Rebelion Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Jestem tutaj nowy więc "Cześć wszystkim" ?. Jestem początkującym piwowarem, mam za sobą 2 warki z brukitu a teraz postanowiłem zrobić 3 ( na razie brukity bo brak czasu itp ale coraz bardziej mnie bierze żeby zrobić w końcu z zacieru , może kiedyś się uda) wiec tym razem postanowiłem postawić na portera z gozdawy i pomyślałem czy może by nie dodać do niego płatków po sherry oloroso? co o tym myślicie? pewnie na cicha sie je dodaje ale np w czym? czy posypać je poprostu po wierzchu? namoczyć je lepiej w wodzie czy np jakimś whisky i dodać calośc?. Bo w zestawie dostałem tez chmiel ale wydaje mi się ze dodanie tego i tego może być złym pomysłem? pewnie nie raz to było na forum ale nie mam za bardzo czasu czytać tyle wiec postanowiłem zadać swoje szybkie pytania wiec liczę na konkretne odpowiedzi z góry dzięki każdemu pomocnemu i wasze zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 nie no, chmielu nie traktuj jako alternatywy, dodaj go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 rouzmiem , tak zrobię jak mówisz. a coś do reszty jesteś w stanie mi doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 wg. ostatnich statystyk temat płatków dębowych pojawia się na forum 8 razy dziennie. trend ten stosunkowo szybko postępuje. w skrócie - zamaceruj w whisky (albo i nie), wlej to do fermentora i niech te płatki se tam leżą. najlepiej testuj smak co kilka dni, bo jak przesadzisz to piwo będzie smakowało jak upłynniony parkiet. jak będziesz zlewał to i tak filtrujesz chmiel i drożdże, więc odfiltrujesz od razu płatki. ps i pilnuj temperatury fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 dzięki , już się macerują w whisky. Jeszcze jedno pytanie : dzisiaj pytał mnie kolega (też jest na starcie z piwem domowym i to jego druga warka i razem zamawialiśmy tego portera z gozdawy) , wiec ma problem taki że dzisiaj jest drugi dzień burzliwej i tam ładnie bulgocze itd ale dziwny ma zapach , jak on to nazwał "taki kwaśny" wiec z racji ze ja nie wiem czy tak ma być czy np jest możliwość że zakaźił piwo a ono normalnie robi? też mi sie to w sumie przyda na przyszłość tz wiedza na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 W dniu 27.10.2018 o 16:03, tplink napisał: dzięki , już się macerują w whisky. Jeszcze jedno pytanie : dzisiaj pytał mnie kolega (też jest na starcie z piwem domowym i to jego druga warka i razem zamawialiśmy tego portera z gozdawy) , wiec ma problem taki że dzisiaj jest drugi dzień burzliwej i tam ładnie bulgocze itd ale dziwny ma zapach , jak on to nazwał "taki kwaśny" wiec z racji ze ja nie wiem czy tak ma być czy np jest możliwość że zakaźił piwo a ono normalnie robi? też mi sie to w sumie przyda na przyszłość tz wiedza na ten temat przekaż koledze żeby nie wąchał/smakował zawartości fermentora przez pierwsze dwa tygodnie fermentacji, bo to co się tam dzieje nie przekłada się na ostateczny efekt. często trąci jakimś octem/zgniłymi jajami, potem to znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się