henry Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam wszystkich! Miałem okazję zagościć w browarze restauracyjnym w Kromeriz w Czechach. Miejscowość tak z 30km (może 50) na wschód mniej więcej od Ołomuńca. Byłem służbowo kilka dni, ale jak się dowiedziałem, że mają taki browarek, no to już cel wieczorny był jasno określony. Lokal otworzony dopiero 1-go grudnia ub. roku. Zastaliśmy 4 rodzaje piw, ale nie nie wiem niestety jakie dokładnie style to były. Dwa to Pils'y, ale dwa pozostałe to juz raczej nie. 11-3,5%, 12-4%,12ciemna-4,5% i 15-5%. Te procenty alkoholu orientacyjnie tylko. Trochę zagadałem z piwowarem (po czesku to Sladek) no i to już mój dobry kolega. Powiedziałem że też już w domu warzę piwko i szybko znaleźlismy wspólny język... ale piwka nie chciał pić - był w pracy. Pokazał mi wszystko... piwnicę też. Chłodzona klimatyzatorem. Fermentacja i leżakowanie - temp. coś chyba ok. 12st.C. Wybicie to 600l. Tanki 1200l, a więc jedna warka dziennie. Dwie warki pod rząd i drożdże. Kadź zacierna i fermetacyjna miedziane, ale tylko z zewnątrz - bajer. Wewnątrz kwasówka. Dwie pompy i zawory ręczne. Kadź zacierna spełnia równiez rolę kadzi filtracyjnej. Na spodzie jest fałszywe dno - blacha z nacięciami. Po zacieranu cyrkulacja do klarownej brzeczki i przetaczanie do warzenia. Wytwornica pary to coś ok. 55kW. Całość z odzyskiem ciepła. Wrzuciłem fotki do galerii. Fotka z fermetacją i leżakowaniem zniknie za kilka dni na wszelki wypadek. Miałem zgodę na zrobienie, ale jednak skasuję. Generalnie piwko super. A ten Paw to całkiem żywy z takiego lokalnego malutkiego ZOO, a nie skutki nadużycia:D Jak sobie coś tam jeszce przypomnęto jeszcze skrobnę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Ależ mi smaka zrobiłeś. Trza tam będzie wizytować, kurcze, tylko nie ja sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 He... he... a ja tam byłem i piwko piłem. Maja jeszcze 13 w ofercie, ale akurat im wyszła jak ja byłem. A od 30-go Kwietnia mieli mieć 18. Niestety nie doczekałem musiałem wyjechać... ale ktow wie może w przyszłości. A Sladek świetny gość. Przesłałem mu meilem zdjęcie mojego piwka co by potwierdzić, że jednak warzę no i jest juz nie kolehga, a prawie przyjaciel... pogadaliśmy o wszystkim... nie chcę polecać bo mnie ktoś o reklame posądzi, ale bedąc w okolicy nie zawadzi piankę oglądnąc i nie tylko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Czarny Orzeł ma już dobra stronę. Kiedyś szukałem i tak jakby sygnalizacyjna tylko była, a dziś sprawdziłem i już mają jak należy. A co ciekawe to prezentują receptury przy danym piwku... można by spróbować.. ja ze swej strony mogę polecić 12 polomatva i 15 svetla. Kiedyś się tam jeszcze wybiorę.. http://www.cerny-orel.eu/products/a15°%20svetla%20cerny%20orel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się