mpolak154 Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Witam wszystkich, mam problem. Robiłem niedawno milkshake Mango ipa, no i wszystko by było w porządku tylko po tygodniu od butelkowania po otwarciu każdej butelki fontanna :/. Da się to jakoś uratować? Np jakimś sposobem odgazować te 60 parę butelek i zlać do kega, sztucznie dogazować? W każdej butelce jest lekki pierścień u góry ( po tygodniu od butelkowania) podejrzewam że to jakaś infekcja i prawdopodobnie przez glukozę, bo już miała chyba pół roku czasu a ja głupi zamiast ją wyrzucić to ją dodałem i to chyba był błąd. ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulko Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) Możesz dobrze schłodzić, do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek. Edytowane 23 Lipca 2018 przez sulko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Możesz dobrze schłodzić, do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek. Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulko Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 29 minut temu, mpolak154 napisał: Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Infekcja najprawdopodobniej szczególnie ze masz obrączki w szyjkach. Piwo jak się nadaje do picia to do mego szybkiego spijania. Do kega można dać ale trzeba pamiętać że jest infekcja i zakazisz sobie sprzęt. Butelki też potem trzeba odpowiednio potraktować. Cukier czy glukoza nie są sterylne dlatego warto jednak przegotować. mpolak154 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się