krys123 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Mam termometr - oczywiście rtęciowy, który wskazuje 30 stopni, a temperatura otoczenia wynosi 20. Czy podgrzanie albo zmrożenie coś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Podgrzanie, lub ewentualnie schłodzenie, może pomóc jeżeli w słupku rtęci masz przerwy. Po takim udanym zabiegu słupek znowu jest w jednym odcinku. Jeżeli nie masz przerw, a źle pokazuje, to pewnie jest źle skalibrowany. Pół biedy jak okłamuje o 10°C w całym zakresie, po prostu odejmujesz od uzyskanego wyniku 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Podgrzanie, lub ewentualnie schłodzenie, może pomóc jeżeli w słupku rtęci masz przerwy. Po takim udanym zabiegu słupek znowu jest w jednym odcinku. Jeżeli nie masz przerw, a źle pokazuje, to pewnie jest źle skalibrowany. Pół biedy jak okłamuje o 10°C w całym zakresie, po prostu odejmujesz od uzyskanego wyniku 10. Ok, zawsze można odjąć, ale nie jestem pewny czy moje 40 to faktycznie 40 , a 60 to 60. Zawsze lepiej się pracuje, gdy sprzęt jest ok, a gdy będzie na moją trudność metoda to dlaczego nie skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi