majlosz Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 (edytowane) Cześć, jestem Miłosz i warzę od października 2017, pierwsze 10 warek za mną więc czas na poważniejsze warzenie i podzielenie się swoimi przepisami. #1 Miał być FES a wyszedł stout #2American biscuit #3Stout #4100% Peated #5Robust Porter #6Session American Biscuit (APA) #7Weizen #8Dunkel Weizen? #9Black Ipa #10Weizen z malinami #11 Witbier Wit Stwosz 11,5 blg #12 Wędzony FES The Caveman Sam 15,5 blg #13 Oatmeal Witbier 11blg #14 Oatmeal American Wit Lucy 14blg #15 Milk Stout Kris 10blg #16a Cory Blond Ale #16b Trevor Ale #17 Owocowy weizen Ricky12 blg #18 Weizen Stout 12 blg #19 Black Hot Ipa 15,5 blg #20 Brut Hot Ipa 13 blg #21 Henrykowe Pale Ale 10 blg #22a Everyday normal APA vol.1 11,5 blg #22b Malinowe ALE 11,5 blg #23 Cichy Zabójca RIS 24,8 blg #24 Sik węża 8 blg #25 American low alco Wit 8 blg Piwo zajęło 3 miejsce w Częstochowskim KPD w kategorii "Niskoalkoholowe" #26 Black Hot IPA v.2 15 blg ("Black IPA") #27 White IPA 14 blg ("White IPA") #28 Kveikowe a'la marcowe ("Marcowe") #29 Kveik Strong Ale ("barley wine") #30 Stranda Nelson ("IPA") #31 Pastry stranda stout ("Pastry stout") #32 Wannabe Pils ("Pils") #33 Ekspresowa Ipka ("IPA") #34 "Stachowe" ("IPA") #35 Weizen #36 Voss FES ("Foreign extra stout") #37 Voss IPA ("IPA") #38 BSW 1 (Saison) #39 Everyday normal IPA ("IPA") Edytowane 10 Maja 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 (edytowane) #11 Witbier Wit Stwosz (warzone 6.10) Słód: Pilzneński Strzegom 2,4 kg Płatki pszeniczne 2,2 kg Płatki owsiane 0,2 kg Chmiel: Magnum 20g Drożdże: FM20 Białe Walonki Woda z 6l baniaków z Lidla + kilka litrów z wodociągu Zest z 2 pomarańczy i cytryny Kolendra indyjska niestety nie dotarła, poczta polska się nie spisała, wolałem nie psuć piwa zwykłą. Zacieranie: 90 minut 63 stopnie 15 minut do wygrzewu 78 stopni Gotowanie: 65 minut, na ostatnie 25 minut wrzucone 20g magnum, na ostatnie 10 zest. Brzeczka schłodzona do 17 stopni, łącznie ok. 21,5 litra 11,5blg, drożdże zadane z przygotowanego wcześniej litrowego startera. Po 12h pojawiła się piana. Fermentor w pomieszczeniu gdzie jest ok. 19 stopni. Piana jest cienka jak polsilver, ma dosłownie 0,5 cm, może to kwestia kondycji drożdży, zakupiłem je z terminem do 27.10.2018 Po tygodniu balingomierz wskazuje 3,5blg, delikatna siarka z probówki. Dolana na cichą herbatka z 15g kolendry. 22.10 dodany zest z dwóch pomarańczy oraz jednej cytryny, dodatkowo zmiażdżone 15g ziaren kolendry, herbatka nic nie wniosła 1.11 piwo rozlane, 19,5 litra z 90g białego cukru, drożdże zeszły do 2,5 blg. Piwo pachnie i smakuje jak ciasto cytrynowe, zest trochę zdominował całość, kolendra bardzo słabo wyczuwalna. Edytowane 20 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) #12 Wędzony FES The Caveman Sam Słód: Pale Ale Viking 4.5 kg Wędzony Brzozą Viking 1kg Medium Peated Fawcett 0,5kg Pszeniczny Czekoladowy Fawcett 0,5 kg Carafa III Special 0,5 kg Łuska ryżowa Chmiel: Magnum 40g Drożdże: FM602 Zakładane ok. 15,9 blg przy 20 litrowej warce wg wyliczeń brewness. 20 litrów do 72 stopni, słody wrzucone i pierwsza przerwa 30 minut w 64 stopniach Kolejna przerwa 72 stopnie pół godziny. Filtracja z wysładzaniem poszła błyskawicznie, brak dodatków niesłodowanych oraz duża ilość łuski zdziałały cuda. Gotowanie ok. 50 minut ze względu na to że skończył się gaz w butli, przez co jak było coraz mniej to coraz słabiej gotowała się brzeczka więc finalnie wyszło 22l 15.5 blg. Drożdże zadane przy ok. 19 stopniach, fermentor zostawiony w pomieszczeniu z podobną temperaturą. Po 12h ruszyły i przez dwa dni utrzymywały temperaturę niecałych 23 stopni. Temperatura zaczęła powoli spadać i drożdże opadają na dno W dwa dni zasadniczo było po wszystkim, drożdże zeszły do 5blg. 18.11 zabutelkowałem testowo 4 sztuki, 23.11 pite nie było szczególnie nagazowane ale totalnie pozbawione off flavors z fermentacji Blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5, w następny weekend całość do butelek Edytowane 20 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje. ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 6 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje. ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne Grzyby jak widzisz FM602, nowe łotewskie do piw dymionych, ciężko mi powiedzieć jak głęboko zejdą. Wyrzucę biscuita i dam więcej pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 a sory to nie zauważyłem. jestem ciekaw jak te grzyby pracują. swoją drogą, jak Ci wyszedł ten 100% peated? warka numer 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Fuzlowo - bimbrowy niestety, z 15 stopni przeniosłem do 19 i ch** bombki strzelił, dopiero po dobrym pół roku dało się to pić ale torfowość mnie przerasta w tym piwie, lubię to w ciemnych ale to jest zdecydowanie zbyt przegięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) #13 Oatmeal "witbier". Słód: 2kg Red Active Viking 1.8kg płatków owsianych Chmiel: Magnum 15g Drożdże: FM20 Zacieranie: 50 minut 62 stopnie 10 minut 72 stopnie Filtracja to był jakiś dramat, słód dostałem w całości i oddałem znajomemu rolnikowi, który zmielił go na mąkę... 200g łuski ryżowej nie pomogło więc radziłem sobie na wszelkie możliwe sposoby przez co do brzeczki dostało się sporo skrobii. Gotowanie 60 minut, chmiel na ostatnie pół godziny. Ostatecznie 18 litrów 11 blg. Drożdże zadane bezpośrednio z fiolki w 21 stopniach w pomieszczeniu o tej samej temperaturze. Drożdże wystartowały po 20 godzinach. Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni, nie chłodzę fermentora - te drożdże lubią wyższe temperatury o czym przekonałem się warząc poprzedniego wita. Podobnie jak przy poprzednim wicie piana jest niziutka, nie wiem z czego to wynika ale fermentacja idzie bardzo spokojnie, drożdże podniosły delikatnie temperaturę to 20,8 przy czym w pomieszczeniu jest 20,2. 26.11 pomiar blg dał wynik 2,5, w weekend przelane zostanie na cichą na skórki od grejpfruta 10.12 rozlew do butelek, nagazowanie 2.5, blg 2.5(+/- 0,5) Piwo przy rozlewie kwaśne i rześkie, owoce zdominowały profil. Edytowane 20 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) #14 Oatmeal American Wit "Lucy" 1.12.2018 Słód: 2kg pilzneński Viking 2kg płatki owsiane błyskawiczne 1kg biscuit castle Chmiel: 100g citra Drożdże: FM20 gęstwa Zacieranie 60 minut 63 stopni Podgrzane do 78 stopni Filtracja i wysładzanie słabo, dość długo to trwało, ostatni raz warzę bez łuski ryżowej. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 5 minut 25g 10 minut po schłodzeniu do 75 stopni intensywnie mieszając 25g 50g pójdzie na cichą 17l brzeczki nastawnej 14blg Całość schłodzona do 22 stopni, drożdże zadane, fermentor w pomieszczeniu z temperaturą 20.5 stopnia. Fermentacja mało burzliwa, ok. tygodnia w 22 stopniach, następne dwa w 21 drożdże na spokojnie dojadały. 21.12 dodane 50g citry, zest z sokiem z 2 cytryn oraz 10g kurkumy 23.12 rozlew przy zejściu do 3,5blg, celowałem 2,5 vol 21.01 Małe podsumowanie tego piwa: - zostało wysłane na Kuźnię Piwowarów, niestety nie przeszło dalej - owocowość Citry wyszła długo po butelkowaniu - następnym razem zrobię niższy ekstrakt - kurkuma (tak myślę że to ona) dała nieprzyjemne posmaki na języku, trochę imbirowe, następnym razem 5g na gotowanie Całkowity czas pracy: 5h. Edytowane 20 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Po ponad miesięcznej przerwie w końcu kolejna warka #15 Milk Stout Kris Słody: 2kg pilzneński viking 0,5 kg pale ale viking 0,25kg carafa III special 0,5kg laktoza Chmiel: 15g Magnum 12,1 AA Drożdże: Gęstwa FM 602 Zacieranie godzinę w 64 stopniach. Stosunek wody do ziarna 4/1 Filtracja błyskawiczna, gotowanie 1h, chmiel wrzucony na 30 minut, laktoza w ostatnich 15 minutach. Całość schłodzona w 30 minut do 20 stopni. Drożdże zadane po napowietrzeniu blenderem. Ostatecznie 21l 10blg czyli wg brewness 80% wydajności. 20.01 pomiar dał 5 blg, piwo dość długo pracowało, bardzo wytrawne w smaku 24.01 piwo rozlane do butelek, nagazowanie 2,2 - 2,4 vol. Edytowane 20 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) #16a Cory Blond Ale #16b Trevor Ale Słód: 3,5kg pilzneński 0,5kg pszeniczny Chmiel: 25g Iunga 20l dzielone na 2 warki Drożdże: #16a - wyaest 3522 #16b - Oyl - 091 Zacieranie 60 minut 66 stopni, wygrzew. Filtracja i wysładzanie bardzo sprawnie, gotowanie 60 minut, chmiel 45 minut. Chłodzenie rekordowe 15 minut, ok. 40 litrów wody zużyte, wcześniej przygotowałem dwa wiadra wymieszanej wody z śniegiem. Drożdże zadane w 19 stopniach. 20l brzeczki 11blg, wg brewness 75% wydajności. Fermentacja: Obydwa wiadra w piwnicy ze stałą temperaturą 20,5 stopnia. Całość trafiła jako nawóz do choinek, wiadro z hotheadami sam ocet, ardeny pleśń. Edytowane 17 Lutego 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) #17 Owocowy weizen Ricky warzone 17.02 4h z myciem i sprzątaniem Słód: 3 kg pszeniczny Viking 2 kg pilzneński Viking Chmiel: 20g magnum 12,1 AA Drożdże: FM41 Gwoździe i banany Dodatki: Podział na 2 fermentory: 0,8kg malin /10 litrów 0,8kg wiśni /10 litrów Zacieranie: 3,5l wody/1kg słodu 60 minut w 66 stopniach wygrzew do 77 stopni Filtracja spokojnie w pół godziny Gotowanie: 60 minut, na ostatnie 20 wrzucony chmiel. Fermentacja: 22l 12blg schłodzone do 20 stopni, drożdże zadane bezpośrednio z fiolki, fermentor w pomieszczeniu 21 stopni. Po 14 dniach piwo zlane na owoce. Zeszło do 2 blg. 15.03 zabutelkowane piwerka, celuję w nagazowanie 2,3vol. Podsumowanie: Podtrzymuję swoją opinię na temat malin, że nie wolno z nimi przeginać, ponownie całkowicie zdominowały piwo. Wiśnia wyszła subtelniejsza, zwłaszcza w aromacie, w smaku jest petarda, zobaczymy po nagazowaniu jak to się ułoży, brakuje mi trochę tych słynnych bananów z tych drożdży. Po refermentacji jak wyżej, malina totalnie zdominowała, wiśnia subtelna. Efekt pracy drożdży wychodzi w formie owocowej gumy balonowej ale bardzo delikatnie. Malina po czasie staje się dużo lepsza, z początku była męcząca. Jedno z tych piw miało trafić na Łódzki KPD ale niestety nie trafiły w opis stylu, są za bardzo owocowe. