Krótkie te nóżki i niestety konieczne jest podwyższenie, żeby po przedłużeniu jakąś rurką pobrać próbkę piwa. Gęstwę jako tako jeszcze można odebrać do słoika, ale ten kranik na piwo jest wyjątkowo nisko, dosłownie 2 cm nad podłożem. Ewentualnie, przed rozlewem możesz gdzieś przenosić fermentor na podwyższenie, ale ani to wygodne, ani bezpieczne dla kręgosłupa We dwójkę będzie łatwiej Wychodzi, że trzeba będzie zrobić podwyższenie i parawan żeby ciekawskie oczy zasłonić. Coś drewnianego się wymyśli żeby te 40 KG utrzymało. A jeszcze dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość zablokowania przycisków na Chillerze? Tak żeby ktoś nie mógł zmienić ustawień? Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez MINIAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 A jeszcze dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość zablokowania przycisków na Chillerze? Tak żeby ktoś nie mógł zmienić ustawień?Co do zmiany domyślnej temperarury chillera jest blokada, ale co do samych przycisków aktywacji fermentorów i power to nie ma blokady. Temperaturę fermentacji zaś programuje się sterownikiem na fermentorze i tam też nie ma blokady. Sam sterownik też łatwo odczepić, więc raczej niewskazane, aby latorośl miała dostęp do sprzętu.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Jak sobie radzisz z napowietrzaniem brzeczki po przelaniu piwa do zbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 9 godzin temu, Cichus napisał: Jak sobie radzisz z napowietrzaniem brzeczki po przelaniu piwa do zbiornika? Napowietrzam podczas chłodzenia. Wylot węża chłodnicy przeciwbieżnej wtykam bezpośrednio do fermentora poprzez otwór w wieku. Schłodzona brzeczka "ciurka" sobie z wysokości tworząc bujną pianę na powierzchni. Dotychczas 3 warki tym sposobem napowietrzania - fermentacja startowała w ciągu kilku godzin i przebiegała bez zastrzeżeń. Raz przy BGSA ok 18Blg, użyłem dla pewności whirlpool paddle, pokręciłem wkrętarką zaledwie 2 minuty. Odfermentowało pięknie do 2,5 Blg. I nie dodawałem cukru podczas fermentacji, tylko wszystko na gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 A sensorycznie jak? Aromat, klarowność? Nie miałeś przegazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 @Cichus poczytaj sobie moje skromne zapiski, tam opisuję wszystkie dotychczasowe warki na tym sprzęcie i dzielę się spostrzeżeniami. Póki co 2 zabutelkowane, 2 w fermentorach. Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) wczoraj (pierwszy raz ) odebrałem gęstwę korzystając oczywiście z dedykowanego spustu. Słoik okazał się za mały, a ponieważ dalej leciało max nieklarowne podstawiłem drugi rezerwowy. Rano po nocy w lodówce okazało się ze w tym mniejszym drożdży jak na lekarstwo. Czy w związku z tym nie lepiej robić tego na dwa razy ( żeby pozostałe drożdże spokojnie osiadły. Jak to u Was wygląda? gęstwa Edytowane 23 Października 2018 przez Rafał Powązka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 @Wuuu czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestaw https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html i jakiś generator zimnej wody, np. https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470 Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora. Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 wczoraj (pierwszy raz ) odebrałem gęstwę korzystając oczywiście z dedykowanego spustu. Słoik okazał się za mały, a ponieważ dalej leciało max nieklarowne podstawiłem drugi rezerwowy. Rano po nocy w lodówce okazało się ze w tym mniejszym drożdży jak na lekarstwo. Czy w związku z tym nie lepiej robić tego na dwa razy ( żeby pozostałe drożdże spokojnie osiadły. Jak to u Was wygląda?gęstwa Ja właśnie tak robię. Najpierw zbieram większość gęstwy, potem kilka dni później spuszczam resztę co się ułożyła. I jeszcze tuż przed rozlewem. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) W dniu 24.10.2018 o 19:14, ChmielowyAli napisał: [mention=20384]Wuuu[/mention] czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestawhttps://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.htmlhttps://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html i jakiś generator zimnej wody, np. https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470 Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora. Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor? Na Twoim miejscu nie inwestowałbym nawet w tę chłodziarkę. Jeśli będziesz miał to w domu pod ręką to mrożone pety w zupełności powinny wystarczyć. Ewentualnie można jakoś odizolować to wiadro z wodą i petami od obtoczenia. Mogę Ci sprzedać Cooling Brew Bag Też przymierzałem się do tej pompy, ale w końcu zdecydowałem się na chiller z uwagi, że w krótkim czasie planowałem dokupienie drugiego fermentora. Sam nie korzystałem jednak z tej technologii, więc nie wiem jak faktycznie się sprawuje i do jakich temp można schłodzić. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Października 2018 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 2 godziny temu, Wuuu napisał: Ja właśnie tak robię. Najpierw zbieram większość gęstwy, potem kilka dni później spuszczam resztę co się ułożyła. I jeszcze tuż przed rozlewem. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka a którą zadajesz do kolejnej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Tę pierwszą gdzie wiecej. Ale jeszcze płuczę z 2 razy wodąWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 16 godzin temu, ChmielowyAli napisał: @Wuuu czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestaw https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html i jakiś generator zimnej wody, np. https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470 Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora. Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor? u mnie działa taki zestaw, czyli: https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html plus https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html źródło zimnej wody stanowi lodówka turystyczna na 230v owinięta folią aluminiową ( taką co dajesz na szybę w aucie ) lodówka 70zł + folia 8zł lodówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 @Rafał Powązka O, super, nie wpadłem na takie rozwiązanie! Wydaje się idealne. Powiedz tylko jak z wydajnością, da radę w temp. pokojowej zejść do 4 stopni? Jeszcze mam pytanie o sprawność grzania, sprzęt stałby w garażu, zimą jest tam z 16-17 stopni, będzie dało radę podgrzać do 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 25 minut temu, ChmielowyAli napisał: @Rafał Powązka O, super, nie wpadłem na takie rozwiązanie! Wydaje się idealne. Powiedz tylko jak z wydajnością, da radę w temp. pokojowej zejść do 4 stopni? Jeszcze mam pytanie o sprawność grzania, sprzęt stałby w garażu, zimą jest tam z 16-17 stopni, będzie dało radę podgrzać do 20? Wydajność samej lodówki można trochę podnieść , oklejając ją dodatkowo pianką (ja tak zrobiłem, zostało z podkładu do paneli ) plus owijka z folii. u mnie wygląda to tak, że poziom 5-6 stopni osiagam. ( 4Cnie próbowałem) Z grzaniem nie będzie żadnego problemu. W mojej ocenie to b. sprawny system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 W dniu 25.08.2018 o 22:44, Wuuu napisał: Powiedz żonie, że dzięki temu urządzeniu, pozbędzie się wreszcie tych lodówek z domu A próbowałeś poprowadzić rozlew bezpośrednio z fermentora ? Glukozę czy tam cukier odmierzyć wtedy do każdej z butelek. Ciekawy jestem czy poleci z osadem czy może da się jakoś nad tym zapanować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luka7k Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Wydajność samej lodówki można trochę podnieść , oklejając ją dodatkowo pianką (ja tak zrobiłem, zostało z podkładu do paneli ) plus owijka z folii. u mnie wygląda to tak, że poziom 5-6 stopni osiagam. ( 4Cnie próbowałem) Z grzaniem nie będzie żadnego problemu. W mojej ocenie to b. sprawny systemHej, Mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia tej lodówki. Nie działają mi linki z postów powyżej. Ja chłodzę fermentor graifathera za pomocą wody do której wkładam butelki PET z lodem, a chciałbym ten sposób jakoś „zoptymalizować”. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, luka7k napisał: Hej, Mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia tej lodówki. Nie działają mi linki z postów powyżej. Ja chłodzę fermentor graifathera za pomocą wody do której wkładam butelki PET z lodem, a chciałbym ten sposób jakoś „zoptymalizować”. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Wąski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 A próbowałeś poprowadzić rozlew bezpośrednio z fermentora ? Glukozę czy tam cukier odmierzyć wtedy do każdej z butelek. Ciekawy jestem czy poleci z osadem czy może da się jakoś nad tym zapanować Nie probowałem, ale można. Przecież przed rozlewem wlewam w pośredni też korzystając z tego zaworka. Trzeba tylko odpowiednio spuścić gęstwę, żeby ten czubeczek był ponad całym syfem. Wystarczy pobrać próbkę i zobaczyć co leci: syf czy klarowne. Gorzej jak chmielone na cichą, to bezpieczniej jednak na wylot wężyka założyć siatkę nylonową, żeby jak najmniej chmielin dostało się do piwa. Wtedy już mus z pośrednim.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luka7k Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Dzięki. Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki? Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Czaja Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 @Wąski, szacunek. Mnie w takiej konfiguracji, ciężko utrzymać 18C. Nie wiem może lodówka turystyczna słaba. Po 4 dniach wymieniania 3x dziennie zmorzonych PET-ów poddałem się. Ja mam przewiercone otwory, uszczelnione tym co na wężach na wcisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 4 godziny temu, luka7k napisał: Dzięki. Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki? Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 godziny temu, luka7k napisał: Dzięki. Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki? Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk zwykłe otwory wkrętarką zrobione ( bodajże wiertło 10 ) bez żadnych uszczelnień ale wężyki wchodzą na lekki wcisk więc jest szczelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 2 godziny temu, Andrzej Czaja napisał: @Wąski, szacunek. Mnie w takiej konfiguracji, ciężko utrzymać 18C. Nie wiem może lodówka turystyczna słaba. Po 4 dniach wymieniania 3x dziennie zmorzonych PET-ów poddałem się. Ja mam przewiercone otwory, uszczelnione tym co na wężach na wcisk. Wkłady lub pet-y zmieniam 1x dziennie. Wody w środku jest ok 3-4 litry, Na pierwszy rozruch lodówkę zasypuję lodem ( 2 worki ) i to właściwie wszystko. Lodówka pracuje w trybie eco ( praktycznie jej nie słychać ) Jest dodatkowo zaizolowana pianką od paneli plus sreberko ( jak na zdjęciu ) p.s Lodówka była b. tania. Chyba 80zł w tesco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się