c64club Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Poczytałem sobie tematy z ostatnich 8-9 lat o kadziach "zrób ją z kega" i na jedno zagadnienie nie trafiłem. CZYSZCZENIE tego ustrojstwa, WYCIĄGANIE MŁÓTA Jak czyścicie swoje kadzie? Na razie wyobrażam sobie dwa sposoby 1. rozebrać wszystko w klepki i myć osobno 2. jakiś system z kupą mocnego ługu czy inną płukanką Młóto jakimś zaworem, klapą znad filtratora/FD czy specjalną łychą/szuflą/chochlą? O zaworze dużej średnicy było wspomniane tylko przy osobnej kadzi zaciernej i osobnej filtracyjnej, Czy ktoś optymalizował konstrukcję kadzi pod względem mycia, czy tylko pod wydajność? Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 wywalasz młóto, myjesz szlaufem i tyle roboty po co do tego jakieś ługi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Przy kadzi z kega 30l to ręczne wywalenie młóta do wiadra i czyszczenie odbywa się w skali "garnkowej" czyli do zrobienia. W browarze z warzelnią o wybiciu 50 hekto, spuszczają młóto klapą, następnie do kadzi włazi dwóch chłopa w kaloszach i czyszczą, rozbierają moduły sita, potem włącza się czyszczący obieg cieczy i czego chłopaki nie doszorowali + resztki cukrów etc, zostaje spłukane, w obiegu zamkniętym. Problem widzę w minibrowarze o wybiciu w okolicach 50-200l. Ani tego nie podniesiesz/przechylisz żeby wygodnie umyć, ani nie wleziesz do środka. Wyobrażam sobie (ale nie wiem, nie widziałem) jakąś miniaturę rozwiązań ze zautomatyzowanego browaru. Chochlowanie 10-50kg młóta i wypłukanie jego resztek z sita (+ spod sita) to chyba nie jest do załatwienia szlauchem. Czy jakikolwiek element konstrukcji domowych kadzi jest przewidziany/przemyślany pod kątem mycia? Na pewno wspawanie muf zamist króćców i to tak, żeby do środka kadzi/gara nie wystawały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 zamontuj sobie w dolnej czesci kega nad FD zawor 2''. ja mam taki leje wode, mieszadlo w ruch i wszystko wychodzi zaworem, no 90% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 11 godzin temu, c64club napisał: Przy kadzi z kega 30l to ręczne wywalenie młóta do wiadra i czyszczenie odbywa się w skali "garnkowej" czyli do zrobienia. W browarze z warzelnią o wybiciu 50 hekto, spuszczają młóto klapą, następnie do kadzi włazi dwóch chłopa w kaloszach i czyszczą, rozbierają moduły sita, potem włącza się czyszczący obieg cieczy i czego chłopaki nie doszorowali + resztki cukrów etc, zostaje spłukane, w obiegu zamkniętym. Problem widzę w minibrowarze o wybiciu w okolicach 50-200l. Ani tego nie podniesiesz/przechylisz żeby wygodnie umyć, ani nie wleziesz do środka. Wyobrażam sobie (ale nie wiem, nie widziałem) jakąś miniaturę rozwiązań ze zautomatyzowanego browaru. Chochlowanie 10-50kg młóta i wypłukanie jego resztek z sita (+ spod sita) to chyba nie jest do załatwienia szlauchem. Czy jakikolwiek element konstrukcji domowych kadzi jest przewidziany/przemyślany pod kątem mycia? Na pewno wspawanie muf zamist króćców i to tak, żeby do środka kadzi/gara nie wystawały. Kołyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 13 godzin temu, yogshi napisał: zamontuj sobie w dolnej czesci kega nad FD zawor 2''. ja mam taki leje wode, mieszadlo w ruch i wszystko wychodzi zaworem, no 90% Jeszcze pod odpowiednim kątem, żeby mieszadło zadziałało jak wirnik pompy (miało łatwiej wypchnąć lekko rozwodnione młóto) czy to już by była przesada? 2 godziny temu, PiwoLab napisał: Kołyska Na to nie wpadłem, idealny pomysł. I tak browar będę budować na modułowej ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się