Rebelion Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Witam , szybkie pytania : zamierzam dodać na cichą wanilii do risa (23 blg więc jakiś mocarz to to nie jest) , mam go 14 L więc jaką wanilie polecacie tz może być taka ze sklepowej półki np kamis czy coś innego? ile by jej dać? ( nie chce żeby ta wanilia się jakoś narzucała tylko żeby była delikatnie wyczuwalna w smaku) , i na jak długo na cichej ją trzymać? 2 tyg? dodam że dodałem już 0,5 kg laktozy przy gotowaniu. Zastanawiałem się jeszcze nad kawą ale chyba zostanę przy tej wanilii . Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Czytałem na forum, że wanilia pozyskana ze strąków skutecznie zabija pianę. Gdzieś na forum była już dyskusja na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 2-4 laski (takie po 2g, np. Kotanyi czy Oetker) na 20l, zależy jak mocny efekt chcesz uzyskać. Wrzucam na kilka dni przed rozlewem. Tniesz wzdłuż i wygrzebujesz środek, całość leci do piwa (rozcięta laska + środek). Nie ma potrzeby dezynfekcji. Ew. dla lepszej ekstrakcji możesz taka rozcięta i wygrzebaną wanilię wrzucić do słoika z małą ilością mocnego alkoholu, po paru dniach maceracji całość do piwa. DanielN i Rebelion 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Znalazłem temat: Odnośnie wpływu na pianę jednak nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 dzięki Panowie , na pewno przydadzą mi się wasze rady co do piany to gdzieś coś słyszałem o tej pianie ale z drugiej strony na konkurs tego piwa wysyłać nie będę więc jak będzie mniej piany to nic mi się nie stanie , mimo wszystko smak się liczy najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 0,5 kg laktozy na 14 litrów - to chyba SRIS - SweetRIS :P Nie dawałem nigdy wanilii, ale czytałem ostatnio taką książęczkę https://books.google.pl/books?id=qj-CDwAAQBAJ&hl=pl&source=gbs_book_other_versions i zalecał w niej autor, żeby zrobić wyciąg z wanilii na mocnym alkoholu (polecał wódkę, ale jakby ktoś chciał aromat dodatkowo whisky, to może być whisky - a najlepiej bourbon) - później odebrać sobie próbkę piwa (np. 0,33 l) i dodawać tego ekstraktu po kropelce, aż się uzyska odpowiadający nam smak. Jak już dopasujemy ilość na tę próbkę, to mnożymy przez ilość próbek w całej warce i lejemy ekstrakt waniliowy. Ale nie wiem, nie znam się, nie stosowałem :D Podobno działa. Co do kawy, to w tej samej książce ostrzegał, że kawa zabija pozostałe aromaty, także tutaj też by chyba należało przetestować swoje preferencje na mniejszej warce, żeby się nie rozczarować. Chociaż wspominał, że akurat RIS powinien być dobrym materiałem do podbicia smaku/aromatu kawą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 nie no to na pewno działa jakoś ale powiem Ci szczerze że za dużo roboty jak dla mnie , koniec końców i tak je wypije xDD nie no wiadomo że kawa ma dość specyficzny smak i zapach itp więc jak piszesz , trzeba uważać ile się dodaje szkoda że nie mam jak bo bym tą mała i tak warkę podzielił na pól i dał trochę wanilii i troche kawy do drugiego no ale nic może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 A pianą się nie przejmuj, przy takim ekstrakcie i tak będzie colowa Co do kawy, lepiej ja dawać pod sam koniec gotowania. Polecana jest bardziej robusta niż arabica i to się pokrywa z moim doświadczeniem. Na pewno kawa przykrywa aromaty chmielowe, więc chmiel raczej tylko na goryczke. Słodowe ładnie się z nią komponują, ale tylko wyraźne słody jak czekola albo melanoidyna. Możesz do kilku butelek dać do refermentacji espresso. Ułoży się w butelce. Napar z 2-3 gram kawy na butelkę, odpowiednio przeliczone. Jeśli bydlak wyszedł Ci wytrawny, średnio polecam kawę, bo wnosi kwaśność która musi mieć kontrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 hmm no cóż na danie kawy pod koniec gotowania juz za pozno ale do dodania do butelek jeszcze nie więc zrobię tak jak napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Ja dawałem też kawę na cichą. Taką połamaną młotkiem. Ale nie wiem co dało lepszy efekt, bo na końcówkę gotowania też dawałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się