brtq Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Cześć Niedawno pisałem post odnośnie piwa imbirowego z brewkitu Mangrove Jack’s no i przymierzam się do butelkowania. Fermentacje zaczynałem na poziomie 10 Blg i po 3 tygodniach zeszło do 3 Blg. Fermentacja zachodziła w temperaturze około 25oC. No i dochodząc do sedna sprawy mam parę pytań do bardziej doświadczonych kolegów: 1. Ile dodać cukru podczas butelkowania? Wiem, że istnieją specjalne kalkulatory do wyliczenia tego tylko niestety nie mam bladego pojęcia jaki styl piwa wybrać w tych kalkulatorach, dlatego potrzebuje waszej pomocy. Cukier biały będę dodawał do butelek bo nie mam drugiego fermentora. 2. Czy po butelkowaniu refermentacja może zachodzić również w 25oC? Niestety nie mam piwnicy ani żadnego miejsca w którym mógłbym trzymać buteleczki gdzie jest niższa temperatura. Ewentualnie mógłbym jakoś ochładzać te butelki ale przez dłuższy czas będzie to problematyczne. Naczytałem się wiele o tej temperaturze i granatach i stąd moje pytania, z góry dzięki za odpowiedź i pomoc :)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 1. Styl który wybierzesz w kalkulatorze nie ma znaczenia, jest to jedynie podpowiedź. Nagazowanie to Twój wybór, jeżeli chcesz żeby było nisko wysycone, wklep 2,0. Jeżeli ma być średnio wysycone - 2,4, a jeżeli mocno 2,8. Osobiście sugerowałbym niższe przedziały, ze względu na ewentualne niedofermentowanie, co u początkujących piwowarów często się zdarza. 2. Na etapue na którym jesteś, spokojnie możesz przeprowadzić refermentację w 25 stopniach. Jednak ogólnie rzecz biorąc, fermentacja w tak wysokiej temperaturze spowodowała z pewnością nadprodukcję estrów i alkoholi wyższych. Optymalna temperatura fermentacji dla większości szczepów górnej fermentacji to około 18 stopni. Także dąż do tego, żeby fermentować niżej. Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brtq Opublikowano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się