maciej92wlkp Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Witam, mam kilka pytań co do całego procesu warzenia piwa: pierwsze piwo BA Colorado APA: zacieranie: 13l wody 4kg Colorado Pale Base 0,2kg Colorado Crystal 67-68C - 60' 76C - 10' Chmielewnie 20g Horizon 5 minuta gotowania 10g Horizon, 10g Ahtanum 55 minuta gotowania 20g Ahtanum, 10g Tomahawk, 10g Equinox na koniec gotowania Aktualnie fermentacja 2 dzień w temp około 19C Moje pytania: 1. Czy na burzliwej ma być wieko otwarte czy zamknięte? Czytam i czytam i ciągle znajduję różne wersje 2. Po gotowaniu, wystudzeniu spróbowałem piwa i było mega gorzkie, sam zapach już był gorzki (to normalne?) teraz po 2 dniach fermentacji zapach gorzkawy znikł 3. Jest jakaś sprawdzona praktyka co do wysładzania? Chodzi mi ile litrów dajemy na wysładzanie? W recepturze, którą zakupiłem (browamator) było że wysładzać aż nie uzyskamy 20l brzeczki, ale wydaje mi się że po zacieraniu (przed wysładzaniem) uzyskałem mało płynu, bo około 8l, Wszystko to są pewnie moje błędy jakieś i brak wystarczającej wiedzy, ale mam nadzieję że mi pomożecie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 1. Zamknięte. Rurka albo blow off. 2. Tak. Piwo ewoluuje. 3. Aż do uzyskania tych 20l. A w czym zacierasz, bo to różne szkoły są 8l z 13 po zacieraniu to normalny wynik. Mloto zbiera wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 1. jak masz rurkę to zamykasz szczelnie. jak nie masz to minimalnie otwierasz wieko 2. zdarza się że chmiel czasami sprawia że piwo jest gorzkie w smaku, po fermentacji z reguły jednak smak się zmienia 3. z 13l uzyskałeś 8l brzeczki - dobry wynik. potem filozofii nie ma, tak jak mówi instrukcja - wysładzasz do uzyskania zadowalającej objętości. albo z 2-3 litry więcej, bo część odparowuje podczas gotowania (chyba że autorzy przepisu to uwzględnili) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 A te 8l ile mialo blg? Ile piwa w su,ie uzyskałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej92wlkp Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 8l miało 12 blg, a w sumie uzyskałem 16l piwa Do jakiej wartości blg czekalibyście zanim przelejecie do butelki? Wiem ze czasami bardzo długo bulka i że ludzie kierują się iloście blg, czekać aż blg przestanie spadać i po prostu przlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Do zadnej. Odczekaj, az BLG przestanie spadac. Sprawdz np. za tydzien, potem po 2-3 dniach znowu, jesli wartosc bedzie taka sama, to znaczy ze jest dobrze :-) Wtedy albo przelej na "cicha", albo najlepiej zostaw na jeszcze, powiedzmy, 2 tygodnie i heja do flaszek. I poki co - dobra rada - nie probuj, nie wąchaj, nie mieszaj, nie otwieraj. Dopiero za tydzien. Edytowane 1 Października 2018 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 1 godzinę temu, maciej92wlkp napisał: 8l miało 12 blg, a w sumie uzyskałem 16l piwa Do jakiej wartości blg czekalibyście zanim przelejecie do butelki? Wiem ze czasami bardzo długo bulka i że ludzie kierują się iloście blg, czekać aż blg przestanie spadać i po prostu przlewać? To w sumie ile miało blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się