Matz Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Zakupiłem drożdże FM13 i chciałbym uwarzyć na nich parę warek. Nigdy nie miałem styczności z używaniem słodów palonych, a chcę uwarzyć IRA oraz parę Stoutów. Proszę powiedźcie mi czy receptury znalezione i zmodyfikowane są poprawne. Stout owsiany [13blg, 35L] : - Pale Ale - 6,125 kg - Karmelowy Caraaroma (300-400 EBC) - 0,875 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 1,4 kg - Palony jęczmień - 0,44kg - Chmiel goryczkowy - 50g - 60' - Chmiel aromatyczny - 20g 10' Zacieranie 70-65st.C - 120min1.Czy ktoś ma jakiś pomysł jakich chmieli użyć? 2. Jęczmień palony z łuską, czy bez? Irish red Ale [12Blg, 35L] - Pale Ale - 6,9 kg - Karmelowy 40-80 EBC - 0,75kg - Jęczmień palony (bezłuski) - 100g - Chmiel UK/Irish np. Challenger 45g - 60' Zacieranie 66-68st.C - 60min Słody palone przy 70-76St.C3. Czy tu jest wszystko zgodne ze stylem? 4. Czy mogę się spodziewać ciasteczkowego piwa? Sweet Stout [14blg, 35L] - Pale Ale - 6,65 kg - Karmelowy Caraaroma (300-400 EBC) - 0,45 kg - Czekoladowy Fawcet (1100-1250 EBC) - 0,7 kg - Chmiel Perle - 70g ( 20/20/30 - 60/30/5') - Laktoza 0,9 kg - 15' Zacieranie 66-68st.C - 60min Słody palone przy 70-76St.C5. Nie jestem pewnie co do tego jakie piwo uzyskam z tych słodów, czy będzie ono kawowo-mleczno-czekoaldowe? I czy będzie to milk/sweet stout? 6. Czy chmielenie będzie odpowiednie dla stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Jak dla mnie to dużo za dużo karmeli. Prawie kilogram Caraaroma? Daj maks. 0,4kg albo i mniej na warkę 35l. To jest bardzo aromatyczny słód i może zdominować resztę zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Właśnie nigdy nie używałem tego słodu. Zorbie pewnie tak jak mówisz, ale nadal nie wiem jaka będzie palność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Jeśli chodzi o paloność to ja daję standardowo ok. 0,3kg jęczmienia palonego na 20l warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Wrzucasz od początku, czy może tylko na wygrzew do 76st.C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 10 minut temu, Matz napisał: Wrzucasz od początku, czy może tylko na wygrzew do 76st.C? Od początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryo chmiel Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 W dniu 2.11.2018 o 15:31, Jancewicz napisał: Jak dla mnie to dużo za dużo karmeli. Prawie kilogram Caraaroma? Daj maks. 0,4kg albo i mniej na warkę 35l. To jest bardzo aromatyczny słód i może zdominować resztę zasypu. Zgadzam się z przedmówcą ilość karmeli jest kosmiczna, fajnym sposobem jest ja tak robię w programie Beersmith najpierw czytam sobie jaki udział procentowy ma dany słód, następnie ustawiam dany styl piwa w tym programie i bawię się wartościami danego słodu jednocześnie patrząc żeby ekstrakt nie wyszedł poza styl, jak lubię paloność daję więcej jednego słodu a ujmuję drugiego jeśli dobrze pamiętam to nigdy nie przekroczyłem 400 gram słodów palonych . Takim właśnie sposobem przekabaciłem żonę która zawsze kręci nosem gdy warzę piwo, po spróbowaniu BLACK IPY i MILK STOUTA jest zachwycona ciemnymi piwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się