Skip90 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Dzień dobry, to mój pierwszy post więc przede wszystkim witam wszystkich. Mam 3 pytania o cydr który nastawiłem. 9 dnia od rozpoczęcia fermentacji wypada mi niespodziewany wyjazd na 6 dni. Podpowiecie mi czy lepiej byłoby rozlać ten cydr już 9 dnia czy przeczekać do 15? Drugie pytanie czy jest sens tak jak piwo przelewać na fermentację cichą? Chciałbym uniknąć posmaku drożdży i czy przelanie na cichą nie rozwiązałoby z posmakiem drożdży i przy okazji spokojnie by dofermentowało do mojego powrotu? Kupiłem też 2 składnikowy roztwór do klarowania. Powinienem go dodać na początku czy już za późno na to? Ewentualnie czy dodać przy przelewaniu na cichą? Cydr z 20 litrów naturalnego, mętnego soku z jabłek, który dosłodziłem ok 1kg cukru do 18 blg, drożdże do cydru słodkiego i dodałem pożywkę dla drożdży. Planuję potem ewentualnie dosłodzić go ksylitolem. Będę wdzięczy za wszystkie rady. Pozdrawiam Edytowane 31 Lipca 2019 przez Skip90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 58 minut temu, Skip90 napisał: Dzień dobry, to mój pierwszy post więc przede wszystkim witam wszystkich. Mam 3 pytania o cydr który nastawiłem. 9 dnia od rozpoczęcia fermentacji wypada mi niespodziewany wyjazd na 6 dni. Podpowiecie mi czy lepiej byłoby rozlać ten cydr już 9 dnia czy przeczekać do 15? Drugie pytanie czy jest sens tak jak piwo przelewać na fermentację cichą? Chciałbym uniknąć posmaku drożdży i czy przelanie na cichą nie rozwiązałoby z posmakiem drożdży i przy okazji spokojnie by dofermentowało do mojego powrotu? Kupiłem też 2 składnikowy roztwór do klarowania. Powinienem go dodać na początku czy już za późno na to? Ewentualnie czy dodać przy przelewaniu na cichą? Cydr z 20 litrów naturalnego, mętnego soku z jabłek, który dosłodziłem ok 1kg cukru do 18 blg, drożdże do cydru słodkiego i dodałem pożywkę dla drożdży. Planuję potem ewentualnie dosłodzić go ksylitolem. Będę wdzięczy za wszystkie rady. Pozdrawiam Ad.1 zostaw do momentu aż skończy się fermentacja, może być nawet miesiąc Ad.2 nie Ad.3 dodaj po zakończeniu fermentacji PS. to co zrobiłeś to nie cydr tylko wino jabłkowe tudzież jabcok tudzież jabol Skip90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Godzinę temu, majlosz napisał: PS. to co zrobiłeś to nie cydr tylko wino jabłkowe tudzież jabcok tudzież jabol Po co będzie się kolega rozdrabniał, śmignie jedną butelkę zarazem zgasi pragnienie i zostanie na fotelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skip90 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Czemu jabola? edit: doczytałem, że różnica pomiędzy cydrem a winem jabłkowym polega na dosładzaniu przed fermentacją. Trochę to nieprecyzyjne, bo jak dosłodzę potem przed butelkowaniem na gaz to nadal byłoby wino jabłkowe? z 18 blg jak zejdę do 2blg po fermentacji to powinno być koło 6% alk Edytowane 31 Lipca 2019 przez Skip90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ansmann Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 3 godziny temu, Skip90 napisał: z 18 blg jak zejdę do 2blg po fermentacji to powinno być koło 6% alk Raczej 8,8% ABV Skip90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Jak dosłodzisz sok to jabol.Jak dodasz cukier na refermentację to cydr z gazem normalnie A nie tam jabol.Tak ja to rozumiem. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skip90 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Ok dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Zostawiam na spokojnie niech sobie fermentuje, nie przelewam na cichą, klarowanie po skończonej fermentacji. Następnym razem nie będę dosładzał i zobaczę jak wyjdzie. Szo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Ok dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Zostawiam na spokojnie niech sobie fermentuje, nie przelewam na cichą, klarowanie po skończonej fermentacji. Następnym razem nie będę dosładzał i zobaczę jak wyjdzie.Hej Ja to robię tak ( jak dotychczas dotychczas lecz jeszcze eksperymentuje)2,5- 4,5 tygodni burzliwa - najpierw parę dni garuje A resztę czasu sobie stoi - opada, ale nie czekam aż się sklaruje czy coś. Potem rozlewam i dodaje cukru w syropie do refermentacji- około 4g cukru w roztworze na butelkę (roztwór szybciej zostanie przerobiony i szybciej będzie gotowy tj nagazwany cydr w butelce).Szybkość refermentacji zależy m.in. od czasu opadania w fermentatorze - im dłużej sobie leży tym dłużej się gazuje. Klaruje się w butelkach jak już się nagazuje - gazowane 1-3 tyg i klarowanie kolejne 1-3 i tu wszystko zależy od drożdży i czasu fermentacji. Tak czy inaczej cicha tylko przedłuża produkcję i w mojej ocenie jest niepotrzebna i utrudnia gazowanie. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Skip90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Cicha znacząco redukuje kwasowość, co może być porządane. Szo i Skip90 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Nie wiem czy klarowanie jest potrzebne, bardziej cierpliwość. Ten cydr był jak każdy po burzliwej menu jak błoto, pomimo że trzymałem to tam przez 4,5 tygodnia.Po 6-7 tygodniach stał się przezroczysty tj. Naturalnie mętny używając terminologii craftowej jak w załączeniu. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skip90 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dziś jest 18 dzień fermentacji. Nie widać, żeby coś tam dalej pracowało. Zlałem trochę z kranika i zeszło do 0 blg. Czy poza klarowaniem jest jakiś inny powód dla którego trzymać cydr jeszcze ze 2 tyg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Trzy tygodnie to już jest dość ok- choć mógłby Jeszce trochę sobie opaść, ale jak nie to lek w butelki. Przy trzeciej nastawie jak już będziesz miał więcej cierpliwości to potrzymaj trochę dłużej i zobacz jakie są różnice i czy warto.Z mojego doświadczenia im dłużej burzliwa tym dłużej w butelkach się gazuje.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Skip90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się