tazy Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Jaka moc grzałek będzie odpowiednia dla garów 100l w systemie HERMS? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Kalkulator mocy grzałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazy Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Wychodziloby ze 8,5kw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) A mnie wychodzi że grzałka 5,5 kW spokojnie wystarczy. Pewnie te nasze rozbieżności wynikają z przyjęcia innych wartości przyrostu temperatury. Tu powinno się przyjąć ok. 45-50 stopni Celsjusza. Dlaczego? Chcąc zacierać słód podgrzewamy wodę od temperatury ok. 15-20 do ok. 65 stopni. Chcąc gotować brzeczkę podgrzeamy ją od 65-75 stopni do temperatury wrzenia. Przyjmujemy więc przyrost ok. 45 stopni, który chcemy osiągnąć w ciągu godziny. Do obliczenia mocy elementu grzejnego potrzebnej do podgrzania określonej objętości wody przez dany przyrost temperatury w ciągu 1 godziny możemy posłużyć się również wzorem: objętość wody x 4 x przyrost temperatury w stopniach Celsjusza / 3412 Podstawiamy nasze dane i otrzymujemy wynik 5,27 kW. Przyjmujemy najczęściej występującą grzałkę o wartości 5,5 kW. Idąc dalej i podstawiając do drugiego formularza kalkulatora moc grzałki 5,5 kW dowiemy się, że od temperatury wygrzewu do temperatury wrzenia dla naszego gara 100 litrowego i użytej w nim grzałki 5500 watowej minie około 32 minut. Te nasze obliczenia i tak są trochę na wyrost ponieważ w garze 100 litrowym nie będziesz grzał 100 litrów wody. Dla powyższych załóżeń proces zacierania i gotowania brzeczki w skrócie możemy podzielić na następujące etapy czasowe: - podgrzewanie 60 minut - zacieranie 60-120 minut - podniesienie temperatury do mash outa 15-20 minut - wysładzanie 30-90 minut - doprowadzenie do wrzenia 20-30 minut - gotowanie 60-120 minut Wówczas nasz teoretyczny łączny czas na warkę mieści się w przedziale 245 - 440 minut. Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez PiwoLab JURGOWIAK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się