scooby_brew Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 (edytowane) Dodawanie chmieli do zacieru - (Mash hopping, MH)- rzadziej stosowana metoda, podobno zmniejsza poziom goryczki w piwie o ok. 30%, ale podnosi walory smakowe i zapachowe. Dodawanie chmieli do warki warki przedniej - (First wort hopping, FWH) - rzadziej stosowana metoda, wrzucasz chmiele do warki po wysłodzeniu, ale przed gotowaniem. Poprawia smakowosć i zapach piwa, zmniejszając nieco goryczkę. W czasie gotowania: na goryczkę - dla dodania goryczki, zwykle wrzucamy chmiele na początku gotowania, n.p. 60 minut. na smak - podobno najlepszym momentem na dodanie smaku chmielu jest ok. 10-15 min przed końcem gotowania. na zapach, aromat - 5 min, 0 min. Chmielenie na sucho, chmielenie późne, chmielenie na zimno - (Dry hopping, DH) - dodajesz suchy chmiel po ukończeniu fermentacji burzliwej, zwykle do fermentora ?cichej?, na ok. 1 tydzień przed butelkowaniem. Dodaje zapach, aromat chmieli. Chmielenie na mokro - (Wet hopping) - stosowanie świeżych szyszek chmielu, zaraz po zbiorach. Aby otrzymać podobny poziom goryczki, wagowo trzeba użyć ok. 8 razy więcej chmieli, np. 240g świeżych chmieli zamiast 30g suchych. Wyjątkowo poprawia smak i zapach chmieli w piwie, tworzy niepowtarzalny efekt zwłaszcza w piwach wysoko chmielnych, np. IPAs. Edytowane 27 Maja 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się