pumba22216 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Witam, Od pewnego czasu używam kadzi zacierno-filtracyjnej z fałszywym dnem. Śrutuję śrutownikiem od Kolegi Patryka z forum. Dotychczas filtrowałem wiadrem z dziurami z BA i nie miałem sytuacji że fragmenty młóta/mąka potrafi pojawić się w losowych momentach filtracji/wysładzania. Ogólnie sytuacja wygląda tak że śrutuję na szczelinie 1mm a podczas filtracji nawet po odebraniu 10-15 litrów pojawiają się fragmenty mąki, nie wiele ale jednak się pojawiają. Pod FD po skończonej filtracji mam sporo resztek mąki. FD to: https://destylatorymiedziane.pl/pl/akcesoria/20-falszywe-dno.html Oczywiście przefiltrowanie tego z resztek na sicie to nie problem, bardziej obawiam się ewentualnych przypaleń, pomimo użycia mieszadła łopatkowego. Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problem lub poprostu zna jego rozwiązanie proszę o informację. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 To normalne. Też tak mam. Jeżeli grzejesz gazem to moze się przypalić a jeśli elektrycznie to nie masz się o co martwicWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Jakie wymiary mają oczka w tym fd? W podanym linku nie ma info w tym temacie. Szczelina powinna mieć szerokość 0.7-0.75mmWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 U siebie mam kadź filtracyjną jako osobne naczynie. Mąki mam zawsze sporo ale po spuszczeniu około 15-20l filtrat się klaruje, wówczas najważniejsze, to przyspieszać gwałtowanie tempa przepływu zbieranej brzeczki, bo wówczas mąka podrywa się z dna. Generalnie jeśli to są na prawdę małe ilości, to zupełnie bym się tym nie przejmował. Co przejdzie z brzeczką to i tak zostanie w osadach gorących, jeśli jest tego niewiele, to moim zdaniem nie będzie to miało wpływ na gotowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Oczywiście prędkość filtracji ma ogromne znaczenieWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumba22216 Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Dziękuję za informację. Grzeje gazem, ale staram się na tyle wolno aby nie przypalić. Takie sito miałem więc użyłem, niestety nie mam informacji odnośnie wymiaru szczelin. Filtracja w miarę jednostajna, około 1l/min. Chociaż mąka potrafi się zebrać obok zacisku i muszę na sekundę dać maksymalny przepływ aby osad wypłyną z wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się