Gość Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Przepis na pomidory suszone w oleju: Do przetworu nadają się każde pomidory, no może oprócz koktajlowych. Z pomidorów wydłubać należy miąższ jednak też nie do przesady. Pozbywamy się tylko w zasadzie ziarenek z najbardziej mokrą częścią miąższu. Wypatroszone połówki lub ćwiartki należy ułożyć ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowy materiał wkładamy do piekarnika na około 3h rozgrzanego do 90-100 stopni. Ważne aby ustawić tryb na termoobieg z tylną grzałką, można dodatkowo uchylić delikatnie drzwi piekarnika dla lepszego odparowania wody. Po suszeniu przygotować należy słoiki. Ja preferuję wyżarzanie więc wkładam do piekarnika słoiki na 150 stopni na 20min (swoją drogą dobra metoda na dezynfekcję butelek do rozlewu piwa). Do słoików wkładamy pomidory, uprzednio (po suszeniu) wymieszane z przyprawami(np. duża ilosc ziół prowansalskich z odrobiną octu balsamicznego. Odrobinę mam na myśli na dwie blachy suszonych pomidorów 1 łyżeczka octu) zapełniając je do 3/4 objętości ponieważ pomidory troszeczkę się napiją oleju. Olej jaki można użyć to rzepakowy lub słonecznikowy. Rozgrzewamy go do 110-120 stopni i zalewamy pomidory, zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się