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) #18 Weizen Stout Warzone 3.03 4h pracy Słód: 2kg pilzneński Viking 1.5kg pszeniczny Viking 0,5kg wheat chocolate Weyermann Chmiel: 10g Iunga 9,5aa Drożdże: FM41 gęstwa Gwoździe i Banany Zacieranie: 60 minut 65 stopni całość podgrzana do 77 stopni Gotowanie: 60 minut z chmielem Fermentacja: 19l 12 blg początkowego Całość schłodzona do 18 stopni, fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 20 stopni. Fermentacja spokojna, drożdże podbiły temperaturę do 22 stopni, delikatny zapach siarki z rurki. Po ok. 6 dniach uspokoiło się w wiadrze, pomiar dał 4blg. Piwo zabutelkowane 15.03, celuję w nagazowanie 2,3 vol. Odfermentowało do 3blg. Piwo jest ciekawe ale musi się konkretnie ułożyć, ponieważ goryczka z palonej pszenicy jest delikatnie mówiąc solidna. Podsumowanie: Delikatnie zawiodłem się na drożdżach, specjalnie dałem mało gęstwy oraz puściłem je bez kontroli temperatury aby wyciągnąć "banany", banan jest ale delikatny, sporo czekolady, paloność fajnie się układa. W smaku coś w rodzaju werthers originals, myślę że to efekt pracy drożdży i słodów palonych, zaskakujące karmelowe posmaki. Goryczka na początku była męcząca ale się układa. Piwo trafiło na Łódzki KPD Na ŁKPD piwo odpadło ze względu na aromaty siarkowe (ciężko mi się do tego odnieść bo piwo było próbowane przez innych piwowarów i nikt nie czuł takiej wady) oraz popielniczkę, co do tego mogę się zgodzić, faktycznie była ale nie sprawiała że piwo było niepijalne. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) #19 Black Hot Ipa Wg. brewness 42 IBU Wg. brewness 73% wydajności Warzone 30.03 5h pracy Słód: 4kg pilzneński Viking 2kg pszeniczny Viking 0,25kg Carafa III Special Chmiel: 55g Iunga 9,5 AA 100g Centennial 50g Mosaic Drożdże: Oyl - 057 starter dwustopniowy, 2 litry Zacieranie: 40 minut 64 stopnie 10 minut 72 stopnie podgrzanie do 77 stopni i przelane na filtrację Gotowanie: 60 minut, 30 minut 55g Iungi Fermentacja: 24 litry 15,5blg schłodzone do 23 stopni, fermentacja w pomieszczeniu 20 stopni bez kontroli temperatury. 7.04 przelane na chmiel, fermentacja zatrzymała się na 5blg a po przelaniu ruszyła ponownie 9.04 piwo zwrócone do fermentora 12.04 ostatecznie rozlane w butelki, odfermentowanie do 2,5 blg Podsumowanie: Mega czyste piwo, 0 estrów, fuzli. Jedynie delikatny aromat toffi, wydaje mi się że może to być utlenienie. Po refermontacji aromat utlenienia jest tylko niuansem, bardzo fajne piwo. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) #20 Brut Hot IPA 13blg/7,5% alk (wg. brewness + refermentacja) Wg. brewness 37 ibu Wg. brewness 70% wydajności Warzone 19.04 4h od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 4kg Viking pilzneński 1kg ryż biały Chmiel: 100g Huell Melon 100g Iunga Drożdże: 50ml gęstwy Oyl 057 Zacieranie: Ok. 30 minut w 64 stopniach Podgrzane do 78 Ryż gotowany 15 minut, potem godzinę stał Filtracja i wysładzanie na szybko. Gotowanie: 50 minut razem z 35g Iungi, schłodzone do 22 stopni w 15 minut. Fermentacja: Drożdże zadane w 22 stopniach, po rozpoczęciu fermentacji podbiły temperaturę do 24 stopni, taką ustawiłem też na sterowniku z podłączonym pasem. 20.04 - 24 stopnie 21.04 - 24,5 22.04 - pierwsze sprawdzenie BLG - 4, dodane 2g glukoamylazy i podbicie do 25 stopni Piwo z próbki pachnie jak koncernowy lager, bardzo słodowo, czysto, próbka bardzo jasna i klarowna. 24.04 - 26 stopni 25.04 - 27 stopni Drugi pomiar 0,5blg, piwo czyste ale czuć alkohol oraz mocną goryczkę, myślę że temperatura mocno potęguje te odczucia. Drożdże dają dużo słodyczy od siebie, niejeden west coast wydawał mi się bardziej wytrawny niż to 27.04 piwo zlane na 70g Iungi oraz 100g huell melona, pomiar blg dał -0,5 28.04 rozlew, celowane nagazowanie 2,8 vol Podsumowanie: Cukier zjedzony do 0 ale piwo zaskakująco pełne, goryczka wyraźna ale wysokiej jakości, aromat nie powala - delikatne estry jabłkowo - gruszkowe, chmiel oddał dużo aromatów białych owoców, melona, jednakże nie jest to tak uderzające jak chociażby ameryka. Pierwsza degustacja w trakcie majówki - bardzo mało chmielowych aromatów, więcej estrów od drożdży. Piwo w odbiorze trudne, nie wiem czy to przez dużą ilość ryżu ale ma bardzo specyficzny zbożowy posmak, bardzo mdły. Poza tym wytrawne ale te drożdże dają sporo swojej słodyczy, goryczka ok. Edytowane 13 Maja 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) #21 Henrykowe Pale Ale 10 blg 4% alk Piwo uwarzone specjalnie na roczek siostrzeńca żony, stąd ta nazwa. 31 IBU wg. Brewness 90% wydajności zacierania wg. Brewness Warzone 11.05 3h od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Woda: Wodociągi Jarocińskie, skład: Twardość ogólna - 294 mg/l CaCO3 Chlorki - 74,7 mg/l Siarczany - 106 mg/l Magnez - 9,6 mg/l Sód - 60 mg/l Stosunek chlorków do siarczanów jest ok ale twardość ogólna dość wysoka, stąd pewnie mocno zaznaczona słodowość. Słód: 3kg pilzneński Viking 400g płatki owsiane 250g płatki ryżowe Chmiel: 30g Iunga 2018 100g Cascade PL 2018 Drożdże: OYL 057 gęstwa 60ml Zacieranie: Stosunek wody do ziarna 4l/1kg 12l wody do wysładzania + 4,5 ml kwasu mlekowego 80% 50 minut w temperaturze od 65 do 61 stopni, w tym czasie zagrzana woda do wysładzania Gotowanie: 50 minut, w tym 40 z 30g Iungi. Piwesio schłodzone w 20 minut do 25 stopni, dolane 3l wody dla korekty gęstości. Ostatecznie drożdże zadane w 23 stopniach. Fertmentacja: Fermentor w pomieszczeniu 21 stopni, bez kontroli temperatury. 24l brzeczki nastawnej. 16.05 piwo zlane na chmiel, pomiar blg pokazał 3 stopnie 19.05 rozlew, aromat subtelny, lekki zawód. Blg ostatecznie zeszło do 2. Nagazowanie 2,3vol. Podsumowanie: Piwo przy rozlewie bardzo przyjemne, pijalne jak cholera, słodowość konkretnie zaznaczona, ciasteczkowa jak w rasowym pilsie. Po nagazowaniu piwo jest ok, bardzo pijalne z delikatną goryczką, w aromacie kveikowe klimaty + aromat czarnej porzeczki, jestem delikatnie zawiedziony tym chmielem. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) #22a Everyday normal APA vol.1 #22b Malinowe ALE 11,5 blg 80% wydajności zacierania wg brewness Warzone 9.06 3,5h od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Woda: Jak w warce nr #21 Słód: 4kg pale ale Viking Chmiel: 25g Iunga 2018 50g Citra 2018 50g Amarillo 2018 Drożdże: Oyl 091 gęstwa 50ml Zacieranie: Stosunek wody do ziarna 4l/1kg 12l wody do wysładzania + 5,5ml kwasu mlekowego 80% 50 minut w temperaturze 66 -> 60 stopni Podgrzane do 77 Gotowanie: 60 minut w tym 45 Iunga Fermentacja: Drożdże zadane w 26 stopniach, pas podgrzał do 27 i padł.. Fermentor owinięty kocem. 10-12.06 temperatura fermentacji 29 stopni 12.06 pod wieczór spadła do 28,4 13.06 utrzymuje się 28,4 14.06 temperatura spadła do 27.4, fermentacja zatrzymała się na 2 blg, przelane 10l na 50g citry (fenomenalny aromat z paczki) i 50g amarillo (ch**nia z grzybnią). Drugie 10l przelane na 400g malin. 15.06 rozlew nagazowanie 2.3 vol Podsumowanie: Piwo niesamowicie czyste, lekko zbożowe, po nagazowaniu bardzo wytrawne z tropikami citry, piękna rzecz na upały. Edytowane 20 Czerwca 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) #23 Cichy Zabójca RIS 24,8 blg 13l 60% wydajności zacierania wg brewness warzone 20.06 4,5h od rozpoczęcia zaciernia do zadania drożdży Woda: jak w poprzedniej warce + 3g gipsu Słód: 6 kg pale ale Viking 0,5 kg brown Fawcett 0,5 kg karmelowy 600 Viking 0,5 kg abbey 0,25 kg żytni czekoladowy Weyermann 0,25 kg carafa I 250g łuska ryżowa Chmiel: 50g magnum 2018 10% AA Drożdże: 150ml gęstwy OYL - 091 Zacieranie: Stosunek wody do ziarna 2,5l/1kg 8l wody do wysładzania 1,5h w temperaturze 66 stopni 0,5h podgrzane do 77 Filtracja i wysładzanie ok. 1h Gotowanie: 60 minut razem z chmielem Fermentacja: Całość schłodzona do 25 stopni, zadane drożdże, fermentacja w pomieszczeniu z temp. ok. 24 - 25 stopni bez kontroli 08.07 przelane na cichą do wiadra z suską oraz płatkami dębowymi, suska początkowa zalana była czystą wódką potem dolane 100 ml ginu, płatki z samym ginem Piwo póki co zeszło do 7 blg, najważniejsze że nie ma fuzli, troszkę jabłkowych estrów ale to się zredukuje, w smaku trochę szlachetnego alkoholu, poza tym jak na risa 25 blg który nie ma jeszcze 3 tygodni to bardzo przyzwoicie 17.08 piwo rozlane w butelki, 0 aromatów odfermentacyjnych, śliwka zdecydowanie dominuje całość, z płatków mam wrażenie jest sporo tanin, alkohol zaskakująco dobrze ułożony. Całość sprawia wrażenie bardzo surowej i czuć, że potrzebuje paru miesięcy ale jest potencjał. Odfermentowanie do 6 blg. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) #24 Sik węża (wysłodziny po #23) 8 blg 18l Słód: Jak wyżej Chmiel: 25 Iunga Drożdże: Gęstwa 50ml OYL - 091 Zacieranie: Dolane 14l do pozostałego zacieru z #23 Gotowanie: 60 minut z Iungą Fermentacja: Schłodzone do 26 stopni, bez kontroli temperatury w pomieszczeniu 24-25 stopnie. Rozlew 5.07 z celowanym nagazowaniem 2.0 vol Podsumowanie: Już podczas rozlewu piwo wydawało się być całkiem ciekawe, w niedzielę wieczorem pierwsza próba, powoli zaczął się gazować, jak na sikacz z wysłodzin jest całkiem niezły. Po dłuższym czasie jest całkiem spoko, gorzka czekolada w płynie. Edytowane 22 Lipca 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Szczery podziw dla osiąganych czasów i wydajności. Mógłbyś w dwóch-trzech zdaniach swój sposób zacierania opisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 12 godzin temu, c64club napisał: Szczery podziw dla osiąganych czasów i wydajności. Mógłbyś w dwóch-trzech zdaniach swój sposób zacierania opisać? Po pierwsze to próbę jodową robiłem tylko przy dwóch pierwszych warkach więc mam na to totalny zlew :D, po drugie wodę do wysładzania grzeję w trakcie zacierania i od paru warek dodaję kwas mlekowy i mam wrażenie, że to zwiększyło wydajność więc w zasadzie w ciągu trochę ponad godziny mam zatarty zacier + gotową wodę do wysładzania, zawsze robię wygrzew i jak filtruję i wysładzam to leję od razu do garnka, który stoi na gazie więc nie czekam za długo na zagotowanie. c64club 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Dzięki. Czyli to samo co u mnie, poza kwasem bo akurat nie potrzebowałem korygować. Może jednak zejdę do nieco niższego PH. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 9 minut temu, c64club napisał: Czyli to samo co u mnie, poza kwasem. Zapomniałem jeszcze dodać, że słody zamawiam już ześrutowane z alepiwo, to myślę że też ma znaczenie, korekcję PH robię wody do wysładzania oczywiście :) Edytowane 25 Czerwca 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) #25 American low alco Wit 8 blg 22l 80% wydajności zacierania wg Brewness warzone 14.07 4h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 1,5kg Pale Ale Viking 1kg płatki pszenne 0,5kg płatki ryżowe Chmiel: 25g Iunga 11% AA 50g Cascade Drożdże: Wyeast 3463 Forbidden fruit starter 0,5l Inne: Woda źródlana Bystry Zdrój z Dino Sok, zest i skórki z 6 cytryn Bio ok. 0,5kg. Zacieranie: 60 minut 72'->62' Podgrzane do 78 +5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym: 15 minut z Iungą 5 minut skórki i zest z 6 cytryn Fermentacja: Całość schłodzona do 22 stopni, wiadro pozostawione w pomieszczeniu z temperaturą 22 stopnie. 28.07 przelane na 50g Cascade'a 30.07 rozlew 18 butelek "normalnie" z syropem cukrowym, ~2,5 vol 20 butelek z sokiem 100% z limonki, po 50ml na butelkę (7g cukru na 100ml) Końcowe odfermentowanie 2blg Podsumowanie: Piwo intensywnie cytrusowe, delikatnie kwaskowe, bardzo pijalne mimo braku nagazowania. Wersja z limonką ekstremalnie kwaśna i intensywnie pachnąca limonką. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) #26 Black Hot Ipa v.2 15 blg 20L ??% wydajności wg. Brewness warzone 2.08 5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 4,5kg Pale Ale Viking 1kg Żytni Viking 300g Carafa III Special Chmiel: Citra 150g 13,5% AA Centennial 100g 9,5% AA Mosaic 50g 12% AA Iunga 50g 11% AA Drożdże: Oyl - 091 gęstwa po #23 w ramach eksperymentu Zacieranie: 70 minut 66' -> 62' 15 minut wygrzew 77' + 5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym: 50g Iungi przez 30 minut 50g Citry na hopstand poniżej 70 stopni Fermentacja: Schłodzone do 25 stopni, fermentacja prowadzona bez kontroli temperatury w pomieszczeniu o temperaturze ok 24 stopni. 17.08 całość przelana na 100g citry, 100g centenniala i 50g mosaica 19.08 rozlew, fermentacja zakończona na 3 blg Podsumowanie: Eksperyment z gęstwą po risie się udał, piwo jest czyste bez estrów, fuzli i fenoli, żyto zecydowanie zwiększa poczucie pełni. Po nagazowaniu okazało się, że jednak trochę chmielin trafiło do piwa, niestety stabil trochę ich przepuszcza i przy nachmieleniu 15g/l dało to trochę gryzącą goryczkę. Poza tym pachnie obłędnie Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